• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legende splitskog Hajduka opet u Beogradu

Ivan Gudelj i Vilson Džoni došli u Beograd da odigraju utakmicu u malom fudbalu. O meču Hrvatska - Srbija: "Blaga prednost Hrvatskoj, ali...".

 Legende splitskog Hajduka opet u Beogradu Izvor: MONDO

Legendarna generacija splitskog Hajduka ovog vikenda boravi u Srbiji gdje će odigrati dvije prijateljske utakmice u malom fudbalu sa ekipom Beograda.

Imena koja bude sjećanja: Ivica Šurjak, Ivan Gudelj, Vilson Džoni, Dragan Holcer, Blaž Slišković, Nikica Cukrov, pojačani golmanom Zoranom Simovićem, kao i Dževadom Prekazijem, Dušanom Pešićem, Bursaćem... Beogradsku ekipu predvodiće Stanislav Karasi i Momčilo Vukotić, a selektiraće je Slobodan Santrač.

Gudelj i Džoni su bili gosti SOS Kanala i govorili su o aktuelnom fudbalskom trenutku u Hrvatskoj i Srbiji, predstojećem duelu reprezentacije dvije zemlje u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, stanju u klubovima i ligama u regionu...

"Drago mi je da sam u Beogradu. Za sport i kulturu nema granica i uvijek sam govorio da su sportisti ambasadori dobrog, da razbijaju barijere", rekao je Ivan Gudelj, nekadašnji kapiten Hajduka i reprezentacije Jugoslavije.

Obojica su izrazili nadu da će utakmice Hrvatske i Srbije prije svega proteći u sportskom duhu, a blagu prednost dali su reprezentaciji Hrvatske.

"Hrvatska je u prednosti zbog rezultata, atmosfere i možda šireg izbora kvalitetnijih igrača. Ali, Srbija ima odličan tim, perspektivne igrače i možda joj je šansa u tome što nema šta da izgubi. Poraz je izbacuje iz daljeg takmičenja, ali pobjeda je vraća. Ako bih morao da govorim u procentima onda neka bude 60-40 za Hrvatsku", rekao je Gudelj.

Gudelj je igračku karijeru morao da prekine u 26. godini zbog teške bolesti - hepatitisa B. Ipak, izborio se sa bolešću, potom završio fakultet, a godinama unazad je selektor mlade reprezentacije Hrvatske do 17 godina.

Vilson Džoni se saglasio sa Gudeljom u vezi sa šansama za predstojeću utakmicu.

"To su specifične utakmice. Mogu da budu sva tri znaka. Kao što Gudelj kaže, Srbija nema šta da izgubi i možda joj je u tome šansa", rekao je Džoni.

Kada su oni igrali fudbal, tadašnja jugoslovenska liga je bila među najjačima u Evropi.

Upitani da pokušaju da uporede tu ligu sa onim što danas gledamo na prostoru bivše Jugoslavije, obojica su odgovorili: "Neuporedivo je!".

"Hajduk je imao zlatnu generaciju koja je u onakvoj konkurenciji u 10 godina osvojila devet trofeja (pet kupova i četiri titule prvaka države)! Time malo ko može da se pohvali, pa i u Evropi. Ovo danas nema veze sa onim što je nekad bilo", rekao je Džoni.
Gudelj se nadovezao:

"Sadašnje lige su slabije, jer je u ono vrijeme postojao propis da se do 28. godine ne može u inostranstvo. A danas klubovi moraju da stvaraju mlade igrače, da ih proizvode i da ih prodaju i od toga da žive".

Obojica jesu za regionalnu ligu, odnosno neku vrstu ex-YU lige, ali su svjesni da je za tako nešto još rano, prije svega gledano sa bezbjednosnog aspekta.

"U ovom trenutku teško da takva liga može da bude oformljena. Ja jesam za tu ligu, jer bi donijela kvalitet, neizvjesnost, ali bezbjednost je pod velikim znakom pitanja", rekao je Gudelj, a Džoni nastavio:

"Pa, vidite da će ove utakmice između Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama biti bez gostujućih navijača. To znači da još nije zrelo za tu ligu".

To što zagrebački Dinamo dominira u Hrvatskoj godinama unazad, a Partizan u Srbiji, prema ocjeni legendi Hajduka, znači da su ta dva kluba mnogo bolje organizovana od Hajduka i Crvene zvezde, odnosno da imaju stabilnost u upravljanju.

"Dinamo ima čovjeka koji je ispekao zanat - to je Zdravko Mamić, a u Hajduku je kriza rukovođenja", rekao je Gudelj.

Prisjećajući se igračkih dana, obojica su rekli da su im najdraže pobjede one nad Crvenom zvezdom i Partizanom. Džoni se posebno prisjetio jedne: "Kad smo pobijedili Partizan 4:3, a oni su vodili 3:0".

Utakmica u malom fudbalu između Beograda i "Eko Bačvica" biće odigrana u subotu na Banjici od 16 časova. Ulaznica košta 300 dinara. Cio prihod namijenjen je u humanitarne svrhe.

(MONDO - foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC