• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simović: Promjene u FSS da, revolucija - ne!

Predsjednik Spartaka Zlatibor vode uputio otvoreno pismo javnosti, osvrnuvši se na neke od problema srpskog fudbala i mana Karadžićevog sistema.

 Simović: Promjene u FSS  da, revolucija - ne! Izvor: MONDO

Izvjestan neodlazak reprezentacije Srbije na Svjetsko prvenstvo 2014, kao i činjenica da je rukovodstvo FSS u svojim izjavama dosta olako prešlo preko toga, pobudili su veliko nezadovoljstvo u određenim fudbalskim krugovima.

Dosta se posljednjih dana priča o inicijativi Zvezdana Terzića za smjenu predsjednika FSS Tomislava Karadžića i famoznom "i-mejlu" upućenom klubovima Jelen Superlige Srbije.

Predsjednik Spartaka Zlatibor vode, Dragan Simović, odlučio je zato da se oglasi otvorenim pismom, u kojem daje svoje viđenje situacije u srpskom fudbalu, istakavši da je stanje "katastrofalno".

"Stanje u našem fudbalu nije dobro i ako bih htio da budem krajnje iskren i da upotrijebim pravu riječ, mislim da je katastrofalno. Klupski fudbal je skoro dotakao dno, jer je ostalo jako malo prostora da bude gore, a o reprezentaciji i da ne pričam. Smatram da mora doći od promjena, ali legitimnim putem, kroz organe FSS, jer bi svaka 'revolucija' potpuno oborila sistem i nastao bi kolaps. Moramo raditi brzo i pametno, ali prije svega mora se postići saglasnost da se promjene i dese.

Htjeli mi to priznati ili ne, rad u fudbalu se može uporediti sa proizvodnjom. Mi smo mala zemlja i nema fudbala bez proizvodnje igrača. Da bi se proizvodili igrači potrebni su stručni ljudi i uslovi.

Šta se desilo sa trenerskom strukom, koja je godinama bila jedna od jačih u okruženju, da ne kažem u Evropi? Gdje su nestali naši treneri? Stvaramo li nove? Ili se samo bavimo borbom za fotelju? Nama kao Savezu preti virus propadanja i nestajanja sa svjetske fudbalske scene. Kako se sada radi, sigurno ćemo svoj nerad plaćati narednih godina. Moramo hitno da povedemo računa o edukaciji novih trenera i o stručnom usavršavanju postojećih", počeo je Simović.

On je upitao čelnike FSS šta su uradili na stvaranju uslova da bi djeca iz Srbije imala optimalne uslove za rad?

"Gdje da deca treniraju pet mjeseci u zimskom periodu i kako da usklade ostale obaveze sa treninzima, kada kod nas sa padom mraka prestaje i fudbal? Dok djeca po Evropi treniraju pod reflektorima i na vještačkoj travi, hiljade naše djece trenira po blatu. Kako mislite da napravimo nove Džajiće, Pižone i Piksije, kada nam djeca treniraju u ovakvim uslovima i uz skroman stručni i pedagoški rad, a djeca u Evropi već od svoje desete godine rade sa trenerima specijalistima za određene taktičko-tehničke oblasti?

Nemoguće je da FSS nije mogao u pet-šest većih gradova da napravi terene sa vještačkom travom gdje bi ta deca trenirala. Trošile su se pare za sve i svašta (putovanja, dnevnice, hotele, nagrade) pa je moglo da se malo potroši i na omladinske kategorije".

Simović smatra da je u radu sadašnjeg rukovodstva bilo i dobrih stvari.

"Kuća fudbala. Odličan projekat, ali po mom mišljenu glamurozan i predimenzioniran. Moglo se tamo malo štedjeti da bi se uložilo u neke druge razvojne projekte. Nacionalni stadion. Odlična ideja. Ali trebalo bi da odlučimo šta je preče. Nekoliko utakmica na Evropskom prvenstvu, na kojem ćemo nastaviti da gubimo od nižerazrednih reprezentacija, ili ulaganje u razvoj mladih talenata".
"TOLE SE OKRUŽIO PODOBNIMA"


Kao jedan od glavnih propusta Tomislava Karadžića, označio je izbor dijela saradnika.

"Uz izvinjenje jednom dijelu kadrova, koje izuzetno cijenim, mislim da je velika većina birana da što bolje klima glavom, a ne da misli njome. Ostavljam i jednima i drugima da se sami prepoznaju. Nema inicijative, nema ideja, nema pozitivnog sukoba mišljenja. Ali su zato podobni da klimaju glavom i da dižu ruke kada im se kaže, da se ne bi ni slučajno pojavila dva mišljenja.

Sva moć Saveza je kod jednog čovjeka i ko misli kao on - taj je dobar, a ko ne - taj ne valja. Svi znamo da sukob ideja i mišljenja donosi progres, a toga kod nas nema.

Činjenica je da predsjednik upravlja i radom Zajednice superligaša, odlažući izbore za predsjednika Zajednice dok se ne stvori klima da na to mjesto dođe neki njegov poslušnik".

Iako ne želi da sebe stavi u ulogu sudije, Simović smatra da su promjene u srpskom fudbalu neophodne. Pitanje je samo na koji način ih izvesti i sa kojim ljudima.

"Da li je stanje u FSS dobro? Nije! To znaju i ptice na grani, ali ne smijemo da upadnemo u zamku 'promjena radi promena'. Moramo dobro da razmislimo. Da napravimo plan. Da ne srljamo odmah da radimo, već da prije rada malo i razmislimo. Da postavimo prave ljude na prava mjesta, da vjerujemo tim ljudima. Da im omogućimo da rade i da se bave svojim poslom bez pritisaka. Da im omogućimo da donose odluke i da sprovode svoje zamisli.

Imamo i nezaobilazno pitanje. Ko je spreman i sposoban da sprovede promjene? Ne bi trebalo nikoga rušiti dok nemamo čovjeka spremnog da sve ove, pozitivne, promjene i sprovede".

Prvi čovjek subotičkog superligaša na kraju je poručio da nema razloga za "izmišljanjem tople vode".

"U mnogim sferama privrede, razvoja, nauke, tehnologije, obrazovanja, pa tako i sporta, nije potrebno biti previše pametan, nego jednostavno pogledati kako to rade oni koji su uspješni na datom polju, pa njihova iskustva prilagoditi jednoj maloj evropskoj zemlji na Balkanu. I mislim da ima nade za srpski fudbal".

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC