• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crveni karton Udruženju sudija FSS"

Grupa bivših arbitara traži ostavku Bogoljuba Stepanovića i njegovih saradnika koji vode sudijske organizacije Fudbalskog saveza Srbije.

 "Crveni karton Udruženju sudija FSS" Izvor: MONDO

Rasprave koje odjekuju srpskim fudbalom iz dana u dan sve su glasnije. I sve ih je više.

Poslije klubova i Fudbalskog saveza javnosti su se obratile sudije. Tačnije, bivši arbitri koji su osnovali Odbor za zaštitu integriteta fudbalskih sudija.

U pismu javnosti članovi Odbora ističu da "najveću odgovornost za posljednje događaje u srpskom fudbalu snose pojedini ljudi koji vode Udruženje sudija Fudbalskog saveza Srbije, koji su degradirali časnu profesiju fudbalskog sudije i od sudija napravili dežurne krivce u našem fudbalu".

Stoga, novoformirani Odbor zahtijeva "ostavku predsjednika Udruženja sudija Fudbalskog saveza Srbije Bogoljuba Stepanovića, izbor novog rukovodstva Sudijske organizacije i izbor novog sastava Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije".

U pismu su navedeni razlozi zbog kojih Odbor od Stepanovića i njegovih saradnika očekuje da podnesu ostavke. Prenosimo ih u cjelosti:

- Udruženje sudija Fudbalskog saveza Srbije, koje treba da bude ravnopravan partner Fudbalskom savezu, igračima i trenerima u promociji i afirmaciji fudbalske igre sveli su na glasačku mašinu koja obezbjeđuje vlast aktuelnom rukovodstvu Fudbalskog saveza Srbije;

- Otvoreno su stavili Udruženje sudija Fudbalskog saveza Srbije u funkciju pojedinih klubova i moćnika koji stoje iza njih, čime su postali saučesnici u uništavanju srpskog fudbala;

- Pojedinci iz Sudijske komisije sprovodili su negativnu selekciju tako što nisu napredovale najkvalitetnije sudije, već oni koji su bili direkno vezani za njih same. Posljedica takvog rada je postepeni pad kvaliteta suđenja u Srbiji;

- Rukovodstvo Udruženja sudija Fudbalskog saveza Srbije nije ništa učinilo na promociji srpskih fudbalskih sudija u inostranstvu, a dokaz za to je slučaj našeg najboljeg sudije Milorada Mažića, za čiji uspjeh u Evropi su zaslužna dvojica visokih funkcionera fudbalske organizacije i sam Mažić;

- Aktuelno rukovodstvo imalo je dvostruke aršine u zaštiti fudbalskih sudija. Privilegovani pojedinci su uživali potpunu zaštitu, dok je većina sudija bila prepuštena sama sebi. Upravo su ti, zaštićeni pojedinci iz sudijske organizacije, činili najveće greške koje su bile povod za sukobe u srpskom fudbalu i napade na čitavu fudbalsku i sudijsku organizaciju;

- Nisu preduzeli mjere da iz fudbala uklone sudije za koje su sami rekli da postoje, navodno, "sumnje i dokazi da su činili nesportske radnje koje nisu u skladu sa fer-plejom i pravilima fudbalske igre". Pred početak proljećnog dijela prvenstva, Stepanović je objavio na seminaru fudbalskih sudija da će veći broj sudija u maju biti skinut sa liste zbog, navodno, "nezakonitih radnji", ali nažalost ne samo da nije ništa preduzeo protiv takvih sudija, nego su oni nastavili da sude proljećni dio prvenstva, a neki čak i derbi utakmice. Interesantno je da se više tih sudija i danas nalazi na listi.

Evidentno je da se radilo o klasičnom "foliranju" i pokazivanju moći kako bi se dalo do znanja sudijama koje nisu bile pod kontrolom "koja je prava adresa i koga moraju da slušaju". To se može zaključiti iz činjenice da je već nekoliko puta napominjao pojedinim sudijama da je on "država"!

U nastavku pisma navode se osnovni zadaci Odbora, a to su:

- Smjena aktuelnog rukovodstva Udruženja sudija Fudbalskog saveza Srbije;

- Organizovanje novih izbora u Udruženju sudija Fudbalskog saveza Srbije;

- Izbor novog sastava Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije;

- Promocija fudbalskog suđenja kao sastavnog dijela viteške fudbalske igre;

- Jačanje kvaliteta suđenja u srpskom fudbalu;

- Vraćanje integriteta časnoj profesiji fudbalskog sudije u sportskoj javnosti i zaštita fudbalskih sudija u slučaju nenamjernih grešaka koje su sastavni dio fudbalske igre.

Podsjetimo, Bogoljub Stepanović se oglasio nakon što je direktno "prozvan" za loše suđenje Vladimira Nedeljkovića u utakmici 1. kola između Partizana i Novog Pazara (4:3).

On je tada rekao da je ponudio ostavku predsjedniku FSS Tomislavu Karadžiću, ali da ona nije prihvaćena.


ČLANOVI ODBORA:
Odbor za zaštitu integriteta fudbalskih sudija ima 12 članova:

Bogunović Tomislav
Bešlin Jovica
Mrakić Dušan
Filipović Krstivoje
Nedić Dejan
Aksentijević Milivoje
Dragojlović Radojica
Nikolić Vladimir
Simić Mirko
Petrović Zoran
Vidić Milan
Čokanica Sava

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC