• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanović: Nikad ne idem u teretanu...

Magazin "FourFourTwo" pustio je Ivanovića da objasni kako tako dobro igra i u napadu i u odbrani i dobio neočekivani odgovor.

  Ivanović: Nikad ne idem u teretanu... Izvor: MONDO

Branislav Ivanović mimoišao se u sezoni 2007/08 sa Žozeom Murinjom na "Stamford bridžu".

Murinjo je smijenjen u septembru 2007, a Ivanović tiho, gotovo neprimjetno došao iz moskovske Lokomotive u januaru 2008. godine. Iako ga je želio Murinjo, predstavio ga je tada privremeni menadžer Čelsija Avram Grant.

U prvih šest mjeseci na "Bridžu", kapiten srpske reprezentacije malo je igrao, ali je od sezone 2008/09 postao standardan.

Danas, pet godina kasnije, Ivanović je jedan od najcjenjenijih i najskupljih defanzivaca svijeta. Jedan od igrača kojeg Murinjo, koji se nedavno vratio u Čelsi, nije želio da proda ni po koju cijenu.

Zbog čega, Ivanović je demonstrirao u srijedu uveče. Pokazao je da umije da udari protivnika, a ne zaradi isključenje, da može da dobije "desetak" vazdužnih duela na utakmici, da može da pokrije desnu stranu i, što je u njegovom slučaju neizostavno, da može da pogodi gol protivnika.

Za pobjedu!

Baš kao i proljetos u finalu Lige Evrope kada je mrežu Benfike zatresao glavom u finišu utakmice i donio Čelsiju treći evropski trofej, poslije Kupa pobjednika Kupova 1998. i Lige šampiona 2012. godine.

Poslije meča sa Aston Vilom, Ivanović je stigao do brojke od 23 gola i 21 asistencije na 221 utakmici na Čelsi. Prošle sezone, sa pet golova, bio je najbolji strijelac među defanzivcima u Premijer ligi, a često je postizao golove i za reprezentaciju Srbije, naročito kod Radomira Antića.

Čuveni magazin "FourFourTwo", odnosno "442", uzeo je Ivanovića kao egzemplar modernog beka, koji igra u oba pravca, brani svoj i jednako dobro napada protivnički gol.

U prvom licu, na zadate teze, Ivanović je govorio o svojoj igri. Evo kako o fudbalu razmišlja kapiten sršskog državnog tima i, ponavljamo, jedan od najboljih defanzivaca svijeta.

NAPADAČKE SKLONOSTI

"Igrao sam kao centarfor u mlađim kategorijama, što mi je pomoglo da razvijem 'osjećaj za gol', kada je potrebno da skočim da bih udario loptu glavom ili da padnem, kako bih je zahvatio nogom. Takođe, naučio sam kako da svoja znanja iz defanzivnih zadataka primjenjujem u napadu. Na primjer, kada čuvam protivnika, uvijek se trudim da mu nađem slabu tačku - ako je to slaba lijeva noga, postavljaću se tako da ga usmjeravam na lijevo i zatvaram mu desnu stranu", objašnjavao je Ivanović i zaključio:

"Isto sam radio i kada sam ulazio u protivnički šesnaesterac, tražio sam slabe strane u igri protivnika i istovremeno se trudio da zamaskiram svoje mane, kako mu ne bih dozvoljavao da ih koristi protiv mene".

FOKUS NA ZAVRŠNICI

"Morate da budete potpuno fokusirani na loptu, ali u isto vrijeme morate da budete svjesni svoje pozicije, gdje se nalazite i da ostanete mirni tokom cijele ofanzivne akcije, jer nikada ne znate šta će se dogoditi i kako će se akcija odvijati do kraja. Napad, na trenutak, može da izlgeda kao potpuna propast, ali upravo tada se često ulazi u iznenadne šanse i postižu neočekivani golovi", priča Ivanović.

"Kada sam bio mlađi, ulazio sam u mnogo više gol šansi nego sada, ali sam bio značajno slabiji u realizaciji. Nisam bio efikasan kao sada. Događalo mi se da 'vidim loptu u mreži', prije nego što me ona uopšte dodirne. Vremenom, naučio sam kako da budem miran i da ostanem koncentrisan na pokret do samog kraja".

ANTICIPACIJA

"Sve je u 'tajmingu'. Pogrešno odabran trenutak za ofanzivnu akciju, kod igrača odbrane, može da dovede do katastrofe za njegov tim. Uvijek morate da imate na umu prednosti i mane svojih saigrača i da izračunate da li su oni sposobni da vas pokriju, i koliko dugo, u trenutku kada odlučujete da se priključite napadu ostavljajući prostor iza sebe", objašnjava Ivanović.

"Takođe, ukoliko se neko od vaših saigrača iz odbrane uputi naprijed, morate da prepoznate taj trenutak i korigujete svoju poziciju kako biste pokrili prostor koji se otvara za protivnika. Uvijek i svake sekunde morate da budete sigurni da ste izabrali pravi trenutak za akciju, jer su obaveze defanzivaca veoma kompleksne u današnjem fudbalu".

PRIPREMA TIJELA

"Fizička snaga izdržljivost su esktremno važni, naročito za bekove. Od nas se traži da trčimo 'gore' i 'dole' od početka do kraja utakmice, moramo da se ponavljamo svih 90 minuta i da uvijek imamo dovoljno snage da na kraju akcije, na kraju sprinta, na oba kraja terena, napravimo pravi potez", objašnjava Ivanović.

"Bekovi moraju da pokriju prostor, da čuvaju rivala, da izazivaju protivničke igrače da igraju 'unaprijed', da centriraju... Zato je presudno da izgradite kondiciju u pred sezoni i da je održavate tokom cijele godine. Ono što nijednog trenutka ne smijete da zaboravite je da su rekuperacija i odmor od kjučne važnosti, jednako koliko i kvalitetan trening".

VJEŽBANJE UDARCA

"Treniram šut jako često tokom treninga u Čelsiju. To je nešto što sam zaista popravio u posljednje vrijeme. Ali, takođe, mislim i da je šut prirodni dar - nešto s čime se rodite ili se ne rodite. Talenat je presudan za postizanje golova, što je totalna suprotnost u odnosu na neke druge fudbalske vještine, koje su čist produkt napornog rada i besomučnog ponavljanja tokom karijere", priča Ivanović.

"Uprkos tome, vjerujem da se i golgeterska sposobnost može popraviti vremenom tako što ćete uložiti mnogo truda na terenu. Zbog toga vježbam završnicu svakog dana, jer sam nestrpljiv da vidim rezultat već na sljedećem meču".

TERETANA NIJE POTREBNA

"Ako mogu da budem iskren, nikada ne idem u teretanu. Znam da ovo može da zvuči nevjerovatno ako pogledate moju građu i fizičku pripremu, nivo kondicije, ali tako je! U Čelsiju rad u teretani nije obavezan za fudbalere, ali se preporučuje...", objašnjava Ivanović.

"Sve zavisi od individue, jer nekim igračima je teretana zaista neophodna, a nekima nije. Neki igrači Čelsija redovno podižu teret, bilduju se, ali ne i ja. Volim da moje tijelo bude mjera mojih drilova i ponekad se skoncetrišem na određenu grupu mišića koju želim da ojačam, ali to radim 'sporo', normalnim i jednostavnim vježbanjem".

(N. Janković - MONDO; foto: Michael Regan)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC