• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Terzić: Ni Laković, ni ja, neko iz Zvezde

Zvezdan Terzić u intervjuu za MONDO otvoreno govori o stvarima koje bi trebalo da se dogode uskoro.

 Terzić: Ni Laković, ni ja, neko iz Zvezde Izvor: MONDO

Za sada znamo samo da se Tomislav Karadžić povlači sa mjesta predsjednika Fudbalskog saveza Srbije.

Kada tačno? Postoje dvije mogućnosti.

Ko će ga naslijediti? Postoji mnogo mogućnosti.

Ali, bivši predsjednik FSS, tačnije Karadžićev prethodnik na čelu "Kuće fudbala" u razgovoru za MONDO otvoreno, direktno i decidirano skraćuje spisak potencijalnih kandidata za jedno ime.

Iako trenutno, kao član Skupštine FSS, ispunjava uslove da bude kandidat za predsjednika, Terzić za naš portal kaže:

"Mene, u ovom trenutku, apsolutno ne interesuje ta pozicija i sa sigurnošću mogu da kažem da ja neću biti kandidat za predsjednika, sve i da me neko predloži", kaže Terzić, koji sam napominje da to što se protiv njega trenutno vodi sudski proces ne bi predstavljalo prepreku njegovoj kandidaturi, ukoliko bi je on želio.

"Vi dobro znate šta je Prezumpcija Nevinosti. Dakle, niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Bez obzira na to što se protiv mene vodi sudski postupak, ne postoje formalno-pravne prepreke za moju kandidaturu. Ako Silvio Berluskoni može da vodi jednu državu, i to članicu Evropske Unije, dok se protiv njega vode brojni postupci, mogu i ja da radim u fudbalu", kaže Terzić i naglašava:

"Jedina 'prepreka' mojoj kandidaturi je ta što to, trenutno, ne želim".

Ono što želite i što je javnost od vas čula nedugo poslije objavljivanja Karadžićevog "oproštajnog" pisma, jesu promjene odmah, a ne u decembru, januaru, februaru... Za to je neophodno da najmanje trećina delegata Skupštine podnese zahtjev za Vanrednu sjednicu, a onda Karadžić ima obavezu da je raspiše u roku od 30 dana.

Postoji li 27 kandidata koji neće željeti da čekaju kraj jesenjeg dijela Superlige?

"Postoji, ne 27, nego mnogo više...", samouvjereno tvrdi Terzić, čiji je sadašnji klub OFK Beograd bio jedan od članova Superlige koji su konstantnim kašnjenjem na zakazan početak utakmica vršili pritisak na Karadžića da se povuče.

"Da ima mnogo onih koji hoće promjene odmah pokazali su i klubovi... Ipak, u ovom trenutku mogu da govorim samo u svoje ime. Siguran sam da će Skupština biti održana u skladu sa Statutom i jednostavno ne vidim razloga da to bude u decembru. Ako Karadžić kaže da više nema snage i volje, da je podlegao pritiscima, red je da ostavku podnese odmah i da što prije izaberemo novo rukovodstvo, jer srpski fudbal ima previše problema da bi se čekao decembar, februar... Treba dati ljudima šansu da promjene sprovedu što prije".

Pomenuli ste da je Karadžić podlegao pritisku. Fudbalskom ili političkom?

"Nije to bio pritisak samo klubova, već kompletne javnosti, naroda, navijača... On čovjek ima 75 godina i ide sa obezbjeđenjem, a sportski je radnik. Nisam vidio, od kada je spontano počela ova akcija da se on smijeni, da ga je ijedan medij branio! To je bio opšti pritisak koji on nije mogao da izdrži i ne mislim da je u tome bilo ničeg nedozvoljenog i nesportskog", odbija Terzić mogućnost da je Karadžić odlučio da se povuče, "jer je izgubio podršku političara".



Javnost kao da je bila uvjerena u to da će se Karadžić povući, dugo već bavi se time ko će ga naslijediti. Rekli ste da vi nećete. Vidite li nekoga ko bi trebalo da ga zamijeni?

"Ma, danima već nije bio sporan njegov odlazak, svi su bili svjesni da je potrebno bolje rješenje. Ali, ovdje nije riječ samo o kandidatu za predsjednika Saveza. Potreban je potpuno nov sistem, koji će postaviti novi, sveži ljudi. Predsjednik je bitan, ali on mora da izabere prave potpredsjednike, da sastavi efikasan Izvršni odbor i komisije...", kaže Terzić i tvrdi da to u velikoj mjeri nije funkcionisalo zbog:

"Zbog samovolje i sujete jednog čovjeka, Karadžića. Mnoge stvari nisu funkcionisale, iako u fudbalskim forumima ima mnogo kvalitetnih ljudi. Zato je bitno postaviti sistem, jer i odličan kandidat za predsjednika Saveza mogao bi loše da radi u lošem sistemu, sa lošim saradnicima".

Jedan Karadžićev saradnik izdvaja se od ostalih, a to je generalni sekretar Zoran Laković. Njega ste vi doveli u Savez, Karadžić ga ostavio na toj poziciji, a on se vremenom istakao kao veoma sposoban. Laković je jedan od rijetkih funkcionera Saveza za kojeg skoro niko nije imao zamjerki. I UEFA ga je uzela pod svoje okrilje...

Da li bi on mogao da bude naredni predsjednik Saveza, uprkos tome što je nedavno izjavio da će otići kada i Karadžić?

"O Zoranu Lakoviću želim da kažem sve najbolje i kao čovjeku i kao sportskom radniku", brzo je odgovorio Terzić i nastavio:

"Ja sam ga doveo i postavio za genseka iako ga tada niko nije znao. Bio je mlad i neiskusan, ali je dobro izučio zanat i postao izvanredan sportski radnik. Jedina moja zamjerka na njego račun vezana za je to što se nije na vrijeme distancirao od Tomislava Karadžića, odnosno što se eksplicitno izjasnio da će otići kada i Tole. Mislim da za time nije bilo nikakve potrebe i da je to rekao ishitreno, jer njegov imidž u svijetu fudbala dijametralno je suprotan imidžu Tomislava Karadžića".

Dakle?

"Uprkos svemu, mislim da je nerealno očekivati da prvi saradnik Tomislava Karadžića postane naredni predsjednik Saveza", otvoren je Terzić.

Šta jeste za očekivati?

"Ne znam, znam šta ja očekujem. Očekujem da Crvena zvezda, kao incijator promjena u srpskom fudbalu, u najskorije vrijeme iznese ime svog kandidata za predsjednika Saveza. Siguran sam da će javnost podržati taj prijedlog, ukoliko Zvezdino rješenje bude konstruktivno, dobro, fer i sportsko. Onda će imati i moj glas", rekao je Terzić odbijajući da komentariše da li bi to mogao da bude Dragan Džajić ili neko drugi.

"Bez obzira ko bude Zvezdin prijedlog, očekujem da se stavi u funkciju srpskog fudbala i da onog trenutka kada kroči u Savez zaboravi odakle je došao i da ne pravi greške koje je Tomislav Karadžić pravio, kada je ustao iz fotelje u Humskoj i samo sjeo u fotelju u Savezu. Ko god bude novi predsjednik mora da zaboravi na klubaštvo i ne smije ni u kom slučaju da bude revanšistički raspoložen".

Revanšistički?

"Da! Mora da bude objektivan i neutralan. Ne smije da se osvetnički postavlja prema ljudima koje je zatekao u Savezu i koji su u datom vremenu bili vjerni i odani Karadžiću. Tu ima mnogo kvalitetnih ljudi i ne smije o njihovom radu da se sudi samo o tome da li su bili revolucionari ili su bili uz Karadžića. Znanje, stručnost, to mora da bude mjerilo prema kojem će se formirati novo rukovodstvo Saveza i ostalih organa".

Pokušaćemo ponovo, ko je u ovom trenutku idelan kandidat za predsjednika Saveza?

"Idealan ne postoji i svako će imati mane ako budemo željeli da razmišljamo negativno. Očekujem da to bude neki bivši sportista, sada već sportski radnik, ko ima organizaciono znanje i iskustvo na rukovodećim mjestima, neko ko govori strane jezike... To su okviri u koje bi morao da se uklopi onaj ko smatra da može da vodi srpski fudbal".

"PARTIZAN NEMA PRAVO NA KANDIDATA"
Da li su u Humskoj iznenađeni Karadžićevim povlačenjem ili ne, tek u javnosti se za sada nije pojavio nijedan Partizanov "čovjek" za mjesto predsjednika FSS. Sada, kada je jasno da Karadžić odlazi, očekujete li i da Partizan reaguje i počne da lobira za svog kandidata?

"S obzirom na to da je Tole već pet godina bio predsjednik i da je došao iz Humske, kao prvi čovjek Partizana, mislim da su crno-bijeli svjesni da nije realno da imaju kandidata za novog predsjednika", kratko je odgovorio Terzić.

Dakle, možemo da očekujemo promjene prije decembra?

"Vrlo vjerovatno. Čekam da Crvena zvezda zauzme svoj stav..."

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC