• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Januzaj - drski klinac koji obećava

Belgijanac koji je Mančester spasao blamaže protiv Sanderlenda, potvrdio da posjeduje vanserijski talenat. Brojni klubovi već "zagrizli" za njega.

  Januzaj - drski klinac koji obećava Izvor: MONDO

Fudbalski svijet upoznao je Adnana Januzaja već na startu sezone na Ostrvu.

Kada je na meču protiv Kristal Palasa sredinom septembra dobio priliku da u 67. minutu zamijeni Ešlija Janga nije se uplašio, već naprotiv krenuo je drčno, napravio nekoliko driblinga i ostavio više nego pozitivan utisak na debiju za Mančester junajted u Premijer ligi.

Tri nedjelje kasnije na meču protiv Sanderlenda bio je pravi heroj. Doživio je sa svojih 18 godina, ono što neki igrači ne dožive tokom cijele karijere.

Menadžer Dejvid Mojes imao je "petlju" da mladom Belgijancu porijeklom iz Albanije povjeri mjesto u startnoj postavi, a onda je on spasao šampiona Engleske. Da, baš tako. "Đavoli" su poslije prvog poluvremena gubili od posljednjeplasiranog Sanderlenda, kada je Januzaj sa dva gola, u 61. i 62. minutu, preokrenuo rezultat i svom timu obezbijedio pobjedu.

Januzaj, koga je ser Aleks Ferguson doveo 2011. iz Anderlehta, ne samo da je oduševio navijače Mančestera, svoje saigrače i fudbalske stručnjake, već i veliki broj agenata velikih klubova, koji su zatrpali njegovog menadžera Dirka de Vrisa brojnim ponudama.

VIDEO

Januzaj je na duelu protiv Sanderlenda postao tek drugi igrač Mančester junajteda koji je na prvom meču koji je započeo u startnoj postavi postigao dva gola. Prije njega to je za nogom svojevremeno pošlo i Rudu van Nistelroju.

Dejvis Mojes imao je razloga za radost poslije odluke "sa dvije oštrice" da klinca "baci u vatru".

"Adnan je bio veoma dobar, bilo ga je zaista teško zaustaviti. On će postati veliki igrač. Drago mi je što sam mu dao priliku. Želio sam da ga ubacim od prvog minuta još prije mjesec dana, ali zbog nekog spleta okolnosti to nisam učinio. Protiv Sanderlenda sam znao da je pravo vrijeme za to", rekao je Mojes.

I Vejn Runi smatra da se Januzaj sjajno uklopio u ekipu, unio svježinu koja joj je neophodna poslije ne baš dobrog starta sezone, i to sve zbog toga što posjeduje neophodnu drskost.

"On nije stidljiv momak. Mnogi koji dođu ovdje sputa ta sramežljivost, a Adnan je sasvim drugačiji. On je pun samopouzdanja, osjeća se dobro na terenu i to je veoma dobro. Ne libi se da uzme loptu, a pokazao je da umije sa njom i da ima odlične sposobnosti", rekao je Runi posebno naglasivši da je potvrda da se radi o dobrom igraču i to "što se nije uplašio na debiju, već je izdržao pritisak i prikazao se u najboljem svjetlu".



Klinac koji je za kratko vrijeme zasjenio mnogo iskusnije igrače Mančestera vrlo brzo biće na meti mnogih evropskih klubova. Posebno zbog činjenice da mu ugovor sa Mančesterom ističe u junu 2014.

"Ne mogu da otkrijem koji su klubovi izrazili interesovanje za Januzaja, ali njihov broj se povećava svakoga dana. Odlaskom ser Aleksa Fergusona sa mjesta menadžera tima značilo je da će doći zatišje oko pregovora o njegovom nastavku karijere, ali očekujem da će to pitanje brzo biti pokrenuto, pa ćemo vidjeti šta će se desiti", rekao je menadžer Januzaja.

Mojes nije zabrinut po pitanju budućnosti mladog Belgijanca.

"Nisam previše zabrinut. Mislim da svaki mladi fudbaler želi da igra u Mančesteru, uvijek sam to mislio", rekao je menadžer kluba sa Old Traforda.

Ali nije samo interesantno gdje će Januzaj nastaviti karijeru narednog ljeta, već i za čiju reprezentaciju će nastupati.

Iako je rođen u Belgiji, Adnan je više puta odbio poziv selektora te zemlje da zaigra za mladu selekciju, jer mu je želja da nastupa za Albaniju, zemlju porijekla njegovih roditelja, koji su zapravo rođeni na Kosovu.

Moćni Englezi su i tu odmah umiješali prste, pa je tamošnja federacija već preuzela prve korake kako bi ga privoljela da Velika Britanija i formalno pravno postane njegov dom.

Mojes je potvrdio da je FA već kontaktirala nadležne ljude u klubu u vezi eventualnog nastupa za Engleze. Problem bi samo mogao da predstavlja statut FIFA, koji nalaže da bi on mogao da podnese zahtjev za nastup za "Gordi albion" poslije pet godina provedenih u Engleskoj.

Gari Lineker, bivši as reprezentacije Engleske, tvrdi da je Januzaj pokazao da posjeduje rijedak talenat i da se oko njega vredi portuditi. On smatra da možda postoje i neke "rupe u zakonu" koje bi mogle da se pročačkaju, kao i određeni amandman koji bi mogao biti usvojen, zbog sličnih slučajeva koji su se već dešavali, a koji bi možda omogućio čelnim ljudima u fudbalskom savezu Engleske da mladog Belgijanca već vide u svom dresu 2015. godine.

ŽELE GA I HRVATI
Januzaj shodno porijeklu ima uslove da igra za Belgiju, Albaniju, Srbiju, a žele ga i Englezi... Ipak, u trku se umiješala i Hrvatska. Navodno, čelnici HNS potegli su neke dalje veze Januzaja sa Hrvatskom, odnosno uhvatili se za to da je njegova majka navodno nekakvim porijeklom iz "lijepe njihove".

Direktor svih reprezentacija Hrvatske Zorislav Srebrić potvrdio je da je njihov savez zaista "zagrizao" za slučaj Januzaj i ušao u trku da prvoli mladog Belgijanca da nastupa za "kockaste"

(MONDO, foto: Beta/AP/Jon Super)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC