• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se sprema: Tole, Kokeza, Miha, Laković...

Karadžić odlazi, Mihajlović odlazi, Džajić "uzima" Zvezdu, ostali se povlače - da li je baš tako?

 Šta se sprema: Tole, Kokeza, Miha, Laković... Izvor: MONDO

Tomislav Karadžić povlači se sa čela Fudbalskog saveza Srbije, a razjedinjena Uprava Crvene zvezde odlučila je da zakaže Skupštinu na kojoj će se biti odlučeno ko će nastaviti da vodi klub.

Ove dvije naizgled nepovezane stvari, svaka u svoje vrijeme, bile su više nego izvjesne...

...ali sada više nisu. I nije nemoguće da su direktno povezane jedna s drugom.

Naime, događaji koji su se u prethodnih desetak dana odigrali na srpskoj fudbalskoj sceni, u Savezu, u Staroj Pazovi, u Zajednici Superlige, u Ljutice Bogdana 1a, ali i Humskoj 1, nagovještavaju nešto što je bilo gotovo nezamislivo do skoro.

Postoje realni izgledi da Karadžić ostane na čelu FSS (ili bar da bude tu, negdje, blizu, povlačeći poteze iz drugog plana), a postoje i još realniji izgledi da se ni u FK Crvena zvezda ništa krucijalno ne promijeni, uprkos zakazanoj Skupštini za 25. oktobar na kojoj bi trebalo da "pobijedi" ili struja Dragana Džajića ili struja Ivice Tončeva i Slaviše Kokeze.

Da, baš tako!

U tome govore u prilog i mnogi nezvanični susreti koji su se odigrali u srpskoj prestonici ove nedjelje, konkretno u srijedu i četvrtak. Prema saznanjima MONDA "kafe su pili" generalni sekretar FSS Zoran Laković i potpredsjednik Crvene zvezde Slaviša Kokeza, otprilike u isto vrijeme o fudbalskim temama u ležernoj atmosferi razgovarali su predsjednik Partizana Dragan Đurić i "siva eminencija srpskog fudbala" Milovan Đorić, koji i iz penzije ima jak uticaj i na Karadžića, ali i na Džajića, itd.

Nije potrebno čuti ko se s kim druži od skoro, kako bi se zaključilo da nema više one revolucionarne atmosfere u srpskom fudbalu, kada je "pola Srbije" izlazilo na vrijeme na teren, a "pola" kasnilo pet, šest, sedam minuta, kada je Karadžić nazivan pogrdnim imenima od strane čelnika Zvezde, a on njima uzvraćao još žešće...

Stvari se, dok se Srbija sprema za martovske izbore (ne fudbalske), sve više smiruju.

FSS

Da je Karadžićev odlazak sve samo ne izvjestan, moglo je da se pročita između redova još kada je selektor Siniša Mihajlović (koji je takođe svojevremeno govorio da ide sigurno ako se Srbija ne plasira na Mundijal u Brazilu), suptilno uveo "ako" u retoriku. Od dva "sigurno", dobili smo dva "ako", pa je tako Miha poručio da se "neće povući ako se ne povuče ni Tole".

Nije bilo davno, mada jeste malo toplije, kada je važilo da obojica idu "sigurno".

Ovaj nagovještaj preokreta u Toletovom slučaju nastavljen je i na nedavnom zasjedanju Zajednice Superlige, na kojoj je prvi čovjek tog udruženja Dragoljub Lekić, inače veoma blizak sa najžešćim Karadžićevim oponentom Zvezdanom Terzićem, potpuno "izminiran" u namjeri da u dnevni red uvede raspravu o nekim promjenama u sistemu i načinu funkcionisanja Zajednice, odnosno Superlige.

Ne da se o tome nije raspravljalo, nego nisu ni unijete u dnevni red!

I, na kraju, oglasio se i sam Karadžić koji je priznao da više nije siguran da li će otići i da na to utiče mnogo faktora, on sam, zatim FSS, UEFA, FIFA i na kraju stav političara koji vode Srbiju. Nije li tu Tole perfidno podsjetio određene političke centre da je "svako miješanje države u sport" veoma kažnjivo od strane UEFA i FIFA?

MONDO iz pouzdanih izvora saznaje da je čak i rukovodstvo Crvene zvezde, ljetos veoma ratnički raspoloženo prema Toletu, blizu da odustane od njegovog progona sa mjesta predsjednika FSS, mada je ljudima iz Ljutice Bogdana u ovom trenutku prihvatljivije da se Karadžić "kao" povuče, tako što će postaviti "svog" kandidata na izborima. Takođe, rečeno nam je, u Crvenoj zvezdi bi bili veoma zahvalni na eventualnoj podršci i pomoći od strane Saveza u nagomilanim finansijskim problemima i hroničnim tegobama sa UEFA evro-licencom.

Već 30. novembra mogao bi na red da dođe "Slučaj Bronovicki" i zahtjev za isplatu 600.000 evra duga. Između ostalog, o tome su i razgovarali Laković i Kokeza.

Razjedinjena i opterećena sopstvenim problemima, a Crvena zvezda i Vojvodina sve su samo ne klubovi u kojima su stvari na svom mjestu trenutno, Karadžićeva opozicija svjesna je da opet ne bi imala mnogo izgleda u borbi sa Toletom na zakazanoj Skupštini FSS (decembar). Drugim riječima, Karadžić će otići samo ukoliko bude želio, jer je nedvosmisleno istakao da se pritiska države i ne plaši toliko.

U prilog ovome, evo i izjave člana Izvršnog odbora FSS Ratka Borovnice, datoj "Informeru":

"Imajući u vidu trenutne prilike u srpskom fudbalu, nema razloga da Karadžić odlazi sa mjesta predsjednika".

Iako se svojevoljno nalazi "u ostavci", Karadžić je veoma aktivan u odlučivanju na duge staze, učestvuje u radu mnogih organa u FSS, pa je nedavno čak najavio da će Mihajloviću biti ponuđen novi ugovor, što je svojevrstan nonsens s obzirom na to da su obojica najavila da odlaze.

CRVENA ZVEZDA

U klubu u kojem se iz dana u dan mijenjaju poruke čelnika, ali i ton u njihovom glasu, teško je zaključiti bilo šta dalje od danas.

Ali, neke stvari naziru se na horizontu - razjedinjena Uprava malo se zanijela kada je odlučila da krene različitim putevima i zakaže Skupštinu kluba kao mjesto za konačni obračun. MONDO saznaje da su oponenti predsjednika Dragana Džajića samo naizgled zaključili da je on u cijeloj priči "sam", jer su ubrzo poslije izjava "da ovako više ne može" mogli da se uvjere da iza legende kluba stoji i brojna armija navijača.

Nije bilo potrebno čitati forume i komentare na vijesti o tome da su potpredsjednici Slaviša Kokeza, Ivica Tončev, sportski direktor Zoran Stojadinović i član UO Zoran Bašanovića ljutito napustili UO i najavili "ozbiljne promjene na Skupštini". Navijači su ubrzo po saznanju da bi Džajić "mogao da bude pušten niz vodu" direktno saopštili šta o tome misle, kome već treba...

Epilog?

Može da se nagovijesti poslije izjave potpredsjednika Tončeva da je "on Džajićev prijatelj" i da je "on zajedno sa Džajom došao u Zvezdu, pa će zajedno i da ode".

Biće samo zanimljivo vidjeti kakav će biti nastup razjedinjene, pa ujedinjene Uprave Crvene zvezde pred 150 članova Skupštine, kada tim ljudima bude trebalo da se objasni zbog čega su se okupili "po skraćenom postupku". Tačno je da je Skupština trebalo da bude održana još ljetos i da je tako prekršen Statut, ali je tačno i da ovo ne može da bude redovno zasijedanje, jer je zakazana za 17 dana od donošenja odluke, a Statut kaže da mora da prođe makar 30.

Dakle, u Ljutice Bogdana su opet odreagovali u afektu. A, sasvim je jasno, na borbu sa Karadžićem potpuno su zaboravili...

Zbog načina na koji je okupljena i kako je uvedena u klub, ova Uprava Crvene zvezde praktično nema prava na neuspjeh, a malo šta dosad bilo je uspješno. Djelovalo je u jednom trenutku da se klub dobro nosi sa ogromnim dugom, potpredsjednik Nebojša Čović redovno je javnost obavještavao o uspjesima na tom planu, ali je u međuvremenu prestao to da radi.

Štaviše, na korak je od odlaska iz kluba saznaje MONDO, ali teško da su to te "ozbiljne promjene" najavljene za Skupštinu.

Čović je u jednoj TV emisiji, pored rečenice "tu sam, ako neko bude smatrao da sam potreban Beogradu", priznao da dovođenje 15 fudbalera za jedno ljeto nije poboljšalo finansijsku situaciju, naprotiv. Na sve to (a klub ima osmoricu napadača) otišla je gotovo cijela jedna postava bez ili sa smiješnim obeštećenjem (Dmitrović, Pantić, Mikić, Jovanović, Petković, Mijailović, D. Srnić, S. Srnić, Stojković, Dimitrijević, Simić, Janković, itd), a kap koja je prelila čašu je "Slučaj Mladenović", kada je Crvena zvezda odbila unosnu ponudu Evijana, a onda izgubila igrača koji je ljut, zatražio i dobio raskid ugovora.

U javnosti, spekulisalo se oko toga ko je kriv što se to dogodilo - Čović ili sportski direktor Zoran Stojadinović.

U traženju "najslabije karike" na kojoj će se slomiti sve ove odluke donijete u afektu, nije nemoguće da u klubu ostanu i Džajić i Tončev i Kokeza, ali ne novi ministar Aleksandar Antić, zatim Čović, kao kandidat za člana Radne grupe koja će rukovoditi Beogradom do izbora...

...i direktor Stojadinović. Ipak, ovu pretpostavku trebalo bi uzeti sa rezervom iz prostog razloga što je i u prethodnim mjesecima njegova smjena "visila u vazduhu" pa se nije dogodila.

Povezano ili ne, MONDO iz dobro povjerljivih izvora saznaje da je potpredsjednik Kokeza "na vezi" sa prvim čovjekom Rada, Rankom Stojićem, i da ga u jednom od mogućih scenarija za poslije 25. oktobra vidi kao potencijalnog čovjeka koji bi bio zadužen za transfere (čitaj: sportski direktor). Stojić ove mogućnosti nije krio u razgovorima sa bliskim prijateljima i saradnicima, pa je tako priča i stigla do MONDA.

Negdje u isto vrijeme, događa se potpuni "raspad sistema" na Banjici, gdje su za kratko vrijeme iz kluba odlazili rukovodioci, sportski direktor, portparol, itd. Rad je u zoni ispadanja, nakon što je nedavno igrao Evropu...

(N. Janković - MONDO; foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC