• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP (kval): "Zmajevima" još ostao Kaunas! (V)

Bosna i Hercegovina torpedovala je Lihtenštajn (4:1) i sa tri boda protiv Litvanije u Kaunasu će definitivno ovjeriti plasman na Mundijal 2014.

 SP (kval): "Zmajevima" još ostao Kaunas! (V) Izvor: MONDO

Bez obzira na ishod utakmice u Pireju (Grčka - Slovačka 1:0), "zmajevi" nezadrživo grabe ka Brazilu jer su upisali sedmu pobjedu u kvalifikacijama rutinski savladavši Lihtenštajn sa 4:1 (4:0)!

U petak na zeničkom "Bilinom polju" igrao je najbolji sastav koji je već u prvih 10 minuta pokazao da je za tri klase bolji od nejakog Lithtenštajna, ali su se gosti izvlačili zahvaljujući sjajnom golmanu Peteru Jeleu!



Ni večeras fantastični čuvar mreže ništa nije mogao kad je u 27. minutu "očepio" Edin Džeko, nakon akcije Zvezdana Misimovića, da bi u narednih furioznih 10 minuta još tri puta morao da vadi loptu iza svojih leđa.

Misimović je sedam minuta kasnije rutinski završio akciju odličnog Avdije Vršajevića, a fudbaler splitskog Hajduka je bio asistent i slavljeniku Vedadu Ibiševiću, koji je večeras u Zenici upisao 50. nastup u selekciji sa državnim grbom, a prije nekoliko dana je postao otac djevojčice!

Tačku na fantastičnu partiju stavio je Džeko svojim drugim pogotkom (10. u ovim kvalifikacijama) čime je postao prvi strijelac evropskog dijela puta do Svjetskog prvenstva.



Jedan od najljepših trenutaka utakmice dogodio se u 42. minutu kada je kompletan stadion u Zenici ovacijama pozdravio selektora Safeta Sušića, koji je 37. put s klupe vodio "zmajeve" i izjednačio rekord Blaža Sliškovića.

Već u utorak će popularni Pape oboriti Bakin rekord, ali i imati priliku da postane prvi selektor koji je odveo BiH na jedno veliko takmičenje…

A kakav tim ima Sušić, ne sumnjamo da će trijumfalno proći i kroz Kaunas.

U nastavku meča, tempo je zbog ubjedljivog vođstva domaćina opao, jer su se "zmajevi" pomalo štedjeli za gostovanje Litvaniji, a to su iskoristili simpatični gosti da postignu počasni pogodak u 61. minutu. Strijelac je bio Nikolas Hasler.

Sušić je tada izvršio sve tri izmjene i pružio priliku da debi u dresu BiH upiše i vezista Rijeke, Zoran Kvržić koji je u igru ušao umjesto Senada Lulića i sa nekoliko odličnih prodora u potpunosti opravdao povjerenje.

Do kraja je bilo još šansi, ali bi ih bilo besmisleno opisivati jer su misli igrača, selektora i navijača BiH u Zenici već bile u Kaunasu…

TOK UTAKMICE



1. minut - Počeo je susret u Zenici.

3. minut - Sjajan udarac Medunjanina sa 20-ak metara, ali je golman Jele uspio da odbrani i loptu izbaci u korner, iz kojeg je poslije centaršuta priprijetio kapiten Emir Spahić.

5. minut - Opsada Lihtenštajna - odlično se Džeko oslobodio čuvara i iskosa sa lijeve strane tražio malu mrežicu, ali je golman Jele opet odlično odbranio. U nastavku akcije, Medunjanin uhvatio volej, ali je lopta prozujala tik iznad prečke.

8. minut - Zasad je golman Peter Jele prvo ime utakmice...Sudeći po početku meča, pitanje je trenutka kad će BiH postići pogodak.

14. minut - Salihović je prošao po lijevoj strani i uputio centaršut, Džeko je bio najviši i spustio Misimoviću loptu na volej, ali je opet čuvar mreže Lihtenštajna bio nesavladiv. I treći udarac u okvir gola je zaustavio.

20. minut - Nešto mirnije se igra u Zenici, gosti su izdržali onaj početni pritisak...

21. minut - Navijači BiH su prepoznali trenutak blagog pada u igri "zmajeva" i bučnim navijanjem "Bosna je šampion" pokušavaju da dodatno stimulišu izabranike Safeta Sušića.

23. minut - Žestoko su se sudarili Bičakčić i Hasler, ali srećom nije bilo većih posljedica.

27. minut - GOOOL! Akcija kao u Volfsburgu! Misimović je pogledao i u šesnaestercu pronašao Džeku, koji je skočio i glavom matirao Jelea - 1:0. Sad je napadač Mančester sitija najbolji strijelac kvalifikacija sa devet golova! Treba li napominjati da je prvi golgeter BiH u istoriji sa 32 pogotka!

28. minut - Džeko je u narednom napadu imao priliku da postigne drugi gol, ali ga je u situaciji 1 na 1 nadmudrio gostujući čuvar mreže, koji je najzaslužniji što je samo 1:0 za "zmajeve".

34. minut - GOOOL! Misimović je strijelac za 2:0! Poslije akcije Vršajevića, Misimović je primirio loptu negdje oko bijele tačke i majstorski pogodio desni ugao Lithtenštajna! Obistinile su se riječi selektora Sušića, koji je izjavio da će "posao biti završen poslije prvog dijela..."

38. minut - GOOOOOOL! Vršajević protutnjao po desnoj strani i centrirao na Ibiševića, koji je glavom pogodio za 3:0 u svom 50. nastupu!

39. minut - GOOOOOL! Opet Džeko, ali ovaj put nogom! Jubilarni 10. pogodak u kvalifikacijama za Mundijal, a ukupno 33. za selekciju BiH!

42. minut - "Standing ovation" i skandiranje "Bilinog polja" za selektora Safeta Sušića, koji se večeras izjednačio na listi sa Blažom Sliškovićem! Baka je kao i sada Pape vodio "zmajeve" na 37 mečeva, a u utorak će Sušić da ga pretekne u Litvaniji.

45. minut - Kraj prvog dijela



46. minut - Nastavljena je utakmica na "Bilinom polju".

47. minut - U šansi se našao Ibišević, ali je opet Jele izišao kao pobjednik.

48. minut - Jele na "streljani"...Misimović mu je uzdrmao dlanove bombom sa 20-ak metara.

55. minut - Intenzitet igre je očekivano opao, pa se igra odvija uglavnom između kaznenih prostora, a sporadično se "zmajevi" odlučuju na dalekometnu paljbu.

59. minut - Ibišević je žestoko opalio po lopti sa 25 metara, ali je opet odlično intervenisao golman gostiju. Čini se da nije raspoložen Jele da bi BiH oborila rekordnu pobjedu od 8:1 upravo protiv Lihtenštajna.

61. minut - GOOOL! Lithtenšajn je preko Nikolasa Haslera smanjio na 4:1. Lijepu akciju krunisao je napadač gostiju udarcem sa desetak metara, a lopta se od prečke odbila u mrežu.

62. minut - Selektor Sušić je odlučio da izvrši sve tri izmjene: Ibričić umjesto Medunjanina, Hajrović umjesto Pjanića, a debitant Kvržić umjesto Lulića .

65. minut - Sjajan centaršut Misimovića iz kornera, ali Džeko glavom šutira preko gola.

77. minut - rezervista Hajrović je uposlio Džeku, koji je proigrao Vršajevića, a ovaj u trku uputio odličan centaršut. Međutim, Ibišević udarac završio je malo iznad prečke.

79. minut - Misimović je majstorski stvorio priliku da šutira lijevom nogom, ali je lopta prozujala pored desne stative gola Lihtenštajna.

85. minut - Salihović izveo slobodan udarac sa 17 metara iskosa sa desne strane, ali je lopta pogodila Džeku i čini se spriječila je da pogodi malu mrežicu pored desne stative gostujućeg gola.

90. minut - kraj utakmice za vatromet na zeničkom nebu!

BIH: Begović, Spahić, Bičakčić, Vršajević, Salihović, Lulić, Pjanić, Medunjanin, Misimović, Ibišević, Džeko

Lihtenštajn: Peter Jele, A. Kristen, Kaufman, N. Hasler, Ohri, Kvintas, Gubser, Stoklasa, Polverino, D. Hasler, M. Kristen

REZULTATI 9. KOLA:


Litvanija - Letonija 2:0 (1:0)
(Černih 7, Mikoliunas 68/

BiH - Lihtenštajn 4:1 (4:0)
/Džeko 27, 39, Misimović 34, Ibišević 38 - Hasler 61/

Grčka - Slovačka 1:0 (1:0)
/Škrtel 45 autogol/

Tabela grupe G:
1. BiH 9 7 1 1 29:6 22
2. Grčka 9 7 1 1 9:4 22
3. Slovačka 8 3 3 2 9:7 12
4. Litvanija 9 3 2 4 9:10 11
5. Letonija 9 2 1 6 8:18 7
6. Lihtenštajn 9 0 2 7 4 23 2

Parovi posljednjeg kola (utorak):
Grčka - Lihtenštajn (19),
Litvanija - BiH (19),
Letonija - Slovačka (20.10).

(MONDO, foto: Anadolija)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC