• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorijska pobjeda Banjalučanki nad Sarajkama

Fudbalerke ŽFK Banjaluka istorijskom pobjedom od 1:0 nad sarajevskim SFK 2000 izdvojile su se na vrhu tabele Premijer lige BiH.

 Istorijska pobjeda Banjalučanki nad Sarajkama Izvor: MONDO

Fudbalerke ŽFK Banjaluka prvi put od svog osnivanja pobijedile su SFK 2000, ekipu koja je osvojila posljednjih jedanaest titula šampiona BiH i koja je dominirala ženskim fudbalom u BiH.

Sve do danas!

Fudbalerke ŽFK 2000 koje su ih svih dosadašnjih duela sa ŽFK Banjaluka izlazile kao pobjednici u nedjelju su sa terena izašle kao poražene u derbiju 6. kola Premijer lige BiH. Bio je to ujedno i prvi njihov poraz od kako su počele sa takmičenjem u BiH!

Duel dve ekipe koje su u dosadašnjem dijelu sezone upisale sve pobjede, pripao je Banjalučankama koje su hrabrom i požrtvovanom igrom stigle do pobjede 1:0, vrlo važne u borbi za šampionsku titulu.

Uzbuđenja na Gradskom stadionu, gdje se u nedjelju okupilo nekoliko stotina gledalaca koji su svo vrijeme pružali podršku Banjalučankama, počela su već od samog starta.

ŽFK Banjaluka je imala dobru priliku u 11. minutu, ali je njihov šut sa ivice šesnaesterca izblokiran. Već u sljedećem napadu, stopostotna prilika na drugoj strani. Iris KAdrić, našla se u situaciji „jedan na jedan“ sa golmanom Banjaluke Tamarom Škorić koja je odličnom intervencijom spasila svoj gol.

U 22. minutu stopostotnu priliku propustile su domaće fudbalerke. Poslije neuspjele ofsajd zamke Sarajki, napadač Banjaluke Amela Kršo našla se ispred Almine Hodžić koja brani njen udarac.

Pet minuta kasnije Banjalučanke su pokušale šutom sa distance, ali on je završio pored gola, a minut kasnije danas vrlo sigurna Tamara Škorić na golu Banjalučanki otklanja opasnost poslije kornera.



U nastavku su fudbalerke iz Sarajeva preuzele inicijativu i stvorile nekoliko dobrih šansi, od kojih je najbolja bila u 36. minutu kada je desni bek Banjaluke praktično sa gol linije izbila loptu i spriječila siguran pogodak.

Golova nije bilo do kraja prvog dijela, a u nastavku su gošće nastavile sa inicijativom, ali nisu uspjevale da slome otpor požrtvovanih fudabalerki Banjaluke. U 56. minutu SFK 2000 je izveo dobru akciju, ali je umjesto šuta uslijedilo neprecizno dodavanje i propala je vrlo dobra prilika za vođstvo.

Sljedeću su imale šest minuta kasnije kada je Amela Fetahović šutirala glavom pored stative, a kazna za promašene prilike stigla je sarajevsku ekipu u 75. minutu.

Banjalučanke su iskoristile grešku odbrane protivnika na sredini terena i brzom akcijom stigli pred gol, a Vanja Duronjić poslije odlične asistencije Amele Kršo preciznim šutem sa petnaestak metara matirala je Hodžićevu za vođstvo 1:0.

Do kraja meča Banjalučanke su se strpljivo branile, a Sarajke su imale dve poluprilike u posljednja dva minuta, ali na golu je sigurna bila Tamara Škorić, jedna od najzaslužnijih za veliku pobjedu ŽFK Banjaluka.



Prva pobjeda Banjalučanki nad velikim rivalom slavila se na terenu, zatim i u svlačionici, a trener ŽFK Banjaluka Nenad Dimitrić bio je presrećan, kao i njegove igračice koje nisu skrivale suze radosnice.

"Prvi put nakon dve godine Banjaluka se nalazi u bodovnoj prednosti ispred SFK. Mislim da smo zaslužili to, čekali smo to dve i po godine, spremali smo se za to i evo to smo i ostvarili. Nadam se da će tako ostati i do kraja. Drago mi je što je došlo toliko publike, nadam se da će je na sljedećim utakmicama biti još više“, rekao je Dimitrić za MONDO.

Strelac odlučujućeg pogotka, reprezentativka BiH do 19 godina, Vanja Duronjić istakla je da je ovo vrlo važna pobjeda i kraj dominacije sarajevske ekipe.

"Sve se mijenja, svemu dolazi kraj tako i njihovoj dominaciji, sada je na nas red. Na nama je sada da treniramo i da nastavimo ovako", rekla je Duronjićeva koje ipak nije željela da se ističe njen učinak.

"Da nije bilo trenera, stručnog štaba pa sve do zadnje djevojke na klupi mi ne bismo ovo ostvarili",
dodala je ona.

Trener SFK 2000 Samira Hurem čestitala je protivnicama na zasluženoj pobjedi, iako je istakla da je njena ekipa bila bolja i stvorila više šansi koje nažalost nije realizovala.

"Čestitam igračicama Banjaluke, zaista su se borile, zaista su htjele pobjedu i to se vidi u njima. Bili smo bolji, stvorili smo nekoliko čistih šansi koje nismo realizovali i tako je to u fudbalu, jedna lopta i zasluženo su postigle pogodak i to je zasluga za sav ovaj otpor koje su nam pružale. Moje igračice nisu bile na nivou kad je u pitanju realizacija, zadovoljna sam igrom ali ne možemo da imamo toliko šansi a da ne postignemo gol, normalno da se onda to osveti. Ovo je trebalo mojim igračicama da se uozbilje i drago mi je da je Premijerr liga dostigla ovaj nivo da imamo konkurenciju“, rekla je Hurem i pohvalila i banjalučku publiku koje je došla da isprati najveći derbi ženskog fudbala u BiH.

"Prelijepo je danas bilo na Gradskom stadionu, prvi put smo imali ovakav ambijent i čestitam gradu Banjaluci i svim navijačima koji su danas bodrili svoj tim jer upravo time oni bodre i ženski fudbal. Čestitam još jednom ŽFK Banjaluka i njihovim igračicama na zasluženoj pobjedi", rekla je Hurem.

Poslije 11 uzastopnih titula SFK 2000 se prvi put našao u poziciji da zaostaje bodovno za nekom ekipom, a to je ŽFK Banjaluka, klub koji je osnovan prije dve i po godine i od tada je jačao i organizaciono i takmičarski i sada došao u situaciju da se bori za titulu.

"Mi smo izuzetno zadovoljni. Ovaj trenutak čekali smo dve godine, pripremali smo se, pojačali smo se, vrijedno smo radili, uradili smo pripreme. Atmosfera u ekipi je odlična, cure rade vrijedno, trener je stručan. Pozvali smo danas prijatelje da nas podrže, cure su danas sjajno odigrale, nemam riječi hvale. Ovo znači da mi preuzimamo lidersku poziciju i da imamo velike šanse da osvojimo šampionat BiH čime bi stekli uslov da izađemo u Evropu. To je naš cilj koji smo postavili prije dve godine i mi lagano ali kontinuirano idemo prema tom cilju“, rekao je predsjednik ŽFK Banjaluka Zoran Aleksić.

Poslije šest odigranih kola ŽFK Banjaluka je lider na tabeli Premijer lige BiH sa 18 bodova, dok je SFK 2000 ostao na 15 i borba za titulu vodiće se između ove dve ekipe.

(G. Arbutina – MONDO, Foto: MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC