• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaji sudija i delegata sa Koševa

“Nije tačno da igrači Borca nisu željeli da nastave meč” napisao delegat utakmice Sarajevo-Borac. On i kontrolor čuli da je prekid izrežiran.

 Izvještaji sudija i delegata sa Koševa Izvor: MONDO

Pročitajte šta su sudije, delegate i kontrolor suđenja napisali u svojim službenim izvještajima poslije prekida utakmice Sarajevo – Borac na Koševu.

Portal sportbal.net objavio je izvještaje službenih lica sa utakmcie koja je prekinuta zbog upada gostujućih navijača na teren i registrovana službenim rezultatom 3:0 za Borac.

Delegat Radislav Kundačina je naveo u dopunskom izveštaju koliko je baklji zapaljeno do 71. minute, šta su navijači skandirali i šta se dešavalo kada su u teren upale pristalice Sarajeva.

’’Na tribini ‘Vedran Puljić’ napravljena je takva bakljada da sam imao osjećaj da svaki navijač ima baklju.U tom momentu krenuo je veliki dim ka terenu.Smatram da je dimna zavjesa pomogla huliganima da utrče na teren, a odmogla redarima.Ne mogu biti precizan koliko je navijača sa sjeverne tribine preskočilo ogradu, jer je u momentu nastao haos na terenu. Primijetio sam nekolicinu navijača da trče prema južnoj tribini, a prvu dvojicu sam ugledao kad su već bili na centru igrališta. Svi su imali baklje u rukama. Moram da naglasim da ni jedan akter utakmice (igrač ili službeno lice) nije bio ugrožen upadom navijača niti je iko bio povrijeđen. Pošto su igrači i sudijska šestorka pobjegli sa terena i sam sam se priključio. Održali smo sastanak ‘krizne’ grupe. Osim mene prisutvovali su pripadnici policije, redarske službe, komesar bezbednosti domaćeg tima i glavni sudija. Donesena je odluka da se utakmica nastavi, ali samo pod uslovom da se isprazni tribina sa domaćim navijačima. Predstavnik policije, a imali su veliki broj pripadnika, je istakao je da nisu u mogućnosti da isprazne tribinu, te da u tom slučaju ne mogu garantovati bezbjednost navijačima Borca, kao ni javni red i mir u gradu i predložio da ostane ‘status kvo’. U jednom momentu je predložio i da se utakmica prekine. Ponovno smo razmatrali pomenutu situaciju i konstatovali da se tribina mora isprazniti, jer su gosti rekli da se ne osjećaju bezbjednim. Obavijestili smo o tome policiju, a oni su se počeli okupljati ispred tribine. Stajali smo ispred tunela za izlazak igrača na teren i vidjeli da policija, redari i službeni predstavnici Sarajeva više razgovaraju i ‘mole’ navijače da napuste tribinu. Nisam razumio takav odnos policije i redara. Sve se svelo na pokušaj da navijači dobrovoljno napuste tribinu. Nakon 75. minuta glavni sudija je odlučio da prekine utakmicu. Što se tiče špekulacije da igrači Borca nisu htjeli nastaviti utakmici nije tačna. Vidio sam ih u sportskoj opremi kako u tunelu za igrače čekaju konačnu odluku. Moram da kažem da sam nakon prekida utamice od više ljudi, najdirektnije vezanih za Sarajevo, dobio informaciju da je prekid utakmice najavljen, odnosno izrežiran. Dimna zavjesa je namerno napravljena da bi navijači mogli da uđu na teren”
, navodi se u dopunskom izvještaju delegata Kundačine.

Glavni sudija meča Goran Paradžik navodi u svom izvještaju da je u 71.minuti došlo do bakljade.

’’Pošto dima nije bilo na terenu, smatrao sam da dim na tribini nije zapreka nastavku utakmice, međutim, navijači su bacaili baklje sve do gola, tako da ja, kao glavni sudac utamice (a vjerujem i ostale službene osobe) nismo primijetili sami prelazak navijača preko ograde. Primijetio sam ih tek kad su utrčali na travnjak i krenuli prema navijačima Borca. Komunikacijama sam naredio i ekipama i sudijama da se povuku sa terena. Ne mogu reći da li je bilo kontakta sa protivničkim igračima jer sam ‘spašavajući sebe’ trčao prema tunelu. Dolaskom u tunel primjetio sam da se igrači i rukovodstvo Borca nalaze u tunelu. U kontrolnoj sobi smo održali sastanak krizne grupe u kojoj su, osim mene, nazočili redarska služba, policija, komesar sigurnosti domaćina i delegat. Zaključili smo da je u intersu nastavka utamice potrebno isprazniti tribinu ‘Vedran Puljić’. Predstavnik policije je bio neodlučan i rekao da policija ne može osigurati ispražnjivanje navedene tribine jer se bojao za sigurnosti navijača gostujćeg tima,i mogućih nereda van stadiona. Čak je predložio da se utakmica prekine zbog sigurnosti s ciljem izbjegavanja ugrožavanja ljudskih života. Zaključili smo, nakon toga, da je najbolje još jednom da izađemo na teren i vidmo kakva je trenutna situacija. Na izasku iz tunela zamjetio sam igrače Sarajeva na terenu, a Borca u tunelu u sportsoj opremi. Rekao sam im da ostanu u njoj te da budu pripravni za nastavak utakmice, ukoliko se stvore uslovi. Po povratku sa terena smo razgovarali sa šefom sigurnosti i prenijeli mu odluku da se isprazni tribina. Policiji smo izdali naredbu da isprazni tribinu. Sa delegatom sam nekoliko puta izlazio na teren da vidimo šta se dešava. Promatrajući nastup specijalaca stekao sam dojam da isti nastoje mirnim putem isprazniti tribinu, pregovarajući (moleći) navijače da napuste tribinu,što isti nisu htjeli učiniti. Stekao sam dojam da je policija ovo željela uraditi mirnim putem,bez upotrebe sile. Sve se ovo oduljilo u nedogled, te sam nakon 7o-tak minuta, uz konsultacije sa delegatom, donio odluku da utakmica neće biti nastavljena’’, navodi se u izveštaju glavnog sudije Gorana Paradžika.

Pomoćne sudije su sve navele da su trčale ka tunelu želeći se dokopati sigurne teritorije i da ne znaju koliko je bilo huligana na travnjaku. Isto tako su naglasili u izjavama, koje su gotovo identične, da nisu učestvovali u radu krizne grupe, pa da ne znaju detalje oko toga.

Kontrolor suđenja Radosav Kapor je u svom izveštaju naglasio da je bio u svečanoj loži i da je vidio kada su upali huligani na teren, da su u roku od dvadesetak sekundi sva službena lica i igrači pobjegli u tunel ispod istočne tribine stadiona Koševo.

“Bio sam na zapadnoj tribini nekih 30 minuta i nekoliko puta sam bio u kontaktu sa delegatom i sucem utakmice. Saopštili su mi da su bezbjedni i da rade na tome da se utakmica nastavi. Nakon 30 minuta sam sišao u prostorije FK Sarajeva gdje sam lično stupio u kontakt sa službenim licima, koji su mi rekli da su tražili da se isprazni tribina u određenom roku,da to nije urađeno i da nema uslova za nastavak utakmice. Sve je trajalo više od jednog sata. U samoj svečanoj loži sam čuo, od ljudi bliskih Sarajevu, da su ova sva dešavanja na današnjoj utakmici plaćena i unaprijed iscenirana da i sami ne znaju zbog čega i kako”, navodi se u saopštenju kontrolora suđenja Radoslava Kapora.

(MONDO, Foto: Avaz.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC