• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predrag Pašić: Odumire sarajevski derbi

Legendarno lijevo krilo Sarajeva i reprezentacije Jugoslavije razočarano igrom i rezultatom na 102. sarajevskom vječitom derbiju.

 Predrag Pašić: Odumire sarajevski derbi Izvor: MONDO

"Sinoćnji derbi me razočarao. Bio je neinteresantan. Vrlo malo same igre, vrlo dosadno. Samo na trenutke bilo je uzbuđenja", rekao je Predrag Pašić, nekada slavni fudbaler bordo tima za agenciju "Anadolija".

U 102. meču sarajevskih gradskih rivala nije bilo golova, kao ni na prethodnih osam susreta Sarajeva i Željezničara u posljednjih 10 godina.

"Donekle je i ugrožen kult samog sarajevskog derbija, što je posljedica ugroženog kompletnog fudbala u granicama Bosne i Hercegovine. Nema kvaliteta, jer niko od igrača koji su sinoć nastupili u derbiju ne može igrati u reprezentaciji BiH. To dovoljno govori o kvalitetu fudbalera u oba kluba. Ranije, nas trojica iz Sarajeva i tri igrača Želje igrali bi za reprezentaciju Jugoslavije, te je i logično da su derbiji bili kvalitetniji i puno zanimljiviji, kao i da ih je pratio veliki broj navijača što posljednjih godina nije slučaj", rekao je Pašić.

I struktura navijača je po njegovom mišljenju danas je drugačija nego u ono vrijeme, od prije 20 ili 30 godina.

"Na utakmice Sarajeva i Željezničara tada su dolazi i djeca i žene, osobe od 9 do 99 godina, dok su danas uglavnom mladi navijači, starosne dobi između 15 i 30 godina. Među njima je dosta mladačkog buntovništva, više mržnje nego ljubavi, demonstracije frustracija, koji su odraz stanja u državi".


Uzrok sve lošijih derbija vječitih sarajevskih rivala Pašić vidi i u činjenici da su u sastavima oba kluba rijetki igrači bili iz vlastitih omladinskih pogona, odnosno da na terenu nije bio dovoljan broj "sarajevske djece". Takvi igrači nisu, očito, previše motivisani da u gradskom derbiju daju sve od sebe.

"Rijetki su igrači i Sarajeva i Želje koji mogu svojom dušom i srcem osjetiti naš vječiti sarajevski, to jest derbi BiH. U Sarajevu i Željezničaru danas je puno igrača sa strane. Normalno je da fudbaleri iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije ne mogu osjećati ono što Sarajlije osjećaju za derbi. Njima derbi ne znači koliko i nama", zaključio je Pašić.

(MONDO, foto: Google)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC