• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DERBI: "Krvnici" koje smo voljeli (ZVEZDA)

Kao i svaka dobra priča, i fudbalski derbi između Partizana i Crvene zvezde ima svoje glavne junake, ali i tragičare, epizodiste...

 DERBI: "Krvnici" koje smo voljeli (ZVEZDA) Izvor: MONDO

U fudbalsku istoriju i vječnost ulazi se rezultatima i golovima, dok je put do srca navijača često vezan za neke kvalitete koji ne spadaju u domen fudbalskog majstorstva.

Borbenost, hrabrost, odanost su kvaliteti koje navijači posebno cijene, pa nije rijedak slučaj da su kroz istoriju fudbala neki igrači vrlo skromnog znanja bili idoli navijača.

Tako je i sa Zvezdom i Partizanom, i sa njihovim navijačima.

Ovo je priča o nekim od mnogih beskompromisnih boraca za "časni grb" kluba, koje smo voljeli.

ILIJA NAJDOSKI (Nadimak Ilija Gromovnik)



Za Crvenu zvezdu igrao u njenoj najboljoj generaciji, u periodu od 1988. do 1992. godine. Bio je omiljen kod navijača zbog svoje čvrstine i borbenosti. Stavljao glavu, gdje neko ne bi ni nogu, a više puta je "zaradio" čalmu oko glave i nije mu padalo na pamet da napusti teren.

Bio važan šraf u ekipi koja je osvojila Kup evropskih šampiona u Bariju i Interkontinentalni kup u Tokiju. "Čuvao leđa" majstorima lopte poput Prosinečkog, Savićevića i Piksija. Odigrao ukupno 114 utakmica za Zvezdu, postigao sedam golova od čega jedan i u derbiju (3:1, 88. vječiti derbi). U derbijima sa Partizanom bio direktan čuvar mnogim sjajnim napadačima kao što su Mijatović, Milko Đurovski, Šćepović, Bogdanović...

ZORAN BANKOVIĆ



Za Crvenu zvezdu igrao jednu sezonu (1983-84, 29 utakmica), ali je ostavio dubok "trag", posebno na nogama protivničkih napadača. I u nastavku karijere (pet sezona u Radničkom iz Niša) važio za jednog od najbeskompromisnijih boraca i najgrubljih igrača na terenu.

Što bi rekli "Elvis J Kurtović", "igrač je i možda mog'o proć', ali zato lopta, nikad..." Na utakmici protiv Hajduka na Marakani 1984. bacao je "bile" po atletskoj stazi, dok mu sudije nisu pokazale put u svlačionicu.

U derbijima mu direktni konkurenti bili Dragan Mance, Čava Dimitrijević, Klinčarski...

DEJAN ILIĆ



Čovjek koji trčao kilometre za druge u timu. Proveo u Zvezdi šest sezona. Prvi put u periodu od 1997-2002.godine, a poslije kraće pauze u Zemunu, vratio se još jednu sezonu na Marakanu, 2003. godine.

Odigrao je ukupno 118 utakmica u crveno-bijelom dresu i postigao pet golova. Bio je dio ekipe koja je ostvarila jednu od najubjedljivijih pobjeda Zvezde u derbijima (4:0, 1998. godine). Čuvao Kežmana, Ilieva, Lazovića, Trenevskog...

(D. Bukumirović - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC