• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Derbi u dimu, navijač u kanalu, Srbija u ...

Na nekog će snimci djelovati uznemirujuće: Odeš na derbi da gledaš fudbal i navijaš za svoj tim, a kući ideš sa željom da niko nije poginuo. Dokle?

 Derbi u dimu, navijač u kanalu, Srbija u ... Izvor: MONDO

Da će u 145. fudbalskom "vječitom derbiju" huligani odnijeti novu pobjedu nad državom rezultatom 1:0 moglo je da se nasluti još na prilazima stadionu Crvene zvezde:

Na radiju vijesti o tučama širom Beograda, pa i van njega, a u Ljutice Bogdana na improvizovanoj tezgi prodaju se - fantomke! One, kojima pljačkaši štite svoj identitet prilikom pljački banke, plaćene ubice prilikom smaknuća, pa i huligani prilikom sukoba sa policijom.

Inače, nošenje fantomki u Srbiji je zabranjeno, ali ne i njihova prodaja.

Kažu da "roba nikad ne laže", odnosno da "narod kupuje ono što želi i što mu je potrebno". Nije prošlo mnogo, a moglo da se zaključi da su obje izreke apsolutno tačne.

Nešto ranije, na radiju u kolima vijest da je kod Umke došlo do tuče između navijača Zvezde i Partizana i da je jedan momak primljen u Hitnu pomoć u besvjesnom stanju, a drugi sa povredama u predjelu glave. Kasnije te večeri, ispostaviće se, gradom se pronijela priča da je jedan od povrijeđenih u tuči - preminuo!?

Što, na svu sreću ovog svijeta, nije bilo tačno.

Kada se akreditujete za "atletsku stazu", a ne "novinarsku ložu", na radno mjesto ulazite prolaskom kroz parkig ispod Upravne zgrade SD Crvena zvezda, tu dobijete marker uz pokazanu legitimaciju, pa pored svlačionica ulazite u čuveni tunel "Marakane", pa stepenicama još niže i onda strmim stepenicama uzbrdo izlazite pravo na travnjak, podno sjeverne tribine.

VIDEO

U zavisnosti od polaska na utakmicu, gužve u gradu, neprilika sa parkiranjem i tajmingom igrača dva tima, može da vam se dogodi da kroz tunel krenete u isto vrijeme kad i "Persona non grata" kada je stadion Crvene zvezde u pitanju - bivši kapiten crveno-bijelih, a ove večeri kapiten crno-bijelih, golman Vladimir Stojković.

Ta scena obavezno vas podsjeti da nešto nije u redu, jer prošlo je više od tri godine nakon što je Stojković počinio srpsku fudbalsku "jeres" i poslije Crvene zvezde, potpisao za Partizan... A, golman srpske reprezentacije i dalje na stadion "vječitog rivala" izlazi sa ličnim obezbjeđenjem. I to nije slučaj samo na stadionu Zvezde i ostalim borilištima, već često i u gradu, danju, noću...

Prateći grupu od petoro ljudi, od kojih su dvojica bili obezbjeđenje, uputili smo kroz tunel, ka terenu, dok nam je nad glavama skakala masa od desetak hiljada Delija, koji su na stadionu bili i sat vremena prije utakmice. Oni su bili prilično mirni, dok nisu primjetili da iz tunela izlazi - on, čovjek kog vrijeđaju i u snu.

VIDEO

Ispostavilo se da buku nije izazvalo samo Stojkovićevo pojavljivanje na zagrijavanju, već da je stvari stadionu "zakuvao" prvo mladi i (za sada) nepopravljivi fudbaler Partizana, Nikola Ninković, popularni "Džigi", koji se u tom trenutku uveliko šetao travom "Marakane" sa slušalicama na ušima, da se opusti, "osjeti teren", ali...

...ko je i pomislio da će se samo na tome završiti - prevario se. Odlazeći sa terena, ka tunelu, "Džigi" je skinuo slušalice sa glave i prislanjajući ruku na uvo u stilu "ne čujem vas", prilično iziritirao Sjever. Izlazak Stojkovića samo je pojačao buku.

Uz sporadična peckanja sa dvije strane, dok se ostala publika smještala na svoje pozicije za Zapadu i Istoku, a na razglasu išle navijačke pjesme Delija, sve bi to bilo bi to samo jedno uobičajeno iščekivanje prvog sudijskog zvižduka, da ne postoji višegodišnji otvoren i jak sukob između dvije frakcije navijača Partizana. Sukob, koji možda u ovom trenutku prevazilazi i decenijski antagonizam koji je prerastao mržnju između Delija i Grobara.

Dvadesetak minuta prije početka utakmice, dok je vođa Delija upravljao postavljanjem koreografije, na drugoj strani nastao je prvi haos - pokušaj fizičkog obračuna između "Alkatraza" koji je bio smješten na Jugu i "Zabranjenih" koji su već tradicionalno u "kavezu", odnosno dijelu između Istoka i Juga. Dio huligana sa Juga približio se "kavezu", poslije čega su poletjele baklje, topovski udari, dimne bombe, stolice i sve ostalo što je moglo da se nađe.

Nije ni počelo, a počelo je!

VIDEO

U prvim redovima momci sa šalovima preko lica i poneka fantomka, a između dvije vatre policija, koja je dobrih desetak minuta smirivala ovaj pokušaj obračuna ljudi koji vole isti klub, a mrze jedni druge. Problem je riješen tako što je ekipa sa Juga potisnuta još dalje ka Zapadu, a u vakuumu između Grobara postavljeno pojačano obezbjeđenje.

Bilo je mirno... Neko vrijeme.

VIDEO

"Ura" za fudbal se već ozbiljno bila primakla, kada je Sjever počeo da ističe svoju koreografiju - transparent, po transparent, stih po stih, a onda hiljade crveno-bijelih zastavica kada su se iz tunela pojavili oni zbog kojih bi sve ovo trebalo da se događa, ali nije tako. I dok ne bude tako, neće biti dobro nikome.

Dok su se na Sjeveru pojavile prve baklje, i Jug i "kavez" imali su spremne odgovore: na Jugu slična slika kao na Sjeveru, hiljade zastavica, ali crno-bijelih i desetak baklji, a u "kavezu"bakljada i "šetalica" posvećena nedavno ubijenom članu pokreta Vladu Živkoviću Vlajku.



Malo ko je i primjetio da je u međuvremenu počeo 145. "vječiti derbi", da je na terenu hrabri igrač sa zaštitnom kacigom u crveno-bijelom, ali da nigdje nema legende u crno-bijelom. Možda zato što je i teren bio u dimu, simbolično, kao naš fudbal... U tom dimu, tračak svjetla ukazao bi se pogledom na Zapad i Istok, gdje je mogao da se primjeti poneki ćale sa klincem na grbači.




Trener Crvene zvezde Slaviša Stojanović, debitant u srpskoj fudbalskoj svetkovini, od prve do posljednje minute bio je na nogama, dok je njegov kolega Vuk Rašović dobar dio utakmice proveo na klupi.

Teško da je mogao da ustane sa stolice u 20. minutu kada je vidio šta je uradio njegov najiskusniji igrač na terenu, kada je već Sašu Ilića ostavio pored sebe. Milan Obradović zatresao je svoju mrežu, Zvezda povela, a na stadionu nastala buka koja je probudila jednu bakicu na Novom Beogradu - Stojanović nije mogao da krije oduševljenje, Rašović je pogledao u zemlju.

VIDEO

Do poluvremena bilo je mnogo duela i na terenu i na tribinama. Delije su Gorbarima poručile da je ironija to što skupljaju konzerve za crno-bijele stolice, a nemaju stadion, uz pjesmu: "Mi imamo stadion, stadion, stadion, gdje je vama?", a Grobari Delijama odgovorili da su im baklje zajebale koncept i da je bilo bolje da su ih sačuvale za narkomanov koncert.

Zabranjeni? Oni su se obračunavali sa novinarima i medijima, dok Delije ni ovo brojno okupljanje nisu propustile da vrijeđaju Čedomira Jovanovića i Tomislava Karadžića, povodom čijeg su sastanka sa Sepom Blaterom i Fadiljom Vokrijem istakle transparent "FSS, vi ste Turci".

Za sve to vrijeme, na terenu, niko nije uspijevao da napravi potez koji će izazvati novu galamu, a samo za jednog čovjeka to je bila pohvala - radi se o sudiji Miloradu Mažiću, koji je potvrdio da je klasa za Ligu šampiona. I nadamo se FIFA Svjetsko prvenstvo.

Na poluvremenu, standardno, slale su se poruke, nerijetko među navijačima dva kluba, u pauzi između vrijeđanja. Vrijeme je "ubio" razgovor s kolegom sa televizije, koji je razvijao kablove na stadionu dva sata prije utakmice i koji je bio svjedok još jednog velikog incidenta.

FK Crvena zvezda odlučio je da promoviše padobransku sekciju svog Sportskog društva, a zamisao je bila da padobranci sa crveno-bijelim zastavama slete na teren i proglase derbi "otvorenim". Kada se to i dogodilo, svjedočili su prisutni, nekolicina razjarenih Grobara preskočila je ogradu i uletjela na teren s namjerom da se obračunaju sa - padobrancima.

Prema priči očevidaca, gađali su ih bakljama, a fizički kontakt spriječila je policija. Sreća pa su u MUP-u navikli da dolaze na posao na vrijeme.

Priču je prekinuo povratak ekipa na teren, a onda se dogodilo i ono čega smo se plašili - izliv bijesa i nasilja koji se samo pukom srećom završio bez žrtava, ali sa povredama pojedinaca koji nisu uspjeli da ovladaju svoju mržnju prema nebitno kome ili čemu.

U 48. minutu, počela je bakljada na Jugu, koja se brzo pretvorila u požar takvih razmjera da je Mažić morao da prekine utakmicu na 12 minuta!?

VIDEOVIDEO



Da je plamen, koji je buktao na nekoliko mjesta na tribini, uhvatio jednog navijača - ko zna šta bi bilo... Svašta bi bilo da iz predostrožnosti još davno nisu skinute stolice.

Grobari su pravili kamare od zastavica i palili ih, radujući se vatri koja je svima pa i igračima odvlačila pažnju, ali tu nije bio kraj. Pir je nastavljen postavljanjem živog štita na mlazove kojima su vatrogasci pokušavali da spriječe katastrofu. Dok su jedni tijelima "branili" vatre, drugi su ih potpaljivali svime što bi prihvatalo da gori, a treći gađali vatrogasce.

I u tom kolektivnom pomračenju uma, umalo jedan - ispostavilo se momak pod dejstvom alkohola - nije stradao. Sva je sreća da je "samo" završio u bolnici, nakon što se popeo na ogradu tribine u namjeri da grudima "udari" mlaz iz "šmrka", izgubio ravnotežu i pao u kanal podno tribine. To znači da je pao na beton sa dva metra!

Ugrozio je svoj mladi život da bi zaustavio mlaz vode!? Da bi vatra gorjela?! A, njegova vatra se umalo ugasila...



Njegovi drugovi odmah su vidjeli da nešto nije uredu, nekolicina njih poskala je u kanal da mu pomogne, a ono što je uslijedilo - zaledilo je krv u žilama svima koji su mogli da gledaju ovaj događaj - panično, navijači su počeli da prizivaju hitnu pomoć i odjednom više ni šmrkovi, ni vatra nisu bili bitni, bilo je važno samo da momak što prije bude zbrinut.

Život je bio bitan!

I to je poenta cijele priče - u srpskom fudbalu možda ništa nije važnije od derbija, ali u životu ništa nije važnije od života.



Divljanje je oko momka kojeg su unosili i vozilo hitne pomoći još trajalo, a na 20-ak metara odatle, Grobari su raširili zastavu ne da bi je pokazali, da bi se ona zaviorila, već da bi njome branili jedini preostali plamen na tribini, koji do tada vatrogasci nisu uspjeli da ugase. Jer, nije bitno što njihovi ljubimci gube, što im je potrebna podrška, bitno je da plamen gori, da gori stadion najvećeg rivala.

Upečatljiv je bio jedan momak, koji je skinuo majicu da bi imao u čemu suv da se vrati kući, ali ne i fantomku - možda baš onu koju je kupio na putu ka stadionu.



Ovu reportažu tu i treba završiti, iako je do kraja bilo još mnogo da se igra. Ali, kraj je baš tu! Jer država je ponovo izgubila utakmicu protiv huligana, suštinski važniju od one između Crvene zvezde i Partizana, završene pobjedom crveno-bijelih, koju igrači ovog puta nisu proslavili podno Sjevera, dok su poraženi crno-bijeli pjesmom proslavili poraz na južnoj strani, kojom se širio miris paljevine.

Onome ko je došao da gleda fudbal, nije bilo ni do slavlja, ni do tuge, već samo do toga da ne dođe kući i čuje da neko zbog derbija nije više sa nama.

Dokle će biti tako? Dok država ne odluči da bude drugačije. Do sada nije smjela, nije željela, a nije ni umjela da se suprotstavi... Tako je kad tri četvrtine stanovnika zemlje (čitaj: biračkog tijela) navija za dva kluba.

(NIkola Janković, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC