• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FOTO: Znate li priču o dresu Brazila?

Pogledajte kako izgleda novi, kultni fudbalski dres, ali i saznajte kako je došlo do toga da Brazilci igraju baš u kombinaciji: žuto/plavo/bijelo.

 FOTO: Znate li priču o dresu Brazila? Izvor: MONDO

Dres brazilske fudbalske reprezentacije ima status relikvije, ne samo u Brazilu, već i šire.

U tim, žutim dresovima, pisana je istorija svjetskog fudbala, a Pele i svi majstori fudbala iz njegovog vremena i kasnije, bili su šampioni planete rekordnih pet puta.

Kompanija "Nike" predstavila je ovog vikenda novi dres Brazila, u kojem će Nejmar, Hulk, Alveš, Luiz, Paulinjo i ostali igrati na najvećem fudbalskom događaju, u najvećoj fudbalskoj zemlji: narednog ljeta na Mundijalu u Brazilu.

Dres, prema našem skromnom mišljenju, izgleda fenomenalno.



Ali, znate li kako je Brazil uopšte zaigrao u toj čuvenoj kombinaciji: žuto/plavo/bijelo? Malo šta u životu je slučajno, pa tako i sklapanje tih boja, koje prijaju oku u kombinaciji sa zelenim travnjakom.

Naime, Brazil je prvi put bio organizator Mundijala daleke 1950. godine, kada se dogodio za Brazilce užasni "Marakanazo", odnosno nešto nalik "fudbalskom masakru na Marakani". Poraz u posljednjoj utakmici SP, od komšijskog, malog Urugvaja (1:2), bio je poraz cjelokupne nacije.



Nije to bilo klasično finale Svjetskog prvenstva, već posljednje kolo mini turnira za titulu u kojem su učestvovale još Španija i Švedska, a u kojem je i remi donosio prvu titulu prvaka domaćinu, organizatoru i favoritu. Rezultati su išli tako da je upravo posljednja utakmica u grupi i imala status malog finala, jer je bilo samo: Brazil ili Urugvaj.

I dogodio se "Marakanazo", Brazilci su poveli u 47. minutu preko Frijake, a preokrenuli su Skjafino u 66. i Đika u 79. minutu. Golman reprezentacije Brazila sa te utakmice, Barbosa, okrivljen je za poraz i završio je karijeru kao domar na stadionu "Marakana".

Brazilci su željeli drastične promjene odmah i zauvijek, pa je tako javnosti smetalo to što je nacionalni tim od formiranja, do čuvenog "Marakanaza" igrao u prije svega bijelim dresovima, sa ponekim plavim detaljem. Nešto slično dresu Reala iz Madrida. Ta kombinacija nije bila nimalo "patriotska" smatrali su navijači, novinari, političari.

Moralo je nešto da se mijenja, pa je tada popularni, a kasnije ugašeni list Koreo de Manja raspisao konkurs za novi dizajn dresa "Selekaa". Javilo se mnogo dizajnera, pa i laika, entuzijasta, a pobijedio je prijedlog tada 18-godišnjeg pasioniranog ljubitelja fudbala, izvjesnog Aldira Garsije Šlea, običnog građanina, koji nije ni slutio kakav će uticaj na svijet fudbala imati njegova kreacija: pobijedio je i postao slavan.

Ali, ne i bogat.

Brazil je prvu utakmicu u, ispostaviće se, kultnoj kombinaciji odigrao u martu 1954. godine protiv Čilea, a četiri godine kasnije, na Mundijalu u Švedskoj, stigla je i prva titula prvaka svijeta, u kreaciji Pelea.

Ali, i tu ima jedno - ali: Brazil je nije osvojio u žutom, već u komplet plavoj kombinaciji i zbog toga je plava ostala, do danas, druga zvanična kombinacija u kojoj igraju Brazilci.



Protivnik Brazila u finalu Svjetskog prvenstva u Švedskoj, bila je - Švedska. Na lutriji je izvučeno da domaćin i formalno bude domaćin u finalu, pa su Šveđani odlučili da igraju u svojoj, takođe tradicionalnoj, žuto/plavo/bijeloj kombinaciji i Brazilci su bili u problemu - ne zbog sujevjerja, već zato što nisu ni ponijeli drugu boju dresova na put.

Jedva su skupili novac i u obližnjoj radnji kupili plave majice, a onda su za žutih sjekli i rašivali amblem Federacije i brojeve i prišivali ih na plave dresove u kojima su pobijedili Švedsku 5:2, uz dva gola Pelea i Vave i jedan Zagala.

Ostalo je istorija...

(Nikola Janković, MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Buda Mendes)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC