• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rajan Gigs - sinonim za fudbal

Ikona Mančester junajteda danas je napunio 40 godina. A prije dva dana pretrčao je 11 kilometara tokom utakmice sa Bajerom u Ligi šampiona!

 Rajan Gigs - sinonim za fudbal Izvor: MONDO

Srećan ti rođendan velikanu fudbala!

Rajan Gigs (rođen kao Rajan Džozef Vilson, potom je uzeo majčino prezime), legendarni fudbaler Mančester junajteda, danas puni 40 godina. Povod da se napiše koji red o ovom sjajnom igraču, koji je odigrao 953 utakmice, postigao 168 golova, imao 131 asistenciju...

Osvojio je 13 titula prvaka Engleske sa Mančester junajtedom, podigao je četiri trofeja u FA kupu, ima četiri Liga kupa i dva puta je bio prvak sa gigantom evropskog i svjetskog fudbala.

Legenda!

BBC je u petak objavio priču sa Denisom Skofildom, po zanimanju mljekarom i povremenim skautom Mančester sitija. Taj čovjek je zaslužan što je Rajan Gigs ostavio dubok trag u engleskom i evropskom fudbalu.

Prije više od 30 godina, Skofild je zapazio tada osmogodišnjaka. Ovo je njegova priča:

"Bio sam mljekar u to vrijeme. Kada bih završio posao, često sam zastajao kraj školskih dvorišta i gledao klince kako trče za loptom. Zadesilo se da jednog dana gledam dječake u dvorištu osnovne škole u Svintonu. Prolazeći tuda, vidio sam da pojedini dječaci izlaze na teren u kopačkama. Među njima je bio i klinac koji je igrao na lijevoj strani i bio je brz kao gazela i eksplozivan sa loptom. Njegovo ime je Rajan Vilson. Prišao sam njegovoj majci, predstavio se i pitao je da li bi on mogao da igra za moj tim koji se zvao Dins jut (Deans Youth). Rekla mi je da su tek došli iz Velsa i da se tek prilagođavaju na novi život. Ipak, pristala je. Narednog dana 'pokupio' sam njega i njegovog brata, a u sebi sam se mislio kako imam nešto vrijedno u rukama", priča Skofild.

VIDEO

On je objasnio da se Rajan već u to vrijeme izdvajao od vršnjaka, prije svega po brzini i preciznosti lopte.

"Bio sam trener i skaut više decenija, a tako nešto nikada do tada nisam vidio. Imao je vještinu, kontrolu, brzinu i pokret. Bio je predodređen da uspije, imao je prirodni talenat. Gledao sam i čuvenog Stenlija Metjuza u dječačkim danima. To je bilo to".

Kaže da se prema Rajanu ponekad odnosio kao prema svom sinu, ali i da je on bio uzoran dečko. Osim kad je igrao fudbal.

"Odavao je utisak stidljive, povučene osobe, ali kad izađe na fudbalski teren, bio je drugačiji. Nikada ga nisam čuo da priča o bilo čemu drugom osim o fudbalu. Čak ni o djevojkama".

Sa 12 godina bio je u podmlatku Mančester sitija, da bi poslije dvije godine prešao u Mančester junajted.

Skofild je tada sa svojim timom igrao finale jednog takmičenja (igrači do 16 godina) i tražio je dozvolu ser Aleksa Fergusona da pusti Gigsa. Ferguson je pristao, ali samo za tu utakmicu.

"Rajan je odlučio utakmicu, postigao je odlučujući gol, predriblavši trojicu protivničkih igrača! Nikada neć zaboraviti taj momenat - on daje gol i trči ka meni i grli me".

VIDEO

Skofild se prisjeća da su ga mnogi skauti, koji su, kako kaže, "njuškali", često pitali za Gigsa.

Iako je Skofild bio skaut Mančester sitija, Gigs je na kraju završio u rivalskom Junatejdu.

"Ja sam veliki navijač Sitija i htio sam da ode u taj klub. Ali, znao sam da ništa neće biti završeno do njegovog 14. rođendana. Mnogi navijači Sitija, od kojih i neke poznate ličnosti su me požurivale da ga potpišem za Siti. Kada je napunio 14 godina čuo sam da se ser Aleks Ferguson raspituje za Rajana. Upozorio sam ljude iz Sitija, ali oni su sjedili u svojim kancelarijama i čekali da on dođe njima na noge. A Ferguson je zapucao pravo u njegovu kuću! Rajan je bio navijač Junajteda i potpisao je za taj klub. Bio sam bijesan na Siti i nikada više nisam radio za njih".

Kada se malo osvrne i razmisli, Skofild smatra da je Rajan Gigs uradio pravu stvar. Za sebe. I za Junajted.

"Mančester je imao sjajan podmladak. Bili su tu Pol Skols, Dejvid Bekam, Niki Bat, Fil i Geri Nevil. Uz sebe je imao igrače koji su iz njega 'izvukli' najbolje. Iskreno govoreći, vjerovatno ne bi imao takvu karijeru da je otišao u Siti".

VIDEO

U čemu je tajna njegove fudbalske dugovječnosti?

"I dalje vodim svoj tim dječaka i uvijek im govorim da bi trebalo uvijek da se ugledaju na Gigsa. On je bio blagosloveno dijete, dobio je pravi talenat, a uz to i tijelo. Nikada nije dozvoljavao sebi da se ugoji, a znam da je i danas spremniji od većine profesionalnih igrača. Mislim da je tajna u tome što on nikad nije zadovoljan, nego uvijek želi da da sve od sebe i tako pristupa svakoj utakmici. I dan danas. On svaki dan naporno radi i to mu je usađeno još iz prvih dana u Junajtedu. On je jedini koji bi mogao da se približi Stenu Metjuuzu. On je igrao do 50. godine, a smatram da Rajan na ovom nivou može da igra još najmanje tri, četiri godine".

U prvom timu Mančester junajteda, Gigs je debitovao sa 17 godina. Bio je 2. mart 1991. godine. Ušao je u igru umjesto Denisa Irvina, a meč na Old trafordu Junajted je izgubio od Evertona 0:2.

Skofild vjeruje da će poslije igračke karijere Gigs biti trener i to upravo u Junajtedu, odnosno vidi ga kao nasljednika Dejvida Mojesa.

"On je inteligentan čovjek i fudbaler i ima harizmu. Uvijek je miran, ne dozvoljava da ga ponese atmosfera. Vidio sam i slušao u svlačionici kad govori. Svi ga slušaju. To je preduslov za trenera. A on poznaje Junajted bolje nego iko".

A da li vidi nekog novog Rajana Gigsa?

"Ne, sumnjam da će se takav igrač ponovo pojaviti. Da sad počinje karijeru, teško da bi ga Junajted dobio. Sada su tu Barselona, Real Madrid i bilo koji drugi veliki klub sa sjajnom skauting mrežom. Svi bi htjeli da ga imaju. Junajted je bio veoma, veoma srećan što ga je svojevremeno doveo... Znate, često se pitam kakav bi iti bio da je imao sluha za njega...".

Rajan Gigs je nekoliko dana prije svog rođendana pretrčao 11 kilometara i namjestio tri gola u visokoj pobjedi Junajteda nad Bajerom u Leverkuzenu - 5:0.

Njegovi saigrači i svi u Junajtedu mu skidaju kapu.

"On je nevjerovatan fudbaler i iz godine u godinu postaje sve bolji", izjavio je Mojes.

Naklon do poda, gospodine Gigs!

REKORDERI MANČESTER JUNAJTEDA (SVA TAKMIČENJA)

Rajan Gigs: 953

Ser Bobi Čalrton: 758

Pol Skols: 718

Bil Foulkis: 688

Geri Nevil 602

(MONDO, foto: AP Photo/Nick Potts, PA wire)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC