• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska na stubu srama zbog Šimunića

Fudbaler Hrvatske je zbog ustaškog pozdrava žestoko kažnjen od strane FIFA, a fudbalski svijet pozabavio se Džoom nazvavši ga fašistom, rasistom...

 Hrvatska na stubu srama zbog Šimunića Izvor: MONDO

Josip Šimunić jeste bio u centru medijske pažnje poslije meča sa Islandom, ali je njegova rola ipak oduševila samo "šačicu".

FIFA je Šimunića zbog uzvikivanja ustaških parola kaznila sa 10 mečeva zabrane igranja za reprezentaciju, što znači da će propustiti i Svjetsko prvenstvo u Brazilu ("džaba je krečio" u kvalifikacijama), i novčano sa 30 hiljada švajcarskih franaka, ali i zabranom ulaskom na stadion dok mu ne istekne suspenzija.

Iako ga je nacionalni savez podržao i najavio žalbu na kaznu FIFA, fudbalski svijet žestoko ga je kritikovao, zbog čega Hrvatska crveni kao bulka.

Šimunićev nepromišljen potez našao se na naslovnim stranama brojnih svjetskih medija, od Novog Zelanda i rodne mu Australije preko Afrike i Evrope do američkog kontinenta, a vijest dana bio je i na CNN, sumblimira index.hr.


Francuzi pišu kako je reakcija FIFA nastavak njene politike nulte tolerancije na bilo kakav oblik rasizma i diskriminacije uz citat Sepa Blatera, predsjednika te organizacije, kako su "novčane kazne besmislene u borbi protiv rasizma".

Njemački mediji pišu o drastičnoj kazni Šimuniću zbog veličanja fašizma, ali i o "blagoslovu" po pitanju male kazne Mandžukiću, koji će biti na raspolaganju selektoru Niki Kovaču za mečeve sa Kamerunom i Meksikom u grupi na Mundijalu, nakon što će morati da preskoči duel sa Brazilom, koji otvara Svjetsko prvenstvo.

Nijemci, koji pamte najsjajnije trenutke Šimunićeve karijere u Bundesligi, podsjećaju i kako je svoj povik opravdao ljubavlju prema domovini i za to dobio podršku i od selektora.

Portal sportal.de Šimunića je svrstao u rubriku dana "Top und Flop" kao najnegativniju vijest uz komentar kako je postao "persona non grata" u Južnoj Americi jer ne smije da uđe na stadion do isteka suspenzije.

Navodi se i da su i mediji u regiji, posebno u Srbiji, sa zanimanjem pratili Šimunićev slučaj. Hratski portal istakao je da je "pozdrav sa Maksimira posebno zabrinuo susjede koji su na FIFA i međunarodne organizacije stavili veliki pritisak kako bi kaznili Šimunića zbog, kako su oni shvatili, napada na Srbe u Hrvatskoj".

A Šimunić? On se nije oglasio jer je navodno šokiran zbog drastične kazne.

Izvršni predsjednik HNS Damir Vrbanović prenio je da hrvatski reprezentativac ne želi da daje izjave, ali da mu je rekao da je "ogorčen i potresen i da nikako nije očekivao tako visoku kaznu".

E, pa, Šimuniću, o posljedicama je trebalo da razmišljaš prije nego što si se latio mikrofona...

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/Jamie McDonald)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC