• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utakmice BiH iz Brazila u HD formatu?

Gotovo je izvjesna mogućnost emitovanja digitalnog HD signala sa Svjetskog prvenstva u fudbalu na državnom emiteru BHRT, saznaju "Nezavisne".

 Utakmice BiH iz Brazila u HD formatu? Izvor: MONDO

Ljubitelji fudbala i navijači BiH mogu zadovoljno da trljaju ruke s obzirom na gotovo izvjesnu mogućnost emitiranja digitalnog HD signala sa Mundijala na državnom emiteru BHRT.

Prema saznanjima "Nezavisnih novina", nadležne institucije i resorno državno ministarstvo učiniće sve kako bi do juna 2014. osigurali najkvalitetniji TV signal u visokoj rezoluciji za sve građane BiH, čime će doći na svoje svi ljubitelji fudbala koji zbog paprenih aranžmana neće biti u prilici da posjete Brazil i gledaju uživo utakmice na Svjetskom prvenstvu.

Damir Hadžić, ministar saobraćaja i komunikacija BiH, najavio je da od Nove godine počinje svojevrsna ofanziva u procesu digitalizacije u BiH.

"Početkom januara ide prva faza digitalizacije pet velikih TV centara u BiH (Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bihać i Tuzla), a paralelno s tim krenućemo i u proces digitalizacije BHRT-a. Cilj je da digitalni HD signal imamo već sa Svjetskog prvenstva u Brazilu",
potvrdio je Hadžić.

On je istakao kako se u posljednjih nekoliko mjeseci, a nakon velikih problema s kašnjenjem u procesu digitalizacije u BiH, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH aktivno uključilo "u rješavanje problema".

"S tim u vezi u budžetu za narednu godinu uspjeli smo osigurati sredstva za ove namjene", naglašava Hadžić.

Podsjećamo, studijsko opremanje digitalnom TV opremom Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) već je davno završila i ovaj je javni emiter potpuno spreman za proces digitalizacije, Federalna televizija (FTV) nije puno odmakla, dok je BHRT ovaj problem pokušavala da riješi sve vrijeme.


No, sve su prilike da će i BHRT u predstojećem periodu završiti svoj dio posla s obzirom na to da je nedavno ušla u proces nabavke prenosnih distributivnih uređaja za potrebe glavnog studija upravo radi prelaska na digitalno emitiranje signala.

"Nezavisne" su u protekla dva dana pokušale da saznaju nešto više o procesu koji je u toku, ali iz direkcije BHRT-a zbog zauzetosti menadžmenta nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.

Inače, konačni rok za potpuno gašenje analognog signala u zemaljskoj radio-difuziji, koji važi za sve zemlje potpisnice Sporazuma o digitalizaciji, među kojima je i BiH, jeste 17. jun 2015. Do danas je na sistem digitalnog emitiranja prešla većina članica EU iz zapadne Evrope, dok u procesu kasne neke članice iz istočne Evrope.

Kako je do sada više puta naglašeno, ukoliko BiH u krajnjem roku ne ispoštuje preuzete obaveze, može se suočiti sa brojnim administrativnim, ali i tehničkim problemima.

Vladimir Marčeta, predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a, potvrdio je da je u toku tender za digitalizaciju produkcijske opreme na BHRT-u.

"Javni servisi sa svoje strane su načinili maksimalne napore, otišli su u kreditna zaduženja, završili projekat digitalizacije i pripremili lokacije (sajtove) za drugu fazu, montažu emisione opreme", kaže Marčeta te podsjeća da je u zastoju već tri godine tender za emisionu opremu, jer je nekoliko tendera oboreno pred Komisijom za žalbe.

(MONDO, foto: Avaz)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC