• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pametna" statistika: Partizan VS Zvezda

Jojić i Milijaš najbolji kreatori, Kojić i Dauda najveći "potrošači" šansi, Mrđa najprecizniji, Rašović više rotirao od Stojanovića...

 "Pametna" statistika: Partizan VS Zvezda Izvor: MONDO

Poslije 15 odigranih rundi u borbi za titulu apsolutnog šampiona Srbije u fudbalu u superligaškoj kategoriji, šampion Partizan ima bod prednosti u odnosu na izazivača Crvenu zvezdu.

Borci su otišli na zasluženu zimsku pauzu, svako sa svojim nadanjima, planovima i problemima, a prije nego što meč bude nastavljen sve do 30. runde i konačne odluke o novom ili starom šampionu, pozabavićemo se prostom i složenom fudbalskom statistikom koju je priredio portal "Jelen Superliga Fantasy".

Oni su iz paralelnog ispitivanja rezultata, utakmica i učinka fudbalera "vječitih" izuzeli one koji su u periodu od početka sezone 10. avgusta i kraja prelaznog roka, 31. avgusta, napustili Humsku ili Ljutice Bogdana. Bavili su se samo igračima koju su i dalje u klubovima i evo šta su zaključci, koji bi mogli da budu od velike koristi i samim stručnim štabovima dva kluba pred početak zimskih priprema.

Paradoksalno, fudbaleri Crvene zvezde na 15 utakmica postigli su više golova od Partizana (30:28), ali imaju manji broj asistencija i "ključnih dodavanja", a ova "pametna" statistička kategorija podrazumijeva dodavanja koja bi bila pogodak da su napadači u završnici bili spretniji, precizniji, smireniji i tehnički obučeniji.

Naime, kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš imao je najviše ključnih dodavanja u Crvenoj zvezdi (20, 1,43 po utakmici), a pratio ga je kolega iz veznog reda, Miloš Ninković sa 16, odnosno 1,14 po utakmici, dok je na trećem mjestu ofanzivni lijevi bek Nikola Mijailović sa 11 ključnih dodavanja, odnosno prosjekom od 0.79 po utakmici. Dvocifren je i Abiola Dauda (10), a "Top 5" dopunjava Nejc Pečnik (9).

To je manji prosjek od igrača Partizana, koji u timu imaju četvoricu fudbalera sa prosjekom iznad jednog ključnog dodavanja po meču.

Najbolji igrač polusezone u izboru Zajednice Superlige Miloš Jojić zabilježio je 28 ključnih pasova što je skoro duplo više od drugog u crno-bijelom taboru, Nikole Ninkovića (15). Jojić je imao prosjek od 1,87 dodavanja za gol na meču, Ninković 1,25, a slijede Saša Ilić (12, 1,25), Andrija Živković (9, 0,90) i Marko Živković (9).

Zanimljivo, bolji prosjek od A. i M. Živkovića ima Filip Malbašić, sa 1,14 ključnih dodavanja po meču, ali ga nema na listi "ukupno" zbog male minutaže. Ovaj podatak govori u prilog tome da trener Vuk Rašović možda nije dovoljno koristio Malbašića, uprkos činjenici da nije bio perfektno fizički pripremljen.

Ali, tu dolazi do preokreta.

Napadači kreativnijeg tima, Partizana, promašili su daleko više čistih šansi za gol od napadača nešto manje kreativnog tima, Crvene zvezde.

Nemanja Kojić ušao je u 26 šansi za gol u polusezoni (2,36 po utakmici), a "konvertovao" svega tri!?


Poređenja radi, centarfor Crvene zvezde Dauda ušao je u 34 više nego izgledne prilike za gol, što je prosjek od 2,43 po utakmici. Nigerijac je iz tih prilika postigao sedam golova. Ni to nije prosjek za pohvalu, ali srećom po trenera Slavišu Stojanovića, na raspolaganju je imao i Mrđu.

Mrđa je poslije sporog starta zbog nedovoljne spremnosti, ušao u ritam u finišu prvenstva, o čemu svjedoči i statistika: Mrđa je ušao u 21 šansu za gol, što je prosjek od svega 1,62 po meču i to mu je bilo dovoljno za deset superligaških golova, što ga čini ubjedljivo prvim napadačem lige.

Pečnik je ušao u 20 šansi za gol, postigao je tri gola, Milijaš u 17 šansi stigao je do tri gola. Ninković je ušao u 11 šansi za gol i realizovao takođe tri.

U Partizanu, iza osporavanog i na kraju povrijeđenog Kojića, najčešće se u šansama nalazio popularni "Zeka", Jojić, koji je ušao u 23 prilike za gol (1,53 po utakmici) i postigao šest golova, što ga čini prvim strijelcem ekipe. Ako se doda i podatak da je Jojić napravio najviše ključnih dodavanja i uprkos lošoj formi napadača i njihovim povredama, zabilježio čak sedam asistencija, odluka Zajednice Superlige da mu dodijeli titulu igrača polusezone apsolutno je zaslužena.

Ninković i A. Živković ušli su u 11 šansi za gol, a jedini pravi Kojićev konkurent u napadu, Ismael Fofana, u samo deset, iz kojih je postigao tri gola prije nego što se razbolio i ostao sa svega devet nastupa u 15 kola.

Nikolu Ninkovića nije baš "htio" gol, ali je bio drugi asistent ekipe iza Jojića (3), ispred kapitena Ilića, koji je statistički odigrao možda najslabiju polusezonu u Partizanu (2).

Takođe osporavani kapiten crveno-bijelih Milijaš ima pravo da svakom kritičaru "nabije papir" na nos, jer je pored devet postignutih golova i najvećeg broja "čistih" šansi za saigrače, zabilježio čak šest asistencija, ispred Ninkovića (4), Mijailovića (4) i Pečnika (3).

Ne računajući golmane, samo je Jojić odigrao svih 15 utakmica i proveo je najviše minuta na terenu (1.275), ispred Milana Obradovića (Partizan, 1.260), Milijaša (Crvena zvezda, 1.209) i Ninkovića (Crvena zvezda, 1.204). Ako bismo tu uračunali i čuvare mreže, Boban Bajković branio je za Crvenu zvezdu na svih 15 prvenstvenih utakmica i nijednom nije zamijenjen.

Mijailović iz Zvezde propustio je utakmicu prvog kola, a onda zabilježio 14 uzastopnih startova.

Kad smo kod minuta, očigledno je bilo da je Rašović više rotirao od Stojanovića, što svojevoljno, što nužno. U Zvezdi petorica igrača imaju preko 1.100 minuta na terenu, a u Partizanu trojica. Zvezda ima sedmoricu sa preko 1.000 minuta, Partizan četvoricu.

Zanimljiva je i kolona "utakmice bez primljenog gola" u kojoj se računaju mečevi koje je igrač odigrao (najmanje 60 minuta na terenu) a da njegov tim nije primio gol.

Lider je Partizanov veteran Obradović sa sedam mečeva, dok u Zvezdi postoji grupa fudbalera sa po šest: Marko Vešović, Milijaš i Ninković.

Najviše udaraca u okvir gola u polusezoni poslao je Milijaš (24), ispred Duade i Jojića (19), Pečnika (18), Mrđe (17), Kojića (13), N. Ninkovića (12) i Predraga Luke (12). Kada su šutevi van okvira gola u pitanju, "lideri" su Dauda (17), Milijaš (15), Jojić (15), Kojić (14), N. Ninković (14), Malbašić (12), Pečnik (9)...

LISTA STRIJELACA: Dragan Mrđa (Crvena zvezda) 10, Abiola Dauda (Crvena zvezda) 10, Aleksandar Pešić (Jagodina) 6, Nenad Mirosavljević (Napredak) 6, Miloš Jojić (Partizan) 6, Andrija Živković (Partizan) 4, Jovan Damjanović (OFK Beograd) 4, Miljan Mutavdžić (Novi Pazar) 4, Andrija Kaluđerović (Vojvodina) 4, Petar Škuletić (Vojvodina) 4...

ŽUTI KARTONI: Nejc Pečnik (Crvena zvezda) 4, Vladimir Volkov (Partizan) 4, Nikola Ninković (Partizan) 3, Nikola Mijailović (Crvena zvezda) 3, Abiola Dauda (Crvena zvezda) 3, Darko Lazić (Crvena zvezda) 3, Marko Živković (Partizan) 2, Saša Marković (Partizan) 2, Nikola Gulan (Partizan) 2, Darko Brašanac (Partizan) 2...

CRVENI KARTONI:
Darko Lazić (Crvena zvezda) 1, Novak Martinović (Crvena zvezda) 1, Miloš Ostojić (Partizan) 1, Filip Malbašić (Partizan) 1...

(Nikola Janković - MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC