• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan Bajern vrijedi 50 Raža Kazablanki!

Ali, gledaćemo utakmicu u 20.30... Ima mnogo razloga za to.

 Jedan Bajern vrijedi 50 Raža Kazablanki! Izvor: MONDO

Večeras u 20.30, kada bude počelo finale FIFA svjetskog prvenstva za klubove, biće to sve, ali ne utakmica između dva ravnopravna rivala, kao što je bio slučaj često u prošlosti.

Real Madrid - Penjarol, Santos - Milan, Inter - Independijente, Bajern Minhen - Kruzeiro, Boka Juniors - Borusija Menhengladbah, Gremio - Hamburg, Juventus - Argentinos Juniors, Crvena zvezda - Kolo Kolo, Mančester junajted - Palmeiras, Sao Paulo - Liverpul, Korintijans - Čelsi...

Sve su to bile utakmice u kojima je bilo teško ili nemoguće predvidjeti pobjednika i budućeg šampiona svijeta.

Ni prije 2005. kada je FIFA odlučila da revijalnu utakmicu između prvaka Evrope i Južne Amerike ("Tojota kup") pretvori u turnir na kojem će učestvovati i prvaci Azije, Afrike, Okeanije, Sjeverne i Srednje Amerike, nije bilo zakazano finale između tako dva neravnopravna rivala.

Večeras, u 20.30, prvi put u Maroku, igraće domaći klub i šampion Afrike, Raža Kazablanka i moćni Bajern Minhen, jedan od najbogatijih klubova na svijetu, svakako u ovom trenutku favorit za novu titulu prvaka kontinenta.

Koliko je ovo neravnopravan okršaj govori sljedeći podatak: kompletan prvi tim Raže, koji je u polufinale napravio podvig i izbacio prvaka Južne Amerike, Ronaldinjov Atletiko Mineiro (3:1), vrijedi svega 9.500.000 evra!?

Samo Frank Riberi godišnje zarađuje 11 miliona, a njegov trener Pep Gvardiola prima godišnju platu od 17 miliona evra. Mario Gece i Tomas Miler procijenjeni su na tržištu igrača na oko 40 miliona evra, a kompletan prvi tim Bajerna na 487.000.000 evra!

To znači da je Bajern 51 put skuplji od Raže...

Najvredniji igrač marokanskog tima iz živopisne Kazablanke, centralni defanzivac Ismael Belmalam, procijenjen je na 850.000 evra. To je mjesečna plata pojedinih igrača Bajerna poput Riberija, Filipa Lama, Bastijana Švajnštajgera.

Vrijedi li zbog toga gledati ovu utakmicu? Vrijedi!

Ako ništa više onda zbog činjenice da je Raža poslije meksičkog Montereja iznenadio i brazilski Mineiro. Igrači Raže individualnim kvalitetom zaostaju za rivalima, ali to nadoknađuju energijom koju im daje podrška s tribina.

"Osjećamo se kao da je cijeli Maroko iza nas! S ovakvim navijačima, možeš da učiniš nevjerovatne stvari", izjavio je vezista Čtibi.

Dio zasluga ide i treneru Benzartiju, čiji se skauting posebno isplatio protiv Brazilaca koje su uništili iz kontri. Lokalni mediji već su pokrenuli kampanju da ovaj trener poslije turnira preuzme upražnjeno mjesto selektora Maroka.

Marokanci su svjesni da su Nijemci za klasu, dvije, pa i tri, iznad Montereja i Mineira, ali ne žele da se predaju.



"Nećemo biti preplašeni! Pokušaćemo maksimalno dai skoristimo svoje prilike. Pritisak je na Bajernu. Nadam se da će nam posrećiti!", rekao je trener.

Bajern Minhen ove je jeseni ponovo pokazao da su ekipa koja će vjerojatno ući u anale fudbala kao jedna od najjačih svih vremena. Tokom cijele 2013. doživjeli su svega tri poraza, a da ih nijedan nije koštao trofeja ili eliminacije. Osvojili su sve što su mogli, osim Superkupa Njemačke, pa izjave Milera i Lama ne treba da čude:

"Puni smo samopouzdanja i želimo da pokažemo koliko smo jaki", rekao je Miler, a dopunio ga je kapiten:

"Znamo koliko smo jaki i ako budemo igrali onako kao što svi znamo, mislim da naše protivnike čeka vrlo težak posao".

Za razliku od fudbalera koji pucaju od optimizma, trener Gvardiola malo je oprezniji:

"Nećemo igrati protiv njih 11, nego protiv cijele zemlje. Siguran sam da nas čekaju pune tribine koje će u potpunosti biti na njihovoj strani, kao i atmosfera koja će biti stvarno vatrena. Ali, mi smo i prije pričali da smo došli da osvojimo trofej i toga se držimo".

Na početku ili na kraju najave samo stavite ovu rečenicu:

STATISTIKA "TOJOTA KUPA"

"Tojota kup": Penjarol (Urugvaj) 3, Nasional (Urugvaj) 3, Milan (Italija) 3, Real Madrid (Španija) 3, Boka Juniors (Argentina) 3, Sao Paulo (Brazil) 2, Santos (Brazil) 2, Inter (Italija) 2, Independijente (Argentina) 2, Ajaks (Holandija) 2, Juventus (Italija) 2, Bajern Minhen (Nemačka) 2, Porto (Portugalija) 2... Crvena zvezda (Jugoslavija) 1.

"Tojota kup": Argentina 9, Italija 7, Urugvaj 6, Brazil 6, Španija 4, Njemačka 3, Holandija 3, Portugalija 2, Jugoslavija 1, Paragvaj 1, Engleska 1.

"Tojota kup": Evropa - Južna Amerika 21:22.

Od kada FIFA 2005. prešla sa utakmice na turnir, samo su brazilski klubovi uspijevali da pobijede evropske

2000, Brazil, Korintijans - Vasko da Gama 0:0, penalima 4:3 (probni turnir)

2005, Japan, Sao Paulo - Liverpul 1:0

2006, Japan, Internasional - Barselona 1:0

2007, Japan, Milan - Boka Juniors 4:2

2008, Japan, Mančester junajted - LDU Kito 1:0

2009, UAE, Barselona - Estudijantes 2:1, 1:1

2010, UAE, Inter - Mazembe 3:0 2011, Japan, Barselona - Santos 4:0

2011, Japan, Korintijans - Čelsi 1:0

2012, Maroko, Bajern Minhen - Raža Kazablanka ?:?

Titule/finala: Evropa 5/8, Južna Amerika 4/9, Afrika 0/1.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Lars Baron)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC