• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki "orlić" Srđan Babić odbio Zvezdu

Banjalučanin Srđan Babić u razgovoru za MONDO govorio o trijumfu sa U-18 selekcijom Srbije u Izraelu, zašto je odbio Zvezdu, čuvenom korneru...

 Banjalučki "orlić" Srđan Babić odbio Zvezdu Izvor: MONDO

Reprezentacija Srbije nije se plasirala na Mundijal, srpski klubovi nisu se proslavili ovog ljeta u evropskim takmičenjima koja su završili još u "sezoni kupanja", ali nadu da fudbal u Srbiji ipak nije na izdisaju, daju omladinci.

Selekcija Srbije do 19 godine pod vođstvom Ljubinka Drulovića ljetos se okitila titulom prvaka Evrope, a potvrda da se dobro radi i u ostalim selekcijama stigla je prije nekoliko dana iz Izraela gdje je U-18 selekcija Srbije sa selektorom Veljkom Paunovićem osvojila međunarodni turnir na kojem su osim domaćina učestvovale i selekcije Moldavije i Njemačke.

Među mladićima koji su zauzeli prvo mjesto na turniru bio je i Srđan Babić, mladi fudbaler Vojvodine, koji je od dolaska u Novi Sad iz redova banjalučkog Borca standardan član srpskih omladinskih selekcija.

U razgovoru za MONDO talentovani štoper Vojvodine sumirao je utiske iz Tel Aviva iz kojeg su "orlići" donijeli kući pehar.

"Odigrali smo vrlo dobro ovaj turnir. U prvoj utakmici pobijedili smo domaćina 1:0 a potom je došla utakmica sa Moldavijom, koja je realno slabija ekipa pa je selektor Veljko Paunović imao priliku da kombinuje. Na kraju smo tu slavili 5:0 a ja sam učestvovao u pobjedi sa jednim golom. Na kraju smo odigrali 1:1 sa Njemačkom što nam je obezbijedilo prvo mjesto zbog bolje gol razlike. Njemačka ima sistem igre, u prvih 20 minuta nismo se mogli nositi s njima, poslije kada smo uhvatili taj neki njihov šablon lakše je bilo. Ali oni ne staju 90 minuta, kao ni Izraelci“, rekao je Babić.

Ovaj sedamnaestogodišnji mladić dobrim igrama u dresu selekcije Srbije do 18, ali i selekcije do 19 godine s kojom je igrao kvalifikacije za Evropsko prvenstvo privukao je pažnju nekoliko klubova u zemlji i inostranstvu.

Da je ovaj visoki štoper biser koji tek treba da bude otkriven pokazuje i interesovanje holandskog Ajaksa čiji skauti već nekoliko mjeseci prate njegove igre, čak i na utakmicama omladinske lige Srbije.

Babić, međutim, čvrsto stoji na zemlji i kaže da mu je trenutno najvažnije da se probije u prvi tim Vojvodine, kluba s kojim je u julu potpisao i profesionalni ugovor i na čijoj prozivci će se pojaviti 9. januara.

"Prvi prioritet u budućem periodu je da zaigram za prvi tim Vojvodine, da se izborim za svoj status pošto dolaze 2-3 igrača iz omladinske škole, trebam da se izborim za mjesto. Imam nekoliko ponuda ali hoću u Vojvodini prvo da ostavim trag, da se dokažem pred novosadskom publikom , a poslije vidjećemo“, rekao je Babić, a potom potpuno opušteno otkrio da je jedna od ponuda stigla i sa Marakane:

"Zvezdu sam odbio prije desetak dana. Dobio sam poziv od Džajića da dođemo u Beograd na razgovor ali nismo otišli. Njihova želja je bila da ja raskinem ugovor sa Vojvodinom i da pređem Zvezdu i da počnem proljećnu polusezonu sa prvim timom, ali nema od tog ništa. Ja sam još mlad, bio bi veliki pritisak igrati u prvom timu Zvezde. U Vojvodini sam navikao, neko ime sam već napravio, tu ću početi, bolje mi je tu nego da idem u Zvezdu".



Vojvodinu vidi kao dobru sredinu za mlade igrače, iako od svog debija za prvi tim, još prije godinu i po dana, nije mnogo dobijao šansu kod sada već bivšeg trenera Marka Nikolića.

"Vojvodina je dobra za mlade igrače iako kod Marka Nikolića nismo dobijali šansu. Međutim, dobra je za mlade igrače, osvajali smo već dve titule zaredom u omladinskoj konkurenciji, a već tri,četiri igrača iz omladinske škole su u prvom timu, sada će da dodaju još tri-četiri. Vidjećemo kako će biti sad, kod Vignjevića smo dobijali šansu u prvom timu, prije Nikolića, prije godinu i po ja sam debitovao za prvi tim. Kod Nikolića sam dobio priliku na samo jednoj utakmici i baš tad sam se povrijedio“.

Babić, koji je sa tek navršenih 15 godina iz banjalućkog Borca otišao u Vojvodinu, kaže da nema fudbalskih uzora, ali Matiju Nastasića navodi kao najbolji primjer kako mladi fudbaler može da uspije.

Već na samom početku svoje karijere našao se na prekretnici, dobio je istovremeno pozive Fudbalskog saveza Srbije i BiH da zaigra za omladinsku selekciju, a dileme, kako kaže, nije bilo.

"Nisam se nimalo dvoumio. Iz Srbije su me pozvali da igram za selekciju 96. godište, a iz BiH da igram za godinu dana starije, ali nisam se dvoumio. Ma kakva Bosna... Zahvalio sam im se na pozivu, zaigrao sam za Srbiju i od tada redovno igram za reprezentaciju“, iskren je Babić.

Sa 15 godina napustio je rodni grad i porodicu i otišao u Novi Sad, a glavni razlog je, kako navodi, to što mladi fudbaleri u Srbiji imaju mnogo više mogućnosti da se razvijaju nego što je to slučaj u BiH.

"U BiH je slab fudbal, nije ni u Srbiji mnogo bolji, ali za mlade igrače je mnogo bolje u Srbiji, jer imaju bolje uslove, bolje trenere, jači su klubovi, ovdje je sve lošije. Kvalitet fudbala u Srbiji je ipak bolji i za mlade igrače je mnogo bolje, jer u Srbiji je bolja infrastruktura. Eto pogledajte klubovi imaju po 5-6 pomoćnih terena, Partizan ima osam, Zvezda ima četiri. Ja živim u sportskom centru Vujadin Boškov, zajedno sa ostalim momcima, Gaćinovićem koji je ljetos osvojio evropsko zlato, Nastićem, koji je u prvom timu, svo vrijeme smo zajedno i to je odlično“, rekao je Babić.



Na kraju razgovora Babić se osvrnuo i na sada već čuvenu akciju kadetske reprezentacije Srbije u pobjedi nad Moldavijom (4:0) prošle godine, koju je „Dejli mejl“ proglasio za najbolje izvedenim kornerom ikada, a u kojoj je i sam učestvovao.

VIDEO

"Tu akciju smo uvježbavali bukvalno godinu dana, možda i malo duže od godinu dana. Pokušavali smo to na nekim utakmicama, turnirima , protiv Hrvatske na turniru u Mađarskoj nam je uspjelo ali je tada šut završio preko gola i onda protiv Moldavije nam se posrećilo. Inače svi smo vježbali tu akciju, mijenjali smo uloge i tada su eto ta trojica preskakala, a mi smo otišli u peterac ako se odbije da damo gol. Ne znam kako je uspjelo s obzirom da taj teren u Inđiji nije baš ravan", rekao je Babić.

Ova majstorija mogla bi postati i zaštitni znak „orlića“.

„Kod Paunovića ćemo raditi tu istu akciju“, dodao je uz osmijeh.

(G. Arbutina, Foto: MONDO,FSS)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC