• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pižon: Navijaću za BiH u Brazilu

Legenda Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon izjavio da će zdušno bodriti "zmajeve" na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

 Pižon: Navijaću za BiH u Brazilu Izvor: MONDO

U reprezentaciji Jugoslavije osamdesetih godina prošlog vijeka, popularni Pižon je najviše volio da igra sa Safetom Sušićem, aktuelnim selektorom Bosne i Hercegovine.

"Uvijek smo imali fantastičnu saradnju, jer je Pape bio vanserijski igrač, jedan od ajboljih koji je trčao po zelenim travnjacima na ovim prostorima",
prenio je "Dnevni avaz" Pižonove riječi.

Zbog toga je 58-godišnji Beograđanin oduševljen uspjehom svog bivšeg saigrača, koji je predvodio BiH do istorijskog plasmana na Mundijal.

"Pape je od mene stariji oko dva i po mjeseca pa smo uvijek imali veoma dobar odnos, prijateljski. Drago mi je zbog njega prvenstveno, ali i zbog vaše reprezentacije, koja u nekoliko navrata nije imala tu sreću da se plasira na neko veliko takmičenje. Sada BiH želim veliku sreću i zdušno ću navijati za 'zmajeve'", dodala je četvrta "Zvezdina zvijezda".

Prema njegovom mišljenju, današnji fudbal je takav da se ne umire u ljepoti već je jedino važan krajnji rezultat i osvajanje bodova.

"S obzirom na to da BiH učestvuje prvi put na SP, imaće veoma veliki motiv. Uvijek neko iznenadi pa što to ne bi bila vaša reprezentacija? Mislim da su trenutno fudbaleri BiH sposobni da naprave značajan rezultat pa makar to bio i prolazak u osminu finala, što bi za prvo učešće bio uspjeh".

Pižon smatra da BiH ima jak kolektiv, navijače čuvene u svijetu, dobrog selektora, odlične igrače, naročito u ofanzivi, poput Miralema Pjanića, Edina Džeke, Vedada Ibiševića, Senada Lulića...

"Kad ovako nabrajam, još više respektujem Papetove 'zmajeve'".

Petrović se takođe osvrnuo i na kvalitet Grupe F na Mundijalu u kojoj će pored BiH igrati Argentina, Nigerija i Iran.

"Mundijal je teško takmičenje, neizvjesno, ekipe se ne poznaju dobro. Na početku se svi vide u drugom krugu. Ali, nije tako... Kvalitet reprezentacije Irana upoznao sam dok sam sjedio na klupi Iraka. Iran je jedna od najboljih azijskih selekcija i sigurno neće biti jednostavno igrati s njima, ali je prednost na strani BiH zbog fantastičnih igrača koji nastupaju širom Evrope. Argentina je favorit, u svim grupama bi bila, pa tako i u ovoj. S njima zbog toga treba igrati opušteno, punog srca, 'mundijalski', bez pritiska. Smatram da će ključna utakmica za tim mog Papeta biti ona protiv Nigerije, koja je jedna od boljih afričkih selekcija u posljednje vrijeme. Ta će utakmica odlučivati putnika u drugu fazu", zaključio je on.

Vladimir Petrović Pižon rođen je 1955. godine u Beogradu. Svoje najbolje igračke dane pružio je u dresu Crvene zvezde, odigravši 495 utakmica i postigavši 125 golova.

Potom se otisnuo u inostranstvo i nastupao u renomiranim klubovima, poput engleskog Arsenala, belgijskih Antverpena i Standarda te francuskih ekipa Brest i Nansi. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 34 utakmice i postigao pet golova.

U trenerskoj karijeri sjedio je na klupi Zvezde, zatim Bora, grčkog Atromitosa, a bio je prvak Kine s Dalijenom i Bjelorusije sa Slavijom Mozir. Bio je selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore do 21 godine, s kojom je osvojio drugo mjesto na Evropskom prvenstvu 2004, te Srbije, Kine i Iraka. Trenutno je bez angažmana.

Petrović je u karijeri odigrao više od hiljadu utakmica, postigao je mnoštvo golova, osvajio mnogo trofeja, igrao s vrsnim fudbalerima, ali je jednim od najboljih saigrača proglasio Sušića.

"Jednu utakmicu nikad neću zaboraviti. Bila je 1979. godina i tada sam, u Dortmundu, povodom proslave Borusije, igrao za reprezentaciju svijeta. U toj ekipi bili su još i vrsni Kevin Kigen, Franc Bekenbauer, Johan Krojf, Oleg Blohin... A tu smo bili i nas trojica iz Jugoslavije, golman Dragan Pantelić, Safet Sušić i ja. Borusija je pobijedila sa 3:2, ali ono što je meni mnogo bitnije jeste da su oba gola za ekipu svijeta bila 'jugoslavensko djelo'. Prvi je postigao Pape, drugi ja. Među svim tim svjetskim velikanima... ".

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC