• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Advokat: Političko podmetanje Šimuniću

"Slučaj Šimunića želi se iskoristiti u političke svrhe, nakon što je velikosrpska politika doživjela krah i osudu u Hagu", izjavio Prtenjača.

Josip Šimunić konačno je dobio detaljno pojašnjenje FIFA zbog kojeg je kažnjen sa 10 utakmica zabrane igranja za reprezentaciju Hrvatske i novčano sa 30.000 švajcarskih franaka, a sve zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji je uzvikivao poslije meča sa Islandom.

Međunarodna fudbalska federacija uputila je na adresu Šimunićevog advokata Davora Prtenjače obrazloženje na engleskom jeziku, na čak 16 strana, u kojem do detalja obrazlaže zbog čega je Šimuniću određena kazna i zabranjeno da prisustvuje mečevima na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, čak i u svojstvu navijača.

Davor Prtenjača ističe da je sve što stoji u objašnjenju "izvedeno na osnovu netačnih podataka i političkih podmetanja ne samo Šimuniću već i Hrvatima i hrvatskoj državi".

"Obrazloženje FIFA u pravnom smislu nije ispravno ni korektno. Potpuno su ušli pod uticaj politike podmetanja, što se vidi i kroz obrazloženje FIFA koje se temelji na tome da je starohrvatski pozdrav 'Za dom - spremni' u suštini pozdrav ustaša i da sadrži elemente genocida. FIFA svoje zaključke ne temelji ni na kakvom objektivnom istraživanju. Temelji kazne Šimuniću izvedeni su od asistenta istorije na koledžu Medgar Evers u Njujorku, gospodina Berija Ličija, što se vidi iz obrazloženja kazne FIFA", prenose riječi Prtenjače hrvatski portali.

Prtenjača dodaje i da je "očigledno da su stvari otišle u potpuno političkom smjeru".

"To se zaključuje nakon što se pročita osmi paragraf obrazloženja. U njemu gospodin Liči dokazuje FIFA 'da su Hrvati za vrijeme NDH na današnjoj teritoriji Hrvatske bili manjina i da su tamo živjeli milioni Srba, Jevreja i Roma'. Taj profesor ponavlja hiljadu puta izrečene i opovrgnute laži da su Hrvati pobili nekoliko miliona Jevreja, Srba i Roma, te da su samo u Jasenovcu ubili 700 hiljada Srba".

"Slučaj Šimunića želi da se iskoristi u političke svrhe, nakon što je velikosrpska politika doživjela krah i osudu u Hagu. Čudno da FIFA nasjeda na velikosrpske floskule i manipulacije koje namaju šta da traže u sportu. Pogotovo ne na stranicama koje nose oznaku FIFA", tvrdi branilac hrvatskog reprezentativca.

Prtenjača ističe da se svaki paragraf obrazloženja FIFA može srušiti.

"Ovakvim obrazloženjem FIFA najvjerovatnije iz neznanja, iskrivljuje hrvatsku istoriju i protura laži umjesto istine. FIFA bi odmah trebalo da usvoji našu žalbu o ukidanju suspenzije Šimuniću, a ako ne postupi i ne ukine kaznu Šimuniću, takav zahtjev podnijećemo višem sportskom sudu u Lozani", rekao je Prtenjača.

Josip Šimunić, a prije svega njegov advokat, ubijeđeni su da će "dobiti" na sudu i da će hrvatski reprezentativac moći da nastupi na Svjetskom prvenstvu u Brazilu u junu.
(MONDO:Foto: Guliver/Getty images/Michael Steele)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC