• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sep Blater kao Tole Karadžić - predomislio se

Iako je najavio povlačenje sa čela FIFA, Švajcarac je poručio da je zdrav i da može još četiri godine da bude na čelu Svjetske kuće fudbala.

Možda vam je promakao podatak da je FIFA imala samo dvojicu predsjednika u posljednjih 40 godina.

"Vječnog" Brazilca Žoao Avelanža, koji je bio prvi čovjek od 1974. do 1998. godine, zamijenio je Švajcarac Žozep Sep Blater. Ako je iko pomislio da će se to lako promijeniti - prevario se!

Žestoko osporavani Blater, često optuživan za korupciju i kontroverzne odluke pogubne po fudbal, poručio je da je spreman za borbu za nove četiri godine na čelu FIFA. On je tako stavio do znanja svom protiv kandidatu Žeromu Šampaju da se neće povući bez borbe, iako će u martu napuniti 78 godina.

Poput prvog fudbalskog čovheka Srbije, Tomislava Karadžića, koji je najavio povlačenje pa se predomislio, tako je i Blater promijenio svoju odluku. On je 2011. godine izjavio da će se povući na kraju četvrtog mandata, 2015. ali...

U intervjuu za švajcarski radio "RTS", Blater je rekao da se fizički osjeća sjajno pred izbore koji su zakazani za sljedeću godinu...

"Imam vjeru u svoju snagu i zdravlje - a uz to sam trenutno u sjajnoj kondiciji. Ne vidim razlog zbog čega bih prestao da radim svoj posao", rekao je Blater.

"FIFA mora da se konsoliduje. Mnogi ljudi kažu da je to neophodno uraditi kontiunitetom... Neću da vičem na sav glas: 'Ja sam kandidat!", ali ako me članovi pitaju da budem, neću ih odbiti".

Blater je počeo da radi u FIFA davne 1975. godine kao tehnički direktor. Sada mu je potrebna podrška bar pet nacionalnih fudbalskih saveza, kako bi ozvaničio svoju kandidaturu.

Za sada, a to će se možda promijeniti vremenom, Blater ima jednog rivala, Šampanja, koji je još ranije najavio kandidaturu na izborima, u junu 2015. godine. Francuz, koji je radio kao generalni sekretar FIFA od 2002. do 2005. godine, proglasio je svoju kandidaturu u Londonu, u januaru.

Treći, koji bi mogao da se uključi u ovu trku je aktuelni predsjednik UEFA, još jedan Francuz, Mišel Platini. On je najavljivao u prošlosti da bi mogao da zagrize. Čak ga je i Blater još 2012. godine najavljivao kao "spremnog čovjeka" da ga naslijedi. Međutim, u međuvremenu se Blater predomislio...

I ne samo to, već je počeo i predizbornu kampanju, tvrdeći da i Azija i Afrika zaslužuju više predstavnika na Mundijalu. Podsjetimo, svaki nacionalni savez, član FIFA (209) ima pravo glasa u izboru budućeg predsjednika...

Prošli put, na izborima 2011. godine, Blater nije imao rivala, zbog toga što se Mohamed Bin Hamam povukao iz procedure, kada je optužen da je pokušao nečasno, davanjem mita, da kupi glasove... Čim se povukao i optužnica je povučena.

Blater je tek osmi predsjednik u istoriji FIFA, koja je osnovana 1904. godine.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC