• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemanja Matić: Čelsi okom, ja skokom!

Srpski fudbaler ispričao za "Gardijan" da mu je trebalo jedan minut da odluči da se vrati na Stamford bridž.

"Kada su me pozvali, razgovarali smo minut. Nisam imao o čemu da razmišljam, niti razloga da se premišljam", kaže Nemanja Matić, vezni fudbaler iz Srbije, koji je posljednjih godina, a naročito u posljednjih 12 mjeseci skrenuo pažnju evropske fudbalske javnosti noseći dres Benfike.

Ove zime, čiji su posljednji dani na izmaku, Žoze Murinjo je pošto-poto želio da dovede Matića u Čelsi. Tačnije, da ga vrati. I uspio je. A Matić, igrama u londonskom klubu, pokazuje zašto je Portugalac bio toliko "zapeo" ta ovog sjajnog vezistu.

Londonski "Gardijan" (The Guardian), stoga, smatrao je za shodno da napravi reportažu o Nemanji Matiću. Članak počinje u Portugalu, kada Matić dobija telefonski poziv od svog agenta.

"Nemanja, želi te Čelsi. Ponovo. Hoće da se vratiš", rekao mu je agent.

Odgovor: "Pristajem!".

Matić za "Gardijan" prepričava taj razgovor: "Razgovarali smo jedan minut, ne više. Znao sam da je to najbolje za mene. Nisam imao ni najmanju dilemu oko povratka".

Ostalo znamo. Matić se brzo obreo na Stamford bridžu.

"Dva mjeseca nakon što je drugi put došao u Čelsi, jasni su razlozi zašto ga je Murinjo želio nazad. Ovaj 25-godišnji momak se promijenio, postao je čovjek. Sada je fizički mnogo jači, očvrsnuo je igrajući u portugalskoj ligi, njegova lopta ima 'klasu', pasovi su mu izuzetno precizni, agresivan je u duelima. Gotovo da se Nemanja ne može prepoznati od onog momka koji je bio najprije iz Čelsija proslijeđen na pozajmicu u Vitese, a onda, ljeta 2010. godine, poslat u Lisabon, kao dio ugovornog paketa Čelsija i Benfike. Tada je Čelsi doveo Davida Luiza, platio 23,5 miliona funti i proslijedio Matića na 'La Luž'", podsjeća i primjećuje "Gardijan".

U tekstu se iznosi konstatacija da su već prve utakmice Matića u Čelsiju pokazale zašto je plaćen 21 milion funti. A meč Čelsija i Mančester sitija na "Etihadu" mnogi su posmatrali kroz prizmu duela Nemanje Matića i Jaja Turea na sredini terena, nazivajući ga i "Sudar titana".



Postavlja se pitanje, zašto je Čelsi uopšte pustio Matića da ode prvi put, prije nešto više od tri godine?

"Trener Benfike Žorže Žesus sigurno je kod tadašnjeg momčića Nemanje primijetio nešto, možda fizičke predispozicije ili to što mu se lopta 'lijepi' za nogu", nastavlja "Gardijan".

Matić se prisjeća dolaska u Lisabon.

"Kada sam došao u Benfiku, trener mi je rekao: 'Nosićeš broj 10, ali igraćeš zadnjeg veznog'. Vjerovao je da na toj poziciji mogu da pružim mnogo više i svakodnevno smo nas dvojica radili na taktičkom i fizičkom poboljšanju. Svakog dana poslije treninga ostajao sam u teretani, a onda bih radio na taktici. Nije mi bilo lako, jer nikada prije nisam igrao na toj poziciji. U početku, da budem iskren, nije mi išlo dobro, ali Žesus je vjerovao u mene i stalno mi je govorio: 'Samo radi onako kako ti kažem i vremenom će postajati sve bolji i bolji'".

"Gledao sam mnogo DVD-ijeva drugih fudbalera koji su igrali na poziciji zadnjeg veznog, a sarađivao sam sa Havijem Garsijom koji je tada bio u klubu. Trebalo mi je određeno vrijeme da sve razumijem, ali evo me. Benfika uvijek igra na pobjedu, ofanzivno, a moj zadatak je bio da 'otmem' loptu protivniku i da je odmah proslijedim naprijed, mojima. Uživao sam".

Matić kaže da je sada drugačiji.

"Kada sam prvi put došao u Čelsi iz Košica, mislio sam da sanjam. Nije bilo lako napraviti takav korak. Mislim da sam prvi igrač koji je iz slovačke lige došao u tako veliki engleski klub kakav je Čelsi. Imao sam 20 godina, a u timu je već bilo nekoliko veikih igrača i imena: Balak, Lampard, Esijen, koji je tada igrao fenomenalno... Teško je mladom igraču da se izbori i igra u Premijer ligi. Smatrao sam da je dobro da odem u Vitese, a zato sam i pristao da odem u Benfiku, jer sam vidio prostor za napredak. Benfika je veliki, veliki klub, u svakom smislu. Pomogla mi je da se razvijem i kao igrač i kao čovjek. Ali, osjetio sam da je sada pravi trenutak da se oprobam u Premijer ligi. Osjećam da sam spreman i ovo je najbolji trenutak u mojoj karijeri".

I iskreno priznanje...

"Moja supruga i sin su plakali kada smo odlazili iz Portugala, ali morao sam da napravim korak. Želim da napredujem, da igram najbolji fudbal u vrhunskoj ligi. I to sada radim pod vođstvom najboljeg trenera na svijetu".



Čelsi je sada u poziciji da ide na titulu u Premijer ligi. Da li će izdržati nalete rivala?

"Imamo mnogo samopouzdanja, čak mislim mnogo više nego onaj tim Čelsija koji je igrao finale Lige Evrope prošlog maja protiv Benfike. Igramo bolji fudbal, igramo dobro. Možda nismo prvi favorit, ali Vigan je u FA kupu protiv Sitija pokazao da favorit ne pobjeđuje uvijek".

(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Mike Hewitt)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC