• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakoni koji bi vjerovatno ugasili "vječite"

Pročitajte šta se trenutno događa Realu, Barsi i ostalim španskim klubovima, kojima država pomaže na bilo koji način...

Zakoni Evropske Unije ne dozvoljavaju državama članicama da na bilo koji način pomažu sportskim klubovima, kako privatnim, tako i onim koji su udruženja građana, što je uglavnom slučaj na našim prostorima.

Baš zbog toga, četiri španska kluba koja nisu u privatnom vlasništvu, Real Madrid, Barselona, Osasuna i Atletik Bilbao nalaze se u problemu, ali ne samo oni, već i Valensija, Elče i Erkules, zbog toga što je u njih ušao kapital javnih preduzeća, odnosno kompanija u kojima je država većinski vlasnik.

Prije nastavka priče, zamislite samo kada bi ovaj zakon bio primijenjen u Srbiji?

Ne samo Crvena zvezda i Partizan, već i mnogi drugi klubovi bili bi uskraćeni za ozbiljan novac od sponzorstava i donacija. Nije nemoguće da bi se i najveći "pogasili"... I ovo nije slučaj samo u fudbalu.

Dakle, Evropska Unija tokom ove nedjelje podnijela je optužnice protiv sedam španskih klubova, uz tvrdnju da su prekršili pravila poslovanja, a neka od tih pravila propisana su još 1992. godine.

Krajem prošle godine, španske vlasti poslale su u Brisel dokumentaciju o poslovanju svojih sportskih klubova, međutim nisu svi finansijski izvještaji "prošli" pred Evropskom Komisijom. Španci su zvanično dobili novi rok, 7. april, da isprave sve nepravilnosti, prije nego što se suoče sa potencijalnim sankcijama.

Sprovedene su tri odvojene istrage, s obzirom na to da su uočene tri različite nepravilnosti u poslovanju.

U prvoj istrazi, objedinjeni su Real, Barselona, Osasuna i Atletik Bilbao, kao jedini preostali klubovi u Evropskoj Uniji, koji nisu konvertovani u kompanije, već su ostali u društvenom vlasništvu. Prilagođeno našim uslovima, ostali su udruženja građana, što je slučaj i sa Zvezdom i Partizanom.

Nejasno je, međutim, kako EU planira da okonča ovu istragu, s ozbirom na to da su četiri španska kluba, prema zakonima Unije, morala još 1992. godine da prođu kroz ovaj vid tranzicije. Ovako, i dan danas, Real, Barsa i Osasuna, plaćaju porez na dobit u visini od 25 odsto, dok u baskijskoj regiji on iznosi 21 odsto, pa tako Bilbao najbolje prolazi.

Svi ostali, dužni su da državi, plaćaju porez na dobit u visini od 30 odsto.

Real Madrid je meta još jedne istrage i ona se tiče "dila" sa državom. Naime, madridske lokalne vlasti i Real nedavno su razmijenili zemljišta i još neke nekretnine u svom vlasništvu, a takva vrsta reklasifikacije ne podliježe porezu. I ideje ovakvog tipa mogle su da se čuju u Srbiji u prethodnim mjesecima, a vezano za najveće srpske klubove i njihovo zemljište.

Na kraju, treći postupak vodi se protiv Erkulesa, Valensije i Elčea, jer je uočeno da se na njihovim računima našao novac iz državnih preduzeća, što u vidu donacija i sponzorstava, što u vidu pozajmica. Ovo je, svakako, neizostavan primjer poslovanja u srpskim sportskim klubovima i, svakako, presudan uslov za opstanak većine njih.

Međutim, Erkulesu, Valensiji i Elčeu naloženo je da taj novac vrate odakle je došao...

Posmatrano sa strane, sasvim je jasno šta bi sve bilo uskraćeno srpskim klubovima onog dana kada bi Srbija postala članica Evropske Unije.

(MONDO, Foto: Wikipedia)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC