• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić vs Terzić - borba se nastavlja

Polemika predsjednika FSS i Zajednice Superlige bila je glavni događaj na sjednici Skuštine FSS. Karadžić o pritiscima, Terzić predložio kompromis.

Kao što je MONDO i najavio, na Skupštini Fudbalskog saveza Srbije došlo je do verbalnog okršaja sadašnjeg i bivšeg predsjednika te organizacije. Prvi utisak je da se Tomislav Karadžić izabrao mnogo oštriju retoriku od Zvezdana Terzića, koji mu je replicirao u mirnijem tonu, sa većim stepenom tolerancije i ponuđenim kompromisom.

Međutim, iz dugog Karadžićevog izlaganja je isijavalo nezadovoljstvo zbog toga što se, kako kaže, dugo već suočava sa pritiscima političke prirode. On je čak istakao da je od predsjednika države Tomislava Nikolića i vjerovatno budućeg premijera Aleksandra Vučića dobio odgovor:

"Tole, imaš naš broj, pa nas pozovi ako se bilo ko pozove na nas".

Gledajući sa strane, stekao se utisak da se Karadžić tako obratio svojim najžešćim oponentima, a u prethodnom periodu u tom smislu istakli su se upravo Terzić, kao i Fudbalski klub Crvena zvezda, koji je ovog puta predstavljao potpredsjednik Slaviša Kokeza, ujedno i novi član Skupštine FSS.

Karadžić je oštro poručio da neće više trpiti bilo kakve ucjene i zatražio da članstvo Skupštine odmah promijeni Statut i donese dvije odluke kojima bi se spriječilo svako eventualno buduće pozivanje na vrh države.

Uz podsjećanje da FIFA i UEFA brane političarima da se miješaju u sport, Karadžić je tražio da budu izglasane dva nova pravila ponašanja za sve fudbalske radnike u Srbiji.

Pod A, da svako buduće pozivanje na političare bude momentalno prijavljeno policiji i Disciplinskoj komisiji FSS, koja će izricati mjeru suspenzije. Pod B, da njemu kao mandataru bude omogućeno da poslije prvog narednog pritiska te vrste već na Izvršnom odboru FSS podnese ostavku ("Zaboljela me lijeva noga") i imenuje čovjeka koji će ga zamijeniti.

Karadžić na taj način želi da izbjegne da pritisci traju od Skupštine do Skupštine, već želi da se od njih odbrani jednostavnim sazivanjem sjednice IO, koja broji znatno manji broj članova.

Karadžić je apelovao na prisutne u sali "Kuće fudbala" u Staroj Pazovi da nikako ne pristanu na vanrednu izbornu sjednicu Skupštine, čak do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine. To potvrđuje pisanje MONDA da je na sastanku Karadžića, Terzića i Kokeze u ponedjeljak bilo govora i o tome da će, ukoliko Karadžić ne pristane na kompromise, biti zatraženi i vanredni izbori na svim nivoima.

Prema našim saznanjima, Karadžić na to nije pristao, pa je za Skupštinu pripremio oštar nastup, koji se i dogodio.

O kakvim kompromisima ili ucjenama, zavisno od tačke gledišta, se radi? Terzić nije javno, za govornicom, istakao da traži mjesto potpredsjednika, već podsjetio Karadžića da razgovori o promjeni vrhovne strukture FSS traju već dva mjeseca i da on danas prijeti da će odustati od načelnog dogovora da FSS ubuduće ima pet potpredsjednika, od kojih će jednog dati Partizan, jednog Crvena zvezda, jednog Vojvodina, jednog Zajednica klubova Superlige.

Prema saznanjima MONDA, načelno je bilo dogovoreno da Zajednicu predstavlja Terzić, a Crvenu zvezdu Kokeza. Međutim, iz nekog razloga, dogovor oko toga zapeo je noć pred Skupštinu, pa je došlo i do vatrenog zasjedanja Skupštine, kojom je "dominirao" Milan Živadinović, popularni "Živa".

On je, kao bivši selektor, poručio da bez Karadžića nema uspjeha i opomenuo mešetare da ostave Drulovića na miru.

U bitno drugačijem stilu govorio je Terzić, koji se za riječ javio poslije Karadžićevog monologa. On je govorio o kompromisima, a ne pritiscima i poručio da zbog svega što se događalo u prošlosti ne može "ovako biti nastavljeno" i da se "ne može slijepo slediti jedan čovjek, bio to Karadžić ili Terzić".

U više navrata, podsjećajući Karadžića na više puta najavljenu ostavku, Terzić je istakao neophodnost promjena u vrhu FSS-a. Zauzvrat, Karadžiću je obećao da će raditi u miru do 2016. godine i isteka mandata.

Predsjednik Zajednice Superlige rekao je i da Karadžić nema pravo da tek tako mijenja Statut FSS i da bi bilo pametno da odluku o imenovanju novih potpredsjednika "oroči" periodom od 40 do 60 dana. Ako to ne uradi, kaže Terzić, biće raspisani vanredni fudbalski izbori.

"Jer mi jako dobro znamo Statut", rekao je Terzić.

Povezano ili ne, rokovi koji su pomenuti poklapaju se sa periodom kada bi trebalo da bude formirana nova Vlada Srbije, baš kao što se i održavanje ove vatrene skupštine održalo nekoliko dana poslije izbora.

Kokeza: Dogovori ili vanredni izbori

"Tokom konstruktivnih razgovora prethodnih dana sa predstavnicima FSS i drugih klubova dobili smo uvjerenja Tomislava Karadžića da će u narednom periodu biti postignuti dogovori u interesu srpskog fudbala. Ako se to ne dogodi Crvena zvezda će biti inicijator pokretanja vanrednih izbora na svim nivoima. Nadam se da do toga neće doći, posebno poslije konstruktivnog razgovora i sa ljudima iz Partizana proteklih dana", objasnio je Slaviša Kokeza.

Cijeli tok sjednice u Kući fudbala mogli ste da pratite uživo na MONDU.

(Nikola Janković, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC