• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Sudar titana!

Čekaju nas spektakularne utakmice!

Poznati su parovi četvrtfinala Lige šampiona:

Barselona - Atletiko Madrid
Real - Borusija Dortmund
Pari sen Žermen - Čelsi
Mančester junajted - Bajern


Prvi mečevi biće odigrani 1. i 2. aprila, a revanši 8. i 9. Finale je zakazano za 24. maj, na stadionu "La Luž" u Lisabonu.

Najbolji evropski timovi za ovu sezonu saznali su kojim putem će ići ka trofeju Lige šampiona!

Žrijebom je razjašnjeno da će biti odigran španski derbi Barselone i Atletiko Madrida, kao da će se ponovo sastati Real i Borusija Dortmund.

Pari Sen Žermen "napašće" svoju prvu titulu šampiona Evrope dvomečom protiv Čelsija, predvođenom Žozeom Murinjom, silno motivisanim da osvoji najvrijedniji pehar i sa londonskim klubom.

Iako je za sada izvjesno da će Bajern biti veliki favorit protiv Junajteda, ne bi trebalo potcijeniti tim sa Old Traforda, koji definitivno zna da kako se osvaja Evrope.

Bavarski i mančesterski klub zajedno su do sada osvojili osam titula šampiona Evrope! Bajern pet, a Junajted tri! Biće to sudar titana, viđen i u finalu 1999. godine.



Na Nou Kampu je te večeri, 26. maja, pred 90.045 gledalaca i sudijom Pjerluiđijem Kolinom odigrana jedna od antologijskih utakmica Lige šampiona!

Bajern je golom Marija Baslera vodio od 6. minuta do nadoknade vremena. Onda su na scenu stupili čuveni rezervisti Junajteda i preokrenuli rezultat!

Tedi Šeringem pogodio je u 91. minutu, a Ole Gunar Solskjer u 93 i tako odnijeli titulu u Englesku.

Sjećanje na tu utakmicu nasmijaće mnoge navijače "đavola", ali ih trenutna situacija ne čini previše optimističnim. Njihovi ljubimci cijele sezone posrću, a utisak je da će i na jesen igrati Ligu šampiona samo ako je i ovog maja osvoje. Junajted je trenutno 7. na tabeli Premijer lige, sa 12 bodova manje od Mančester sitija, koji je četvrti.

Sa druge strane, Bajern dominantno grabi ka odbrani titule u Bundes ligi (23 boda više od drugoplasiranog Dortmunda). U osmini finala je u dvomeču prilično sigurno eliminisao Arsenal. Sa druge strane, Junajted je poslije poraza od Olimpijakosa u Atini (0:2) grčevito u finišu revanša branio vođstvo 3:0.

"Die meister, die Besten!", riječi su himne Lige šampiona, kojima je prošle sezone jedino bilo moguće opisati šta je Robert Levandovski uradio Realu u polufinalu Lige šampiona.

Centarfor Dortmunda postigao je ČETIRI gola u trijumfu nad Madriđanima i već u prvom "poluvremenu" dvomeča razjasnio koji tim će otići u finale (4:1). Revanš je bio formalnost, a "kraljevski klub" je potom imao veliku želju da kupi Poljaka. Ipak, Bajern je bio uspješniji.

Levandovski će i ove sezone, svoje oproštaje u Dortmundu, predvoditi Borusiju u pohodu na "ušati" trofej. "Milioneri" su do sada jednom osvojiti taj pehar (1996/97), dok je madridski, najveći klub na svijetu, čak devet puta bio prvak Starog kontinenta.

Tim Karla Anćelotija trenutno je lider Primere i u svojim redovima ima zvanično najboljeg igrača na svijetu, Kristijana Ronalda. Portugalac je ove sezone i najbolji strijelac Lige šampiona, sa 13 pogodaka u sedam utakmica.

Zanimljivo je da su Madriđani u osmini finala eliminisali Šalke, izborivši se sa neprijatnom tradicijom gostovanja u Njemačkoj. Do pobjede u Gelzerkirhenu 6:1, Real je pobijedio samo na jednom od prethodnih 25 gostovanja u toj zemlji!

Ronaldo i saigrači imaće ogroman motiv za revanš. Mnogi su složni u ocjeni da i Dortmund nije isti kao prošle sezone. Ipak, jasno je da će biti vatre.

Barselona i Atletiko Madrid već su odigrali tri međusobna duela ove sezone i sva tri su završena bez pobjednika.

Doduše, trofej Superkupa Španije pripao je Kataloncima, jer su u gostima postigli gol (1:1), a kod kuće sačuvali mrežu (0:0). Dva tima su se srela na terenu i ove kalendarske golove i taj meč je završen bez pogodaka (0:0).

Do kraja takmičarske godine odigraće još tri izuzetno važna meča. Pored četvrtfinala, susreće se i u posljednjem kolu Primere.

U domaćem prvenstvu, Atletiko je u boljoj situaciji od ekipe Tate Martina. Uoči "El Klasika" ima poen više od Katalonaca i nalazi se na drugom mjestu tabele, iza Reala.

"Jorgandžije" su u osmini finala eliminisale Milan, pobijedivši ga i u Italiji (1:0) i u Španiji (4:1). Barsa se plasirala među najboljih osam dva puta pobijedivši Mančester siti.

Zanimljivo zvuči podatak da je Barselona u evropskim takmičenjima igrala čak protiv osam španskih timova. U tome je rekorder. Ipak, nikada se nije takmičila sa Atletikom van domaćih takmičenja.

"Atletiko je žestok rival. Dokazali su već da ih je strašno teško pobijediti. Sada su veoma snažni, ali možemo da ih savladamo, ako budemo igrali svoju igru", rekao je golman šampiona Španije, Viktor Valdes.

"Jasno je da u četvrtfinalu postoje samo dva autsajdera. Mi (Čelsi) i Mančester junajted", poručio je trener "plavaca" Žoze Murinjo uoči žrijeba.

Portugačev Čelsi i Pari Sen Žermen ponovo će se susreti u Ligi šampiona. Zanimljiv je podatak da je Murinjo debitovao u najjačem takmičenju na klupi londonskog kluba baš protiv Parižana, 14. septembra 2004. godine!

Meč u Francuskoj tada je završen ubjedljivom pobjedom "plavaca" (3:0), golovima Didije Drogbe (2) i Džona Terija (na slici).

Kao i u Čelsi, i u PSŽ je od tog meča uloženo mnogo novca. Tim novcem kupljen je i Zlatan Ibrahimović, jedan od trojice najboljih igrača na svijetu i apsolutni predvodnik šampiona Francuske.

Parižani su prošle godine eliminisani baš u četrtfinalu, od Barselone, iako nijedan meč nisu izgubili (2:2 na "Parku prinčeva", 1:1 na Nou Kampu). Ove sezone definitivno žele da naprave dodatni iskorak, što su dokazali i lakom pobjedom nad Bajerom (ukupno 6:1).

Sa druge strane, Žoze Murinjo ima ogroman motiv da odvede i Čelsi do titule šampiona Evrope. To je uspio da uradi sa Portoom i Interom, ali je "njegov" klub iz Londona to uradio 2012. pod vođstvom Roberta Di Matea.

Da li je vrijeme da za još jedan Portugalčev uspješan napad na vrh?

I Čelsi i Pari Sen Žermen su trenutno lideri u domaćim prvenstvima.

Žrijeb za polufinale i finale Lige šampiona biće održan 11. aprila. Prvi mečevi biće odigrani 22. i 23. tog mjeseca, a revanši 29. i 30.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/Harold Cunningham, Guliver/Getty images/Alexander Hassenstein, Bongarts, Guliver/Getty images/Lars Baron, Bongarts, Guliver/Getty images/Denis Doyle, Guliver/Getty images/Henri Szwarc)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC