• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inter ponovo gubi kreativnog vezistu?

Poslije Veslija Snajdera, Filipa Kutinja i Mateo Kovačić mogao bi brzo da ode iz kluba u kojem se ta pozicija ne cijeni i ništa joj nije podređeno.

Imati ofanzivnog vezistu, plejmejkera, kreativnog fudbalera iza napadača, takozvanog "trekvartistu", velika je sreća za svaki klub na svijetu.

Ne i za Inter!

Od odlaska Žozea Murinja iz tog kluba, poslije "Triplete" osvojene 2010. godine, nijedan od njegovih nasljednika - a, bilo ih je - nije igru bazirao na "trekvartisti", pa su tako jedan za drugim odlazili majstori fudbala, prvo Vesli Snajder u Galatasaraj za osam miliona evra (!?), a onda i Filip Kutinjo u Liverpul za deset miliona evra (!?).

Ova dva gotovo neshvatljiva poteza, sada već bivši predsjednik kluba Masimo Morati pokušao je da ispravi u januaru 2013. godine dovođenjem hrvatskog "vunderkinda" Matea Kovačića, koji je Dinamu iz Zagreba plaćen 15 miliona evra (!?), 13 odmah, uz obavezu da još dva budu isplaćena kad Inter uđe u Ligu šampiona (što se još nije dogodilo).

Kovačiću je data Snajderova "desetka" i on je trebalo da bude jedan od igrača oko kojeg će se polako formirati igra "nerazura".

Međutim, onda je za trenera postavljen Napolijev taktičar Valter Macari, koji je poput većine sadašnjih trenera u Seriji A, opterećen formacijom 3-5-2, u kojoj i nema mjesta za ofanzivnog vezistu i... Kovačić je polako padao u drugi plan, malo svojom indolentnošću, malo zbog toga što se u igri ponašao pomalo neprilagođeno.

Ove sezone, Kovačić je u Seriji A zabilježio samo osam startova, a čak 17 puta ulazio je s klupe, često u nadoknadi vremena. Sve to ne promiče Liverpulu, koji i dalje trljaju dlanove zadovoljni transferom Kutinja, pa žele sada da dobiju i 19-godišnjeg Hrvata, koji je nesumnjivo talenat, ali talenat na kojem mora da se radi.

Da je Liverpul spreman da ponudi Interu svega osam miliona evra (!?) za Kovačića, prvi je objavio engleski "Metro", poslije čega menadžer mladog veziste Niki Vuksan nije želio ni da demantuje, ni potvrdi ovaj trač - što uostalom menadžeri najčešće i rade.

Vuksan je samo ublažio stvar riječima da je "Kovačić igrač Intera, i da trener određuje ko će igrati".

"Očigledno je da Mateo nije srećan što igra tako malo, ali koji bi igrač bio srećan? Sve što mogu da kažem u ovom trenutku je da on ima ugovor sa Interom i da bi možda trebalo malo više da radi na sebi. To je sve", rekao je Vuksan.

Pored Liverpula, Totenhem se spominje kao klub koji bi mogao da pošalje svoju ponudu. Ako je Liverpul bio zadovoljan kupovinom Interovog Kutinja, onda je Totenhem bio zadovoljan dovođenjem veziste hrvatskog porijekla iz podmlatka Dinama, što je bio slučaj sa Lukom Modrićem.

Uostalom, u Hrvatskoj, Kovačić i važi za "sljedećeg Modrića", a njegovi takmičarski minuti na "Đuzepe Meaci" dodatno su ugroženi dolaskom Ernaneša iz Lacija, kojeg je Inter platio 20 miliona evra.

Sada je na novom predsjedniku i vlasniku Intera, Eriku Tohiru, da prelomi - da li će skup sastav koji namjerava da napravi narednog ljeta (Nemanja Vidić već potpisao, Patris Evra je u pregovorima, kao i Bakari Sanja, uz ponudu za Fernanda Toresa) ostaviti u rukama Macarija ili će potražiti novog trenera, koji će sve to drugačije upakovati.

Možda bi Inter, kao u šampionskoj sezoni 2009/10, mogao da zaigra sa igračem koji će diktirati tempo kao što je to radio Vesli Snajder. Da li je to Kovačić i mogu li u isto vrijeme da igraju Ernaneš, Fredi Gvarin i on, to je već za dublju analizu... Na istom dijelu terena, pokušava da se nametne i povremeni reprezentativac Srbije, Zdravko Kuzmanović, koji takođe ne dobija često šansu kod Macarija, pa se pominje njegov mogući odlazak u Bazel.

Ako proda Kovačića poslije samo godinu dana i sa svega 19 godina, Inter bi u budućnosti mogao "debelo" da zažali, kao što već sada možda žali za Kutinjovom kreacijom.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC