• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Više Bošnjaka u Borcu nego u Sarajevu"

Ako je suditi po nacionalnostima fudbalera koji nastupaju za klubove u Premijer ligi, u BiH su prevaziđene nacionalne i entitetske podjele.

U većini klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine prvotimci dolaze iz svih konstitutivnih naroda, a nerijetko igraju i stranci, piše u četvrtak novinska agencija "Patria".

Agencija kao ilustraciju svoje teze navodi derbi utakmicu prethodnog kola prvenstva BiH u Banjaluci, gdje su remizirali Borac i Sarajevo (0:0).

"Sastavi prvih 11 igrača u prošlosedmičnom susretu između Borca iz Banjaluke i Sarajeva 29. marta, bili su nezamislivi u vrijeme prije ozdravljenja bh. fudbala - u prvom sastavu banjalučkog kluba bilo je više Bošnjaka nego u prvom sastavu tima iz glavnog grada BiH", piše pomenuta agencija.

U startnih 11 koje je trener bordo tima Robert Jarni izveo protiv Banjalučana igrala su šestorica Srba, tri Hrvata, jedan Makedonac i jedan Bošnjak. S druge strane u ekipi šefa struke crveno-plavih Vinka Marinovića dvojica ključnih fudbalera su bošnjačke nacionalnosti - kapiten i golman Asmir Avdukić i napadač Haris Handžić.

Bivši kapiten kluba sa Koševa Muhamed Alaim za agenciju "Patria" je izjavio da ne može da komentariše stanje u drugim klubovima, ali da se u Sarajevu igrači dijele samo na "dobre i manje dobre".

"Mjesta za nacionalnu podjelu nikada nije bilo. To je tako. Sarajevo je otvoreno za sve dobre igrače. I ponosan sam na to", izjavio je Alaim.

U Željezničaru je od 26 igrača najviše Bošnjaka - njih 18, Hrvata je pet, Srba dvojica i jedan Makedonac.

I Zrinjski iz Mostara je multinacionalnog igračkog sastava. Među 26 prvotimaca trenera Branka Karačića ima mjesta i za Bošnjake i za Hrvate i za Srbe...

Ako je suditi po nacionalnostima fudbalera, čini se da tenzije nisu popustile još jedino u Širokom Brijegu.

Prvi sastav kluba sa "Pecare" još uvijek je rezervisan samo za etničke Hrvate i dvojicu Brazilca - Huga Souzu i Vagnera Lagoa.

Direktor Širokobriježana Josip Bevanda međutim je izjavio da na "Pecari" igraju samo najbolji u Bosni i Hercegovini.

"Mi se vodimo time, i to se pokazalo ispravnim",
izjavio je Bevanda iako dosad nije zabilježeno da su u Širokom Brijegu nastupali fudbaleri srpske ili bošnjačke nacionalnosti.

Naravno, i u Evropi postoje slični primjeri da klubovi iz različitih motiva (lokal patriotizma, tradicije...) angažuju pripadnike pojedinih nacija.

Najočitiji je Atletik Bilbao u kojem dosad nikad nije igrao nijedan fudbaler koji nije porijeklom Baskijac.

(MONDO, foto: FK Borac, lijevo Haris Handžić, desno Vule Trivunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC