• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbjegnuta tragedija, Atletiko u polufinalu!

Sportska tragedija bila bi da je Atletiko eliminisan poslije dvije stative, prečke i tri zicera... Na kraju - 1:0, Barselona ide kući pognute glave.

To nema veze sa simpatijama, ko za koga navija, ko je objektivan a ko ne:

Da je Atletiko Madrid ispao ove večeri na krcatom "Visente Kalderonu" bila bi to prava sportska tragedija...

Jer, gotovo je nevjerovatno koliko jedni nisu, a drugi (čitaj: Barselona) jesu imali sreće u revanš utakmici četvrtfinala Lige šampiona, koja je zbog toga do kraja bila otvorena, ali koja je ipak završena zasluženom i minimalnom pobjedom boljeg tima.

Poslije 1:1 u Kataloniji, u prestonici je bilo: Atletiko Madrid - Barselona 1:0 (1:0), strijelac Koke u 5. minutu.

Tako je mali-veliki tim Dijega Simeonea nastavio da priča jednu divnu fudbalsku priču, poslije osvojene Lige Evrope, Superkupa Evrope, Kupa kralja... Ove sezone, tim sa višestruko manjim budžetom od Barselone i Reala, odlazi u polufinale Lige šampiona i to kao aktuelni lider Primere.

Atletiko se, poslije taktički perfektne utakmice na svom stadionu, pridružio starim alama ovog takmičenja, gradskom rivalu Realu, Čelsiju i aktuelnom prvaku Evrope, Bajernu iz Minhena, koji je u isto vrijeme pobijedio Mančester junajted rezultatom 3:1, iako su Englezi poveli.

Pročitajte opširnije izvještaj iz Minhena.

Na "Kalderonu", Barsa koja je izabrala crne dresove umalo nije bila zavijena u crno u prvih 20 minuta - stativa, gol Atletika, stativa i prečka! Sve to dogodilo se u prvoj četvrtini utakmice, tokom koje je zbunjeni i uplašeni Martinov tim samo jednom prešao centar "kako treba" i imao šansu preko Lionela Mesija, koji je glavom bio neprecizan na centaršut Dijega Alveša.

Sve ostalo, izdogađalo se pred Hoze Manuelom Pintom, koji u tom trenutku nije imao nijednu intervenciju, ali je kasnije - ispostaviće se - odigrao presudnu ulogu da ne bude 2:0 ili 3:0 u trenucima kada je Barselona trebalo da pritiska protivnika.

Adrijan je pogodio stativu u akciji, koja je ipak završena golom Kokea, potom je bivši igrač Barselone David Vilja pogodio drugu stativu, pa nedugo zatim i prečku.

Ovo terirosanje najtrofejnijeg tima u Ligi šampiona u posljednjih deset godina, naravno, nije moglo da traje dovijeka, što je znao i Simeone. "El Čolo", čovjek u crnom, naredio je svom timu da se povuče. Njegov "blic krig" je djelimično uspio - do vođstva je stigao, ali je ono moglo da bude i ubjedljivije.

Do poluvremena, Barselona nije uspjela da napravi ništa specijalno i vrijedno pomena, ali je do izjednačenja mogla u uvodnim trenucima drugog - čim su se vratili na teren, Katalonci su napravili svuju "trade mark" akciju, Nejmar je trčao sa krila u sredinu, a Ćavi Ernandez poslao pas koji je "pocijepao" odbranu Atletika, ali...

...kada to niko nije očekivao, ispred Nejmara se pojavio odlični Tibo Kurtoa i ušao mu u šut, a potom bio i pomalo srećan što u nastavku akcije, u pravom karambolu pred golom, nije bio savladan.

I to je, uz još jednu šansu Nejamra pred kraj utakmice, kada je glavom poslao loptu pola metra pored stative, bilo sve od Barselone ove večeri!

Iako je Martino izveo Andresa Inijestu i ubacio Pedra Rodrigeza za potpunu ofanzivu, u finišu utakmice sve je "pucalo" na drugoj strani... Katalonci kao da su ostali i bez snage i bez samopouzdanja od silnog udaranja u crveno-beli zid, a teško je sjetiti se utakmice na kojoj je Mesi bio bolje čuvan.

Iz takve igre, sevale su kontre Atletika i tada je samo Pinto bio razlog što meč nije bio ranije riješen i što se u nadoknadu vremena ušlo sa zebnjom i kod jednih i kod drugih navijača. Simeone je maestralno postavio igru, znao šta njegov tim može, a šta protivnički ne može i prošao dalje sa posjedom lopte od svega 30 odsto!

Poslije četiri remija ove sezone u Superkupu Španije, Primeri i prvoj utakmici četvrtfinala, našao se bolji tim. Ove večeri bio je to Atletiko. Barselona će imati pravo na revanš posljednjeg dana šampionata kada na "Kamp Nou" bude ugostila "jorgandžije".

Ko zna, možda to bude nezvanično finale La Lige, za titulu prvaka Španije... Titulu prvaka Evrope, sada je poznato, neće osvojiti Barselona četvrti put od 2006. godine.

BAJERN MINHEN: Nojer - Lam, Dante, Boateng, Alaba - Kros - Gece, Riberi, Miler, Roben - Mandžukić.

MANČESTER JUNAJTED: De Hea - Smoling, Džons, Vidić, Evra - Flečer, Kerik - Valensija, Kagava, Runi - Velbek.

ATLETIKO MADRID: Kurtoa - Miranda, Felipe, Godin, Huanfran - Tijago, Gabi, Raul Garsija, Koke, Adrijan - Vilja.

BARSELONA: Pinto - Alveš, Bartra, Maskerano, Alba - Buskets, Ćavi, Fabregas, Inijesta - Mesi, Nejmar.

Ostanite uz MONDO, pratićemo utakmice uživo...

TOK UTAKMICA:

1 - Počele su utakmice, s tim da je na "Visente Kalderonu" zaista SPEKTAKULARNA atmosfera, ali i koreografija... Barselona igra u crnom, bolji u kojoj Dijego Simeone vodi utakmice praktično od početka trenerske karijere.

2 - Cijeli sektor stadiona u Minhenu prazan je, jer se na njemu u utakmici četvrtfinala sa Arsenalom nalazila poruka kosovskih separatista, ali i transparent koji je vrijeđao Mesuta Ozila...

3 - Kakav pritisak Atletika! Crveno-bijeli napadaju crne kao osice!

5 - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Vodi Atletiko! Sjajan početak domaćih... Prvo je Adrijan iskosa pogodio prečku, lopta se odbila u polje, a u nastavku akcije Koke je ubacio loptu u praznu mrežu!

Kalderon je eksplodirao! Bio je to prvi gol Kokea u 10. utakmici protiv Barse...

6 - Nova šansa za Atletko, ali se spetljao Adrijan... Barsa ne izlazi sa svoje polovine!

8 - Runi!? Mogao je napadač Junajteda da šutira ka Nojeru, ali je insistirao da to uradi desnom nogom i na ivici šesnaesterca nameštao se i namještao, taman toliko da ga Dante izblokira.

9 - U Madridu - konstatni napadi Atletiko Madrida! Ratnički pristup...

11 - UMALO 2:0 U MADRIDU! Opet stativa! Za desetak minuta igre, Atletiko je dva puta pogodio okvir gola i jednom mrežu... Ovoga puta iskosa sa lijeve strane Vilja je pogodio stativu iz šanse kakvu je u karijeri "milion" puta pretvorio u gol.

Koke je uzeo loptu Busketsu na 20 metara od gola, odmah izbacio Vilju pred Pinta ali se sjajni napadač i bivši igrač Barse, obrukao...

13 - UZVRAĆA BARSA! Na centaršut Alveša sa desne strane, Mesi je tukao glavom sa desetak metara i bio malo neprecizan... Kurtoa je bio savladan!

14 - U međuvremenu, u Minhenu, Bajern napada, steže obruč, ali bez presudnog udarca... Najbliži tome bio je Roben u 14. minutu, ali je njegov udarac iskosa bio neprecizan.

17 - GOL JUNAJTEDA, ALI OFSAJD! Alaba je odigrao odsudnu ulogu, u trenutku centaršuta Runija... Runi je pogodio Valensiju, a ovaj mrežu, ali iz ofsajd pozicije... Opravdano poništen gol.

20 - NEMOGUĆE! Poslije dvije stative, i PREČKA za Atletiko! Ponovo je Vilja bio u šansi, ovog puta na desnoj strani, ali je tukao U okvir gola... Polomiće konstrukciju kako su počeli... Barselona ne postoji na terenu...

21 - U Minhenu se Bajern vraća u ofanzivu, ali bez prave šanse za gol...

STATISTIKA: Atletiko je za 20 minuta tri puta pogodio okvir gola, a niko u Ligi šampiona, u prethodnih osam sezona, nije to učinio češće za 90 minuta igre...

24 - Minijatura Nejmara, koji je upropastio Tijaga driblingom koji se rijetko viđa, ali je njegov pas Mesi poslao pored gola...

27 - Riberi tuče sa distance, odakle je dao Hartu gol na "Etihadu", ali nije bio baš precizan, a i De Hea je bio na lopti za svaki slučaj...

35 - Sedam, osam prilično mirnih minuta na oba stadiona. Bajern i Barselona u posjedu lopte, ali daleko od gola.

38 - Kros preko gola sa 18 metara, poslije akcije Bajerna koja je počela u ponedjeljak ujutru... Devetorica igrača Junajteda bila su u 16 metara, što je morao da prekrati Kros, pa je poslao loptu ka golu, ali neprecizno.

40 - Barselona u jalovoj inicijativi u Madridu, bez prilike za šut, a kamoli prilike za gol...

41 - Maskerano je vukao Adrijana i srušio ga u svom šesnaestercu, ali je sudija Hauard Veb odmahnuo rukom. Isprva, ličilo je na simuliranje, ali je usporen snimak pokazao da je Maskerano sve vrijeme sa leđa gurao Adrijana...

44 - Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, i na kraju izblokiran udarac Bajernovog driblera, koji je 126 puta mogao da doda loptu u opasnoj akciji po gol De Hee...

POLUVRIJEME U MINHENU: Mančester je "živ", imao je jedan udarac ka golu, ali i jednu kontru prekinutu faulom, koji sudija nije dosudio... Ipak, 90 odsto vremena, Englezi su proveli u svom šesnaestercu, gdje ih je bilo toliko da Bajern nije dao gol.

Uglavnom su Bavarci tukli izdaleka, ali ne vidi se nervoza kod njih, imaju rezultat za prolaz dalje...

POLUVRIJEME U MADRIDU: Nemoguće, nevjerovatno, šta se dogodilo u prvih 20 minuta, a da je rezultat 1:0. Kada je oluja prošla, uz tri puta pogođen okvir gola, Barselona se malo sabrala i prešla u inicijativu, ali jalovu... Međutim, Atletiko ne bi smeo da nastavi ovako, jer smo mnogo puta bili svjedoci da Barsa iz takve naizgled jalove inicijative, jednim potezom Inijeste, Nejmara ili Mesija, može do gola...

Ostanite uz MONDO.

DRUGA POLUVREMENA:

46 - Bajern nastavlja drugo poluvrijeme svestan da je 13 puta tukao ka golu, a da De Hea nijednom nije morao da interveniše, dok je Junajted imao samo jedan pokušaj. U Madridu, Atletiko nastavlja svestan da je bio bolji rival sa posedom lopte od 30 odsto!

49 - KAKO OBJASNITI ŠTA SE DOGODILO U ŠESNAESTERCU ATLETIKA!? Prvo je Ćavi spojio sa golom Nejmara ali mu je u odsudnom trenutku Kurtoa ušao u noge i izbio loptu, međutim samo do Mesija, koji je poslao na stranu ka Alvešu, a poslije centaršuta sa desne strane Kurtoa je loše reagovao, istrčao i na kraju gledao kako lopta od glave Mesija skoro pa ulazi u nebranjenu mrežu...

Uprkos lošoj reakciji na kraju akcije Barse, Kurtoa je najzaslužniji što nije 1:1, jer je Nejmar bio sam pred golom u jednom trenutku...

52 - Kontra Barselone, Fabregas za Nejmara na lijevom krilu, Nejmar, Nejmar, Nejmar... Lopta za Atletko.

54 - UUUUFFF! Neće biti prijatno Vidiću nikako, dug napad Bajerna, centaršut na penaltik odakle Mandžukić hvata volej i sa male razdaljine pogađa Vidića na nezgodno mjesto. "Stijena" je izdržala da se akcija završi, a onda pala na zemlju i zatražila pomoć...

55 - Kagava, ali Nojer! Tek drugi put pokušaj Junajteda, ali je golman Bajerna morao da interveniše. Tukao je Japanac sa distance...

57 - POLAKO, POLAKO...

Priča kreće ovako... Mančester je iz trećeg šuta ka golu Bajerna, ALI KAKVOG ŠUTA, poveo u Minhenu! Evra je postigao GOLČINU, drop kik lijevom nogom iz trka poslao je u mrežu, od prečku! Uslijedilo je veliko slavlje Engleza, igrača na terenu i navijača na tribinama, Mojes je stegao pesnicu i...


...kada se to naizgled sleglo, Bajern je krenuo s centra i preko desnog krila i još ushićenog Evre, došao do izjednačenja! Teško da se navršio cijeli minut između dva gola, a izjednačio je Mandžukić!

62 - VELIKA ŠANSA ZA RUNIJA! Au, šta je uradio Englez! Sam je bio na 11 metara, mogao je da bira, a promašio cijelu loptu...

Jedna naizgled dosadna utakmica pretvorila se u potpuni šou, dok je u Madridu tempo opao.

Atletiko je u defanzivi i uživa u toj poziciji trenutno.

65 - Dijegoooo! Ali, brani Pinto! Čovek koji je postigao možda i gol sezone na "Kamp Nou" u prvoj utakmici, za 0:1, ušao je na teren i u 65. minutu imao dobru šansu da duplira prednost svog tima, ali je njegov udarac iskosa, sa ivice peterca, refleksno odbranio Pinto!

Poslije 20-ak minuta "mrtve" igre na "Kalderonu" i one šanse Barselone, prva velika šansa...

68 - GOOOOOOOOOOOOL! Vodi Bajern! Miler! Roben je pronašao mjesto pored Evre da pogodi Milera na petercu, a ovaj samo "tapnuo" loptu u gol. Mnogo duboko se brani Junajted da bi prošao dalje...

71 - VELIKA ŠANSA ZA ATLETIKO, DA RIJEŠI MEČ! Ali... Kapiten Gabi je katastrofalno završio kontru... Imali su Madriđani 2 na 2, Vilja je vukao na drugu stranu, Maskerano odlučio da ga prati, što je Gabija ostavilo samog u zoni šuta sa Pintom, tukao je stidljivo po zemlji, a golman Barse nogom uspio da mu skine zicer.

Ovo ne smije da se promaši!

72 - Novi minut, nova šansa! Ponovo je u akciji bio Atletiko, ali je ovog puta komplikovao Tijago i bio izblokiran...

72 - Frka na "Kalderonu", u duelu su bili Vilja i Maskerano, Maskerano je odgurnuo Vilju s leđa, ali ga je Vilja u tom trenutku udario laktom u lice... Vilja je pao, domaći tražili penal, ali Veb odlučio da ništa ne sudi.

73 - Martino vadi Inijestu iz igre i ubacuje Pedra. Hoće full ofanzivu... Ne plaši se kontre.

76 - ROBEEEEEEEEEN, 3:1! Svi znaju da Roben sa desnog krila ide u sredinu, ali ništa mu nisu mogli igrači Junajteda... Nizao ih je, nizao, nizao i nanizao... Sa ivice šesnaesterca, ne jakim, ali preciznim udarcem ubio je utakmicu!

78 - Pokušaj Nejmara, atraktivno, ali neprecizno! Glavom sa 7, 8 metara, TIK pored stative... Kao Mesi u prvom poluvremenu.

85 - U Minhenu je sve "palo", a u Madridu Barselona kao da nema snage za preokret. Neočekivano, Atletiko ima više loptu u posedu u poslednjih deset minuta i diktira tempo... Martino ima ultra ofanzivnu postavu, ali... Nema igru.

90 - RODRIGEEEEEEEZ! Pinto ponovo spašava Barsu... Pobjegla je "jedanestica" Maskeranu, tukla iz prve, lijevom, ali je Pinto ponovo bio na mestu. Atletiko je imao priliku da nokautira Barselonu, nekoliko puta, ali u nadoknadu vremena ulazi sa zebnjom.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Boris Streubel)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC