• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bunja": Da li je Premijer liga regularna?

Ako jedan kandidat za titulu skoro mjesec dana ima tri utakmice manje od konkurenata, da li to dovodi u pitanje regularnost takmičenja.

Na ovu temu pričali smo sa bivšim premijerligašem, Goranom Bunjevčevićem.

Kada 11. maja u 16 časova po našem vremenu budu počele utakmice posljednjeg, 38. kola Premijer lige, svi timovi imaće isti broj odigranih utakmica - 37.

Prije dvije sezone, titula je rješena u posljednjem minutu posljednjeg kola Premijeršipa i to navijači nikada neće zaboraviti.

Ali...

Šta ako scenario bude drugačiji? Šta ako titula bude odlučena vikend, dva, tri ranije? Ako se to bude dogodilo, dogodiće se u trenutku kada direktni rivali za titulu u Engleskoj neće imati isti broj odigranih utakmica.

I to nije samo slučaj ove sezone, to je dio tradicije engleskog fudbala, ali i posljedica natrpanog kalendara, gdje se timovi bore u Evropi, FA kupu, Liga kupu i, na najduže, u Premijer ligi od koje se na neki način živi. U toku zime, kada Englezi neprekidno igraju, dolazi do "cijepanja" prvenstvene tabele i, po pravilu, kancelarija lige ne žuri da to ispravi.

Ne da ne žuri, nego se - kao konkretno ove sezone - događa da direktni rivali za titulu i opstanak mjesec dana koračaju jedan uz drugoga, a da jedan tim ima i TRI utakmice manje. Takav je slučaj bio sa Čelsijem, Liverpulom i Mančester sitijem u vrhu, odnosno Sanderlendom, Kristal Palasom i Fulamom na dnu tabele, tokom cijelog marta mjeseca.

U aprilu, pred odlučujuće mečeve i za titulu i za Evropu i za opstanak, Premijer liga ublažila je ove razlike na dva meča zaostatka. Međutim, to je velikih šest bodova.

Samim tim, nameće se pitanje da li je Premijer liga regularna, bez ikakve sumnje u poštenje vlasnika timova, menadžera, igrača... Jednostavno, ako menadžer Sitija Manuel Pelegrini mjesec dana zna da ima tri utakmice u rukama u odnosu na Čelsi, a onda Čelsi sa šest bodova više kiksne, postoji mogućnost da Pelegrini kalkuliše, poštedi najvažnije igrače, očisti kartone, ne žuri s povratkom iz povrede kod rovitih zvijezda, itd.

Da bismo prekratili diskusiju koja se spontano povela u redakciji MONDA, odlučili smo da pred utakmicu Liverpul - Siti, koja će u velikoj mjeri odlučivati o tituli (a Siti ima DVA meča manje), pozovemo jednog od srpskih fudbalera koji su igrali u Premijer ligi, Gorana Bunjevčevića.

I on je svojevremeno, igrajući za Totenhem, bio u situaciji da zaostaje za konkurentima ili ima više mečeva upisanih u tabelu. Bez oklijevanja prihvatio je poziv na diskusiju...

"Da, zanimljiva tema i, gledano iz našeg ugla i ugla mnogih drugih evropskih liga, može da se kaže da je jedan tim u prednosti, da ima prostor da 'računa', kalkuliše, popusti, pa zapne...", rekao je Bunjevčević na početku razgovora za MONDO, ali se odmah ogradio:

"Ali, na osnovu iskustva koje sam stekao igrajući u Premijer ligi, u tom surovom tempu nikada nisam bio ni u prilici da razmišljam o tome da li imam tri utakmice više ili manje od protivnika. To je liga u kojoj postoji nevjerovatan pritisak pred svaku utakmicu, pristup uoči takmičarkog vikenda je toliko ozbiljan, da jednostavno niste u situaciji da bilo koga nazovete jakim ili slabim protivnikom", pričao je u dahu i nastavio:

"Atmosfera na stadionu je vrhunska, tu su i vaši navijači, gubi se osjećaj da li ste u gostima ili kod kuće i ti navijači žele od vas pobjedu na svakom meču, tako da se u tom tempu ne obraća previše pažnja na sam sistem takmičenja i njegove specifičnosti. Izlazite na teren sa emocijom da morate da pobijedite svakoga i dodatnu stimulaciju, ponekad, može da predstavlja samo snaga rivala, ništa drugo... Ali, slažem se da je u tom smislu Premijer liga drugačija od ostalih u Evropi i, da je drugačije i društvo i okruženje, vjerovatno bi se govorilo o neregularnosti".

Hajde da budemo još konkretniji. Pelegrini, pred odlazak na duel sa Brendanom Rodžersom, zna da zaostaje četiri boda, ali i da ima dvije utakmice manje. Da li je on u prilici da možda igra na remi, svjestan da će to moći da nadoknadi negdje drugdje?

"Trenutna situacija mu, matematički, ostavlja tu mogućnost, ali gotovo sam siguran da neće razmišljati u tom pravcu, jer je dovoljno pametan da zna da u Premijer ligi nikada ne smijete da pomislite da ste nekoga dobili. To vas vodi pravo u katastrofu. Kod nas, gdje je razlika između najboljih i najlošijih velika, mogli biste možda da računate na taj način, ali tamo... To je nemoguće. Ove sezone je bilo toliko iznenađenja koja to potvrđuju. Sjetite se samo poraza Čelsija od Kristal Palasa, koji ih vjerovatno izbacuje iz trke za titulu prvaka", pričao nam je bivši reprezentativac Jugoslavije.

"Zato je Premijer liga jedna od najboljih na svetu, zato što ne postoji stadion na kojem možete da kažete: 'Izlazim ovdje da se malo opustim, zarotiram ekipu, odmorim najbolje...' Pa, sjetite se samo kako je Siti osvojio titulu u posljednjem kolu, prije dvije sezone. Igrali su pred svojim navijačima, protiv Kvins Parka koji se borio za opstanak i došli su do pobjede u 94. minutu. Ako je neko i mislio da bude opušten i računa, odustao je poslije te utakmice..."

Ruku na srce, ni kancelarija lige ne trudi se da pomogne timovima. Ne samo što ih drži razdvojene mjesecima po broju odigranih utakmica, već ih ne štedi ni kad je satnica u pitanju. Ekipu koja igra Ligu šampiona u srijedu uveče u drugoj državi pošalje na teren u subotu u matine terminu...

"Nažalost, tako je i tako je već dugo... Veliki timovi su na to navikli i zato imaju 25, 26 sjajnih igrača, jer drugačije ne vrijedi. Ako misle da igraju Evropu, da probaju da dođu do završnice kupova i da se bore za titulu, moraju da imaju takav fond igrača. Evo, Murinja je spasao Ba, koji mu cijele sezone u Premijer ligi grije klupu, ali je postigao najvažniji gol sezone, u Ligi šampiona. Menadžeri nikad ne znaju koga će izvući u FA i Liga kupu, s kakvim iskušenjem u Evropi će se 'upariti' ta utakmica i šta ih čeka u sljedećem kolu Premijer lige, tako da moraju da dupliraju igrače na svim pozicijama".

Kad smo se već čuli i pričali o Premijer ligi, da upotpunimo sve pitanjem: Kakav rasplet očekujete?

"Svim srcem navijaću da Liverpul uzme titulu, jer mnogo dugo čekaju na to. Ipak, mislim da je Siti u ovom trenutku favorit, jer ima više igrača koji mogu da presude u finišu sezone".

A, vaš Totenhem? Šta se događa s tim klubom?

"Kao i prethodnih godina, potoršena je ogromna količina novca na nove igrače, a većina ih se - iz ovog ugla - ispostavila kao promašaj. Mislim da su sav novac koji su dobili od Reala za Bejla već spiskali i zato mislim da ih na leto očekuje nova rekonstrukcija. Predviđam da će poslije Čelsija i Sitija opet najviše potrošiti. Kad je već tako, volio bih da moj prijatelj Šervud ostane i da onda on sastavlja tim po svom nahođenju, jer je ovaj naslijedio u toku sezone i nije mogao da ga bira. Ako izbore Evropu, biće im lakše da dovode igrače", kaže Bunjevčević.

Dokle će komšije tolerisati Arsena Vengera?

"Vidite, ljudi koji vode Arsenal su prezadovoljni Vengerom jer ih on kroz period ogromnih troškova zbog izgradnje stadiona vodi prilično uspješno i donosi im prihode nenormalnih razmjera. Oni su u konstantnom plusu i brže nego što su planirali isplaćuju 'Emirejts'. Ali, trofeja nema već jako dugo i tu je Venger pod pritiskom, ali pritiskom navijača. Zato će mu biti jako važno da ove sezone osvoji FA kup, igra finale sa Viganom i to mu je velika šansa. Tako bi malo smirio publiku, koja ima ogroman respekt prema njemu, ali koja će sigurno u jednom trenutku reći: 'Hoćemo trofeje!'", rekao je Bunjevčević za kraj.

(Nikola Janković, MONDO, Foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC