• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fabijanski spasao Arsenalovu sezonu, za sada!

Između Arsenala i decenije bez ijednog trofeja u vitrinama, ispriječio se rezervni golman Lukas Fabijanski!

Sjajnim odbranama drugog čuvara mreže "tobdžija" na početku dramatične penal serije, poslije produžetaka na nervoznom "Vembliju", Arsenal je uspio da izađe kao pobjednik iz neizvjesnog meča sa vlasnikom FA kupa, Viganom.

Arsenal - Vigan 1:1, 1:1 (0:0), penalima 4:2.

Prije Fabijanskog, koji je svojih pet minuta dočekao poslije 120 minuta igre, ključnu ulogu kod oba gola odigrao je štoper Arsenala Per Mertesaker.

Prvo je u 58. minutu sapleo Kaluma Mekmanamana u svom šesnaestercu, kada je dosuđen penal za ekipu iz Čempionšipa, koja je prošle sezone napravila senzaciju i u finalu FA kupa pobijedila Mančester siti i smijenila Roberta Manćinija.

Tek poslije pet minuta pauze, zbog toga što je Naću Monrealu ukazivana pomoć (povrijedio se u duelu koji je prethodio bijegu Mekmanamana), Đordi Gomez opalio je po lopti i savladao Fabijanskog za šesti gol u FA kupu ove sezone, uz pet asistencija.

I prije i poslije toga, Arsenal je bio prilično jalov u svojoj inicijativi, a Vigan borben, disciplinovan i agresivan, baš kao kada je jesenas, opet, izbacio Mančester siti iz Kupa, tog puta na "Etihadu".

Menadžer Arsenala, Arsen Venger, bio je primoran da napravi seriju izmjena da bi pronašao put do mreže, a uradio je to Mertesaker u 83. minutu, glavom, poslije čega je dugo i u nevjerici proslavljao gol. Znao je da mu je pao kamen sa srca i da, sve i da Arsenal ispadne, on neće biti glavni krivac za to.

Otišlo se u produžetke u kojima nijedan tim nije želio previše da rizikuje, pa je polufinale najstarijeg takmičenja na svijetu bilo riješeno sa bijele tačke. Tamo, Fabijanski je odbranio prva dva šuta igračima Vigana, prvo Geriju Koldvelu pa Džeku Kolisonu, poslije čega je timu iz Londona bio otvoren put u finale.

Mikel Arteta, Kim Kalstrom, Olivije Žiru i Santi Kasorla bili su više nego sirugni izvođači penala za svoj tim, tako da će Arsenal protiv boljeg iz meča Hal siti- Šefild junajted imati priliku da osvoji prvi trofej poslije skoro deset godina.

U svom posljednjem FA kup finalu, 2005. godine, Arsenal je takođe na penale, poslije 0:0, pobijedio Mančester junajted i osvojio deseti trofej u ovom takmičenju. Tada je tragičar bio Pol Skols, koji je promašio penal u drugoj seriji...

Ukoliko Venger turbolentnu sezonu završi trofejom u Kupu, a njegov tim svakako će biti favorit bez obzira na ime protivnika u finalu, biće to 11. naslov osvajača FA kupa za "tobdžije", po čemu bi se Arsenal izjednačio sa liderom Mančester junajtedom.

(MONDO:Foto: Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC