• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magija Tonija Pulisa

Kristal Palas početkom decembra je bio "zakucan" za dno premijerligaške tabele, a sada bezbrižno dočekuje finiš sezone...

Preporod Kristal Palasa pod vođstvom Tonija Pulisa sigurno je jedna od najljepših priča ove sezone u "ligama petice".

Povratnik u Premijer ligu od prvog kola je bio zanimljiv zbog sjajne atmosfere na Selharst parku i jedinstvenog stila navijanja u elitnom rangu engleskog fudbala, koji dosta podsjeća na ono što rade Delije, Grobari i druge srpske navijačke grupe.

Međutim, na terenu je to izgledalo više nego "tanko".

Nekada i pretjerano temperamentni menadžer Jan Holovej izvlačio je iz ekipe posljednji atom snage, ali bez željenog efekta i Palas je poslije 12 odigranih kola bio posljednji na tabeli sa svega sedam bodova (0,58 po utakmici).

Danas, četiri kola prije kraja sezone, crveno-plavi se nalaze u sredini tabele sa 40 bodova i preostale utakmice mogu da odigraju za svoju i dušu navijača.

Najveće zasluge za to pripadaju Toniju Pulisu, sa kojim je prosjek osvojenih bodova porastao na čak 1,5 po meču (33 boda iz 22 kola)!

Kada je krajem novembra imenovan za novog menadžera Kristal Palasa, MONDO je to propratio naslovom "Vraća se mag ružnog fudbala", s obzirom na "snagatorski" stil kojim je Pulis učinio Stouk stabilnim članom Premijeršipa.

Pedesetšestogodišnji Velšanin, čije puno ime je Entoni Ričard Pulis, na novom poslu je brzo pokazao da zna šta radi.

"Vezao" je pobjede nad Vest Hemom i Kardifom kod kuće, pa u januaru još tri trijumfa kao domaćin (Stouk, Hal, Vest Bromvič) - od toga u četiri meča bez primljenog gola. Već tada se moglo naslutiti da će ostaviti za sobom aktuelne "davljenike": Sanderlend, Kardif, Fulam, Norič...

Sada Pulis uživa u plodovima svog rada sa popularnim "orlovima", ali ujedno priznaje da nije lako odlučio da prihvati poziv predsjednika Stiva Periša.

"Razgovarali smo četiri ili pet puta i nisam osjećao da je to prava stvar. I drugi su mi govorili da je zadatak veoma težak... Samo su me Aleks Ferguson i moj stari predsjednik (Piter Kouts iz Stouka) ohrabrili da preuzmem ekipu. I bili su u pravu!"

Pulis je dodao da je po prihvatanju posla samo radio ono što je u njegovoj prirodi.

"Volim da guram ljude naprijed. Sa Palasom sam uradio upravo to".

U januarskom prelaznom roku angažovao je četvoricu novih igrača, a pogodio je najviše sa Džejsonom Pančonom, koga je otkupio za 1,75 miliona funti.

Strelac sedam golova u 2014. godini, do tada je igrao za Kristal Palas na pozajmicu iz Sautemptona.

"Ekipa je fenomenalno reagovala na moje zahtjeve, dali su mi sve. Ali, moram da izdvojim Džejsona Pančona i Janika Bolasija. Oni su stalna prijetnja za protivničke odbrane i od njih je počelo sve dobro što smo postigli. Promijenili su mnogo klubova, ali ovdje su pronašli dom".

Kristal Palas nalazi se u seriji od četiri pobjede.

Čelsiju su uzeli tri boda koji će se možda pokazati presudnim u trci sa Liverpulom. Pobijedili su Everton u gostima i tako vratili Arsenal u ulogu favorita za četvrto mjesto, sa koga se ide u kvalifikacije za Ligu šampiona...

"Orlovi" imaju još prostora da skroje raspored u samom vrhu, jer u 36. i 37. kolu dočekuju Mančester siti, odnosno Liverpul.

"Toni Pulis poznaje Premijer ligu. Nikada nije ispao iz nje i to pravi veliku razliku. Uvjerio nas je da možemo da se nosimo sa drugim timovima", kaže krilni igrač Janik Bolasi.

Za sve koji ove sezone nisu gledali Kristal Palas, evo djelića atmosfere sa njegovih utakmica, konkretno sa gostovanja Arsenalu na stadionu Emirejts, gdje su došli bez zastava na barjacima i bubnjeva, ali su opet djelovali impresivno.

"We love you, we love you, we love you and where you play we follow, we follow, we follow, 'cos we support the Palace, the Palace, the Palace, and that's the way we like it, we like it, we like it..."

VIDEO

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Scott Heavey)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC