• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Real zarađuje, zašto da ne troši?

Postoji velika zabluda oko toga da je Real Madrid prezadužen. Evo zbog čega tom klubu nije problem da potroši 100 miliona evra na igrača.

Na svakom fudbaleru kojeg je Real Madrid u prethodnih 15 godina platio 50, 75, 90, pa i 100 miliona evra, zaradio je više!

Tako jednostavno funkcioniše tržište i to je realnost, iako se UEFA i FIFA trude da svojim propisima zaustave klubove u namjeri da troše više i plaćaju skuplje, potpuno svesno.

U godini za nama, drugi put uzastopno, španski Real Madrid ostvario je najveću tržišnu vrijednost, zabilježio brojke od kojih se vrti glava, a prvi put od kada postoji ova "Forbsova" lista najbogatijih klubova, na prva dva mjesta su giganti iz Španije - druga je Barselona.

Sve što smo gore napisali za Real, važi i za Barsu.

Real vrijedi 2.472.000.000 evra. Skoro dvije i po milijarde evra i u odnosu na prethodnu godinu "poskupio" je za četiri odsto! Na razne načine, od prodaje dresova, TV prava, "brendiranja", itd, Real je za godinu dana zaradio 485 miliona evra i ostvario čist profit od 124 miliona evra.

Što znači, ako bi predsjednik Florentino Perez sutra poželio da plati Luisa Suareza 124 miliona evra, ne bi postojao nijedan zakon koji bi u tome mogao da ga spriječi. Osim onog moralnog, etičkog, ali toga odavno nema.

Takođe, ogroman novac koji se "vrti" oko brenda Real Madrid, zapravo i dozvoljava čelnicima tog kluba da podižu kredite kod banaka u visini od 100 i više miliona evra.

Barselona vrijedi 2,3 milijarde evra i uprkos svim poslovnim brodolomima koji su je zadesili, njena vrijednost na tržištu skočila je za velikih 23 odsto u odnosu na 2013. godinu, kada je klub sa "Kamp nou" stadiona zaostajao za Mančester junajtedom. Sada je drugi, dok je Junajted pao na treće mjesto i procijenjen je na 2,02 milijarde evra.

U Top 10 su još Bajern Minhen, Arsenal, Čelsi, Mančester siti, Milan, Juventus i Liverpul.

Kada su igrači u pitanju, Kristijano Ronaldo ne samo da je najplaćeniji igrač svijeta sa 17 miliona evra godišnje u Realu, već je i najviše zaradio u svijetu fudbala (možda i šire od toga). Njegovi prihodi u prethodnoj godini iznose 53 miliona evra!

Prati ga, normalno, Lionel Mesi, koji nije zadovoljan platom od 16 miliona evra godišnje u Barseloni i traži povišicu na 20, a za godinu dana ostvario je prihod od 47 miliona evra.

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Stuart Franklin)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC