• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TIP DANA: Bosna i Hercegovina - Nigerija

Meč u ponoć u Kuijabi odlučivaće o drugom putniku u osminu finale iz grupe F.

Argentina je u grupi F ipak nedodirljiva, a Nigerija i Bosna i Hercegovina na Areni Pantanal u Kuijabi odlučivaće ko će joj se pridružiti u osmini finala.

Nigerija bi pobedom eliminisala BiH i došla u dobitnu poziciju pred poslednje kolo, dok svaki drugi rasplet u prvi plan gura sastav selektora Safeta Sušića, koji u poslednjem meču u grupi igra protiv Irana.

Baš tak Iran Nigerija nije uspela da savlada, jer nisu pronašli način da probiju bunker protivnika. Nigerijci su bili bezidejni i dekoncentrirani u završnicama akcija i selektor Stefan Keši bio je veoma razočaran nakon utakmice.

Defanzivac Oboabona je zbog problema sa zglobom morao da napusti teren i neće moći da nastupi ni na meču protiv BiH, dok su pod znakom pitanja nastupi beka Omeruoa i igrača iz veze Ahmeda Muse, što bi bio veliki udarac za Nigeriju.

Nigerijci su u poziciji da i sa bodom ostaju na tabeli ispred BiH, ali bi im onda za siguran prolaz bila potrebna pobeda nad Argentinom, što je ogroman rizik, premda "gaučosima"ta utakmica neće rezultatski ništa značiti. Zbog toga bi selektor Kešimorao tražiti ofanzivniji pristup protiv BiH, odnosno igru na sva tri boda i bez prevelikih kalkulacija.

Istorijski debi za Bosnu i Hercegovinu na rasprodatoj Marakani u Rio de Žaneiru završio je porazom od Argentine (1:2), ali jedini debitant na ovom Svetskom prvenstvu nema čega da se stidi. Sušićeva ekipa pobrala je simpatije fudbalskog sveta, ali slaviti poraze nikada nije pametno, osim što iz njih treba izvući zaključke i pouke, i pokupiti samo ono dobro.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas kreće u ključnu fazu turnira kada za rivale ima sastave, koje može pobediti, ali samo ako iskaže svoj pun potencijal. Iako mnogi sugerišu da bi Sušić mogao postaviti oprezniju varijantu i čekati Nigerijce da preuzmu rizik i ostave prostora na svojoj polovini, selektor BiH ipak bi voleo da njegov tim ima veći posed lopte i kontrolu igre.

Levi bek Salihović je propustio meč sa Argentinom zbog povrede zadnje lože i verojatno će i duel sa Nigerijom, dok kapitan i glavni odbrambeni igrač Emir Spahić nije mogao da odradi puna dva poslednja treninga. Ipak, sudeći po njegovoj upornosti i želji, sigurno će stisnuti zube i nastupiti u sudbonosnoj utakmici za "zmajeve".

Utakmicu će suditi 42-godišnji Piter O’Liri sa Novog Zelanda, koji značku FIFAnosi od 1993. godine. On je na 42 međunarodne utakmice podelio je 174 žuta i osam crvenih kartona, a osam puta dosudio je i jedanaesterac.

Prognoza nije laka, ali budući da sa porazom jedni i drugi ispadaju iz trke za prolaz u drugi krug, remi svima ostavlja kakvu takvu nadu, pa je možda najrealnije očekivati X. Prva utakmica je pokazala da Nigerijci nemaju previše ideje u završnici, a ni BiH se neće previše otvoriti. Izvesno je da će obe ekipe imati oprezan pristup i treba očekivati utakmicu sa manje od 2,5 gola.

Prognozu svih utakmica potražite na portalu Dvoznak

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC