• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meksiko razneo Hrvate i poslao ih kući!

U direktnom okršaju za plasman u osminu finala, Meksiko slavio 3:1 (0:0). Brazil "overio" prvo mesto pobedivši Kamerun 4:1 (2:1).

Ako smo u pojedinim situacijama žalili što nas zbog nekih nesrećnih poraza i inaćenja Siniše Mihajlovića nema na Svetskom prvenstvu u Brazilu, reprezentacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske su nam svojim rezultatima pokazale da za takvim emocijama nema potrebe.

Fudbal koji igraju najbolje svetske selekcije (kompaktnost, trčanje, mentalitet, realizacija šansi...) daleko je od onoga što demonstriraju Balkanci. Bez obzira na to što nam igrači svi odreda nose dresove poznatih evropskih klubova!

U subotu u Belo Horizonteu, igraće Brazil - Čile, a u nedelju u Fortalezi, Holandija - Meksiko!

To su prva dva para osmine finala, gde pored ranije eliminisanih ekipa grupa A i B (Kamerun, Španija, Australija) neće biti ni Hrvatske.



Brazil je u susretu sa Kamerunom rutinski sačuvao prvo mesto u A grupi, mada je u prilično neobaveznoj igri ponovo prikazao i svoje mane - 4:1 (Nejmar 17, 35, Fred 49, Fernandinjo 84 - Matip 26).

TABELA: Brazil 7 (gol-razlika 7:2), Meksiko 7 (4:1), Hrvatska 3 (6:6), Kamerun 0 (1:9).


BRAZIL: Sezar - Alveš, Tijago Silva, Luiz, Marselo - Paulinjo (od 46' Fernandinjo), Luis Gustavo - Hulk (od 63' Ramireš), Nejmar (od 71' Vilijan), Oskar - Fred.

KAMERUN: Itanđe - Bedimo, N'Kulu, Matip, Njom - Nguemo, Mbija, Enoh - Mukanđo (od 58' Sali), Abubakar (od 72' Vebo), Čupo Moting (od 81' Makun).

Iako mu je za prolaz bio dovoljan remi, Meksiko je bolju i sigurniju igru tokom većeg dela meča krunisao "rafalom" u poslednjih 20 minuta.



Učenici Migela Erere deklasirali su "vatrene" rezultatom 3:1 (Markez 72, Gvardado 75, Ernandez 82 - Perišić 87) i njihov treći vezani nastup na SP ograničili na obavezni deo od tri utakmice.

Hrvati su se 1998. godine u Francuskoj proslavili osvajanjem trećeg mesta, kao debitanti (Šuker, Boban, Prosinečki...), ali su 2002, 2006. i 2014. ispadali u grupnoj fazi.

Ekipe protiv kojih nisu uspevali da ostvare željeni rezultat u poslednjem kolu? Ekvador, Australija i sada Meksiko. Smena selektora po završetku kvalifikacija (Niko Kovač umesto Igora Štimca) nije imala magično dejstvo.

Da imena ne igraju fudbal, jasno se vidi iz činjenice da su 15 od 23 igrača Meksika na ovom SP, članovi domaćih klubova, dok su kod "vatrenih" 22 od 23 u Realu, Interu, Bajernu, Fiorentini, Šahtjoru, Dinamu iz Kijeva...

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Lovren, Ćorluka, Vrsaljko (od 57' Kovačić) - Perišić, Rakitić, Modrić, Pranjić (od 74' Jelavić) - Olić (od 69' Rebić), Mandžukić.

MEKSIKO: Očoa - Agilar, Rodrigez, Markez, Moreno, Lajun - Erera, Gvardado (od 85' Fabijan), Dos Santos (od 62' Ernandez), Vaskez - Peralta (od 79' Penja).


IZ MINUTA U MINUT

7' Dva kornera za Hrvate nisu urodila plodom, ni blizu. Na meču Brazil - Kamerun takođe bez šansi.

9' Prvu šansu večeras, mimo očekivanja, stvorili su Kamerunci. Lopta je posle brzog protivnapada došla do Mukanđa, koji je sa 16 metara pogodio u telo Davida Luiza na liniji peterca.

13' U istom trenutku dve gotovo identične akcije na dva stadiona, samo sa različitih bokova. David Luiz (Brazil) i Rafa Markez (Meksiko) ispred golova izbijaju loptu u korner.

14' Korner na suprotnu stranu, pa "balon" Srne za Olića, ovaj glavom ka Mandžukiću, a Meksikanci u poslednjem trenutku intervenišu.

16' SREĆA ZA HRVATE! "Projektil" Ektora Erere sa više od 20 metara, levom nogom, uzdrmao je okvir gola. Kakav maler za Meksiko...

17' BRAZIL VODI 1:0! Treći gol Nejmara na Mundijalu... Luis Gustavo je oduzeo loptu, sa levog krila centrirao u središte kaznenog prostora, gde je Nejmar pored uspavanog čuvara lako pogodio mrežu.



19' Nova šansa za Meksiko. Oribe Peralta izbegao je ofsajd zamku i sa pozicije iskosa našao "oči u oči" sa Pletikosom. Međutim, pri uklizavanju je vrlo loše zahvatio loptu...

25' Brazil napada, stvara šanse, ali ni Kamerun nije bezopasan. Jedan šut pogodio je Tijaga Silvu i u visokom luku otišao pored stative. Iz kornera odmah nova šansa - Silva glavom pogađa prečku sopstvenog gola...

26' KAMERUN JE IZJEDNAČIO - 1:1! Žoel Matip! Njom je na levoj strani prevario Danija Alveša, centrirao paralelno sa gol-linijom, gde je Luiz samo pogledom ispratio realizaciju Matipa. Pogodak "lavova" posle 206 minuta igre na Mundijalu!


34' PONOVO NEJMAR - 2:1 ZA BRAZIL! Marselo je uposlio Nejmara na oko 30 metara od gola, ovaj je neometan stigao blizu kaznenog prostora, štoperi Kameruna bili su pasivni i mladi napadač mogao je da pita Itanđea gde hoće da mu šutira...

Nejmar sa četiri pogotka izbija na prvo mesto liste strelaca SP! Po tri su dali Ener Valensija (Ekvador), Karim Benzema (Francuska), Tomas Miler (Nemačka), Arjen Roben (Holandija) i Robin van Persi (Holandija).

38' U Resifeu više od igre ima Meksiko, za koga je i 0:0 povoljan rezultat. Ipak, baš dok smo to konstatovali, Perišić je krenuo u kontru, nije imao naročitu podršku, ali ga je Markez svejedno pokosio sa leđa i zaradio žuti karton.

45' Slavni Pele uoči SP je rekao da Brazil prvi put u istoriji ima bolju odbranu od napada. Gledajući meč protiv Kameruna, nikako se ne bismo složili. Gotovo svaka lopta u kaznenom prostoru večeras proizvodi manju ili veću paniku!

45+1' Šansa Hulka u Braziliji, loš šut sa šest metara, a u Resifeu Hrvati i Meksikanci koriste svaku priliku za koškanje i psovanje... Dobru akciju i priliku za gol nismo videli odavno.

POLUVREME NA OBA MEČA! TRENUTNO IDU DALJE BRAZIL I MEKSIKO!


49' BRAZIL POVEĆAVA VOĐSTVO NA 3:1 - FRED! 
Skolarijevi puleni od početka drugog poluvremena su krenuli u ofanzivu i takav pristup im se brzo isplatio. Međutim, vrlo je moguće da je strelac Fred bio u ofsajdu prilikom centaršuta Luiza sa leve strane.



57' Meksiko i dalje za nijansu-dve konkretniji, ali nema završnice. Dos Santos je pobegao Lovrenu, ali mu je Srna uklizao u poslednjem trenutku i izbio loptu u korner.

64' DA LI JE BIO PENAL ZA MEKSIKO?! Gvardado je oštro tukao iskosa sa leve strane, Srna postavio telo, a lopta ga pogodila u ruku, koja nije bila uz telo. Protesti igrača i klupe "El Trija"... Posle kornera lopta lobuje Pletikosu, ali "pokriva" ga Ćorluka.

65' Meksiko od ulaska Ćićarita Ernandeza mnogo brži i opasniji. Na drugoj strani se ne vide efekti izmene Mateo Kovačić za Vrsaljka.



71' ZASLUŽENO VOĐSTVO MEKSIKA - 1:0, RAFA MARKEZ! Iskusni štoper odlično je reagovao na Ererin korner, Ćorluka je ostao ukopan, a nekadašnji as Barselone sa šest metara glavom matirao Pletikosu.

Hrvatska mora da preokrene rezultat da bi osvojila drugo mesto u grupi!

75' ALI, VEĆ JE 2:0! ANDRES GVARDADO! Hrvati su krenuli napred sa većim brojem igrača i brzo platili ceh. Lopta je posle kontre iz tri dodavanja stigla sa centra u šesnaesterac, tamo je Gvardado neometan sa desetak metara zapečatio učešće "vatrenih" na ovom takmičenju.

78' Ante Rebić po levom krilu je prošao trojicu igrača, iskosa šutirao u dalji ugao, gde je uklizao Ektor Moreno i sprečio Hrvatsku da smanji na 2:1.

82' ĆIĆARITO ZA 3:0! POTOP HRVATA! Izveden je korner, Markez je na prvoj stativi samo prosledio loptu na drugu, gde se "ušunjao" omaleni napadač Mančester junajteda i lako pogodio mrežu glavom.



84' BRAZIL VODI 4:1, GOLOM "REZERVISTE" FERNANDINJA! Igrač Mančester sitija oduzeo je loptu neopreznom Mbiji i posle duplog pasa plasirao udarac pored nemoćnog Itanđea...

87' POČASNI POGODAK "VATRENIH" - 3:1! Ivan Perišić, ukupno gledano najbolji igrač "vatrenih" na Mundijalu, po levoj strani je utrčao u šesnaesterac, prihvatio dodavanje petom imenjaka Rakitića i iz neposredne blizine pogodio suprotni ugao.

89' CRVENI KARTON REBIĆU! Obrukao se mladi krilni fudbaler, koji je od ulaska u igru imao još oštrih i nesportskih startova. Đon u cevanicu, nema dileme...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC