• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko, Pjanić i Vršajević ispisali istoriju!

Autor mondo.ba

Veliku, istorijsku, prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima, Bosna i Hercegovina upisala je na oproštaju od Brazila. "Zmajevi" su golovima Džeke, Pjanića i Vršajevića slavili sa 3:1 protiv Irana, u meču trećeg kola grupe F.

Debitantski nastup reprezentacije BiH na svjetskim prvenstvima bio je djelimično uspješan.

Tim Safeta Sušića nakon dva uvodna poraza, od Argentine (1:2) i Nigerije (0:1), slavio je u posljednjem meču grupe F protiv Irana rezultatom 3:1 i tako na stadionu "Arena Fonte Nova" u Salvadoru stigao do prve, istorijske pobjede na svjetskim prvenstvima.

TRADICIJA

Bosni i Hercegovini bila je ovo prva pobjeda protiv Irana u istoriji. Prije današnjeg meča, ove dvije selekcije odigrale su pet mečeva, a Iranci su slavili u četiri, dok je jedan završen bez pobjednika, i to onaj prvi. "Zmajevi" su postigli sedam, a Iranci 16 pogodaka.Naravno, svih pet utakmica imale su prijateljski karakter.
2001 BiH - Iran 2:2
2001 Iran - BiH 4:0
2005 Iran - BiH 2:1
2006 Iran - BiH 5:2
2009 BiH - Iran 2:3

Pobjeda i dva poraza na kraju - reklo bi se da je moglo i bolje, ali ne treba pretjerivati, ipak je Bosna i Hercegovina bila debitant, jedini u Brazilu.

Tokom svih 90 minuta posljednjeg meča na Mundijalu, Bosna i Hercegovina bila je bolji tim od Irana.

Izmjene selektora Sušića kao da su urodile plodom. Vidjela se velika želja za uspjehom kod svih reprezentativaca. Iako "Pirova", ova pobjeda ostaće zlatnim slovima upisana u istoriju reprezentativnog bh. fudbala.

Sredinom prvog poluvremena, tačnije u 23. minutu, napadač Mančester sitija Edin Džeko raspalio je po lopti sa 20-ak metara i pogodio donji lijevi ugao Hađiđijevog gola. Do kraja prvog dijela igre mreže se nisu tresle.

U nastavku meča još tri gola. Prvo je Miralem Pjanić nakon fenomenalne akcije Džeke i Tina-Sven Sušića pogodio za 2:0, a sve što su Iranci uspjeli do kraja je utješni gol Gočanedžada.

Tačku na ovu utakmicu, ali i nastup bh. reprezentacije u Južnoj Americi stavio je desni bek Avdija Vršajević, nakon odlične kontre i postavio konačan rezultat 3:1 (1:0).

Bosna i Hercegovina tako je poslala kući Iran, koji nije uspio da se domogne osmine finala. Argentina je takmičenje u grupi okončala na prvom mjestu sa maksimalnim učinkom, a među 16 najboljih svjetskih ekipa plasirali su se i Nigerijci. BiH i Iran pakuju kofere.

Iran je tako i sedmi uzastopni meč na svjetskim prvenstvima ostao bez trijumfa (dva remija i pet poraza). To je treći najduži niz bez pobjede jedne selekcije iz Azije, poslije Južne Koreje (14 mečeva bez trijumfa) i Saudijske Arabije (10).

TABELA: Argentina 9 (+3), Nigerija 4 (0), Bosna i Hercegovina 3 (0), Iran 1 (-3).


Mnogo toga izdešavalo se od utakmice sa Nigerijom do današnjeg meča sa Iranom. Pojedini mediji prenijeli su informaciju da je u taboru "zmajeva" došlo do tuče među igračima, generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Jasmin Baković je to demantovao, da bi na kraju Emir Spahić i Vedad Ibišević na originalan način uzvratili na spekulacije medija.

Selektor Sušić odlučio se za poprilično izmijenjen sastav "zmajeva" u odnosu na prva dva meča.

Na klupi su (ne)očekivano ostali Senad Lulić, Zvjezdan Misimović, Izet Hajrović, Haris Medunjanin, Ermin Bičakčić i Mensur Mujdža.

Umjesto njih zaigrali su Avdija Vršajević, Toni Šunjić, Sead Kolašinac, Tino-Sven Sušić, Anel Hadžić, a u prvoj postavi konačno je i Vedad Ibišević. Dakle, mnogo ofanzivnija formacija "zmajeva" nego u duelima sa Argentinom i Nigerijom.

BOSNA I HERCEGOVINA: Begović, Vršajević, Spahić, Kolašinac, Bešić, Pjanić, Ibišević, Džeko (od 85' Višća), Sušić (od 79' Salihović), Šunjić, Hadžić (od 61' Vranješ). Selektor: Safet Sušić.

IRAN: A. Hađiđi, Safi (od 63' Džahanbakš), Hosejini, Sadeđi, Nekunam, Šodžaei (od 46' Hejdari), Timotijan, Montazeri, Gočanedžad, Dedžagah (od 68' Ansarifard), Poladi. Selektor: Karlos Keiroš.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ!

83' GOOOOOOOOOL! Avdija Vršajević pogađa za 3:1! Samo minut nakon primljenog gola, u brzom kontranapadu Vršajević postiže gol i vraća Bosnu i Hercegovinu na dva pogotka prednosti.

82' Nespretna reakcija odbrane Bosne i Hercegovine - Gočanedžad smanjuje na 2:1.

78' Prvi žuti karton na utakmici. Zaradio ga je Muhamed Bešić nakon neopreznog starta, pa se španski sudija Karlos Velasko Karbaljo po prvi put odlučio za javnu opomenu.

74' Iranci kao da su se predali. "Zmajevi" jurišaju ka trećem golu, sve opasniji napadi fudbalera u plavim dresovima.

61' Ognjen Vranješ ulazi u igru umjesto Anela Hadžića. Nekadašnji igrač Borca postaje prvi Banjalučanin na svjetskim prvenstvima.

59' GOOOOOOOOOL! Miralem Pjanić poduplava vođstvo "zmajeva". Sjajna akcija Džeke i Sušića, koju u gol pretvara "mali princ".

54' Nema većih prilika u nastavku meča, ali reprezentacija Irana kreće mnogo ofanzivnije prema golu Asmira Begovića.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Iranci su izvršili prvu izmjenu, umjesto Šodžaeia na terenu je Hejdari.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45' Bosna i Hercegovina nakon prvih 45 minuta ima prednost od 1:0. Edin Džeko donio je prvo vođstvo "zmajevima" u istoriji svjetskih prvenstava. Možda i najbolje poluvrijeme izabranika Safeta Sušića na Mundijalu.

43' Pokušao je sada i Vedad Ibišević, ali nije bio dovoljno precizan.

42' Nakon zatišja, ponovo prijeti BiH. Odlično je Džeko proigrao Avdiju Vršajevića, koji je sa desne strane uputio nešto između šuta i centaršuta i prilika je propala. Lopta je završila u gol-autu.

24' Samo što su krenuli sa centra, Iranci su mogli do izjednačenja. U izglednoj prilici našao se Šodžaei, ali je srećom pogodio prečku.

23' GOOOOOOOOOL! Bosna i Hercegovina vodi!!! Edin Džeko pogodio je za 1:0. "Dijamant" je sjajno šutirao sa 20-ak metara i preciznim udarcem pogodio mrežu Iranaca. Zasluženo vođstvo "zmajeva".

13' Bosna i Hercegovina bolje stoji na terenu, dok su se Iranci više orijentisali na odbranu, iako im je za prolaz u osminu finala potrebna pobjeda.

9' Novi šut napadača Mančester Sitija. Tino-Sven Sušić je centrirao, Džeko dobro šutirao, ali je golman Irana bez problema uhvatio loptu.

4' Prva prilika na utakmici. Edin Džeko lijepo je prihvatio loptu, šutirao, ali je lopta završila malo iznad gola.

1' Počela je utakmica. Srećno "zmajevi"!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

ALMIR KAMERIC

CESTITAM SELEKCI BOSNE I HERCEGOVINE

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC