• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ronaldo, Nojer ili Roben?

Autori mondo.ba Autori Agencije

Evropska fudbalska elita danas je u Monaku, gdje će se održati tradicionalni UEFA-in izbor najboljeg fudbalera na Starom kontinentu, kao i žrijeb za ovosezonsku grupnu fazu Lige šampiona.

Evropa će danas u Monaku po četvrti put birati svog najboljeg fudbalera. Izbor, čiji je idejni tvorac predsjednik UEFA Mišel Platini, održava se od 2011. godine, a prvi pobjednik bio je Lionel Mesi. Godinu kasnije prestižno priznanje pripalo je Mesijevom saigraču iz Barselone Andresu Iniesti, a prošle godine francuskom internacionalcu u Bajernu, Franku Riberiju.

Ipak, Riberi ove godine nije ušao u konkurenciju kako bi branio titulu. Nije se čak našao ni na širem popisu među deset nominovanih, jer nije imao sezonu poput, kako je i sam nazivao, prethodne "sezone iz snova".

Riberijev nasljednik na krovu fudbalske Evrope danas će postati neko od njegova dva klupska saigrača, golman Manuel Nojer ili Arjen Roben, ili Kristijano Ronaldo, zvijezda madridskog Reala.

Nojer, koji je 10. avgusta po drugi put proglašen njemačkim igračem godine, jedan je od najzaslužnijih što je Njemačka postala prvak svijeta na nedavno održanom Mundijalu u Brazilu.

UEFA SIMBOLIČNO OTVARA SEZONU

Ove godine biće održan i Izbor za najbolju fudbalerku u Evropi. Nakon izbora i žrijeba za grupnu fazu Lige šampiona VIP zvanice prisustvovaće i "UEFA Season Kick-Off Partyju" u "Salle des Etoiles" u prekrasnom komleksu Sporting Monte Karlo, čime će biti i simbolično otvorena nova fudbalska sezona u Evropi.

On je s Bajernom u minuloj sezoni osvojio UEFA Super kup, šampionat i Kup Njemačke. Bavarci su postali i klupski prvaci svijeta, pobijedivši u finalu u Marakešu Rajo Kasablanku, rezultatom 2:0.

Robenovi aduti su identični klupski trofeji, s tim da se u Brazilu sa nacionalnim timom Holandije morao zadovoljiti trećim mjestom. U svakom slučaju odigrao je jednu od najboljih sezona u karijeri, ali ono što nedostaje i Robenu i Nojeru jeste trofej iz najjačeg klupskog takmičenja svijeta, Lige šampiona iz koje ih je "pomeo" Ronaldov Real.

Portugalac SP u Brazilu neće pamtiti po dobrome, jer se sa reprezentacijom kući vratio po okončanju grupne faze takmičenja.

LIGA EVROPE

U petak, dan nakon Izbora za najboljeg fudbalera u Evropi, u sali "Grimaldi Forum" biće održan i žrijeb za grupnu fazu Lige Evrope. Izvlačenje kuglica sa imenima klubova zakazano je za 13 sati, a priliku da bude tamo imaće i FK Sarajevo, koje večeras igra revanš meč plej-ofa protiv Borusije iz Menhengladbaha (prvi meč 2:3).

"Evropski Brazilci" su tako postali jedno od najvećih razočarenja 20. planetarnog fudbalskog takmičenja. S druge strane, Ronaldo je bio fantastičan u Ligi šampiona. Sa 17 postignutih golova postao je prvi strijelac najrenomiranijeg takmičenja u kojem je podigao pobjednički pehar sa saigračima iz "kraljevskog kluba", što je bila 10 jubilarna titula za Real u LP. Nakon finala u kojem je njegov tim pobijedio gradskog rivala Atletiko Madrid, rezultatom 4:1, oborio je i rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni Lige prvaka. Osvojio je i Kup Španije, te bio najbolji strijelac Primera lige sa 31 pogotkom.

Među nominovanim Ronaldo je jedini igrač koji je od formiranja UEFA izbora uvijek, tj. četiri puta bio u najužoj konkurenciji za trofej.

Odluku o tome ko je najbolji fudbaler Starog kontinenta za sezonu 2013/14 donijeće 54 člana UEFA žirija, po jedan urednik ili novinar iz zemalja članica Evropske fudbalske asocijacije, među njima i predstavnik Bosne i Hercegovine Bakir Tiro, urednik sportskog servisa za Balkan u agenciji Anadolija.

U sali Grimaldi Forum u Monte Karlu (Monako) članovi žirija glasaće uživo u roku od 30 sekundi, a pobjednik će biti onaj fudbaler koji dobije najveći broj glasova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC