• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Razlika između šampiona i talenta je u glavi"

Trener golmana Crvene zvezde Srđan Maksiković za MONDO pričao o perspektivnom Predragu Rajkoviću.

 "Razlika između šampiona i talenta je u glavi" Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Fudbalski klub Crvena zvezda često menja rukovodstva, šefove i članove stručnog štaba, još češće igrače, ali par lica već godinama su na "Marakani". Među njima je trener golmana Srđan Maksimović.

Popularni Maksa je u Zvezdi još od 2003. godine, a iz njegove "radionice" izašlo je nekoliko sjajnih golmana. Poslednji je 18-godišnji Predrag Rajković, koji ove sezone briljira među stativama.

Evropski šampion sa omladinskom reprezentacijom Srbije nesavladan je u prvih sedam kola domaćeg prvenstva.

Još tri utakmice do rekorda


Da bi prestigao Mladena Božovića, nekadašnjeg golmana Partizana koji drži rekord u minutima bez primljenog gola, Rajkoviću je potrebno da sačuva mrežu u naredne nepune tri utakmice.

Božović svojevremeno nije primio pogodak 916 minuta, dok je Rajković nesavladan 657. Dakle, mladom golmanu Zvezde potrebno je još 259 minuta.

Da bi došao do rekorda, moraće da ostane nesavladan protiv Voždovca, Partizana i do pred kraj meča sa Donjim Sremom.

Na novom ispitu biće već ove subote uveče, u duelu sa Voždovcem.

"Dobro smo analizirali rivala i upozorili Rajkovića na moguće opasnosti, a one prete od više igrača. Tu su Beljić, Babović, Odita, Injac, Škerjanc... Voždovac je dosta promenio tim u finišu prelaznog roka i tek je počeo da se uigrava, tako da poslednje mesto na tabeli ne predstavlja pravu sliku njihovog kvaliteta", rekao je Maksimović za MONDO.

Ako i u ovom meču sačuva svoju mrežu, Rajković će prestići bivšeg golmana Partizana, Nikolu Damjanca, na šestom mestu liste rekordera po nesavladivosti u prvenstvu Srbije. Tačnije, za to mu je potrebno nešto manje od jednog poluvremena (42 minuta).

Maksimović, međutim, upozorava talentovanog čuvara mreže da se ne obazire na taj podatak.

"Cilj nisu lični rekordi, već pobede Crvene zvezde. Jednom će morati da 'padne' i neki gol... Normalno je da od svojih golmana tražim da ostanu nesavladani u svakoj utakmici i da bih voleo da Rajković postavi novi rekord, ali bitnije od toga je da ekipa osvaja bodove".

Za razliku od ranijih godina, sa Rajkovićem se u Zvezdi radilo po drugačijem programu. Doveden je u klub kao tinejdžer iz Jagodine, godinu dana je samo trenirao i bio bez takmičarskih mečeva, iako su mnogi očekivali da će kao član reprezentacije koja je omladinski prvaka Evrope odmah dobiti šansu.

Izvor: MN PRESS

"Ranije se radilo haotično, što je posledica čestih promena klupskog rukovodstva. Svako je imao svoj način rada, ali ovo je put kojim bi trebalo da se ide. Ne samo kada su golmani u pitanju... U timu imamo plejadu mladih igrača, čijem se razvoju treba maksimalno posvetiti", smatra Maksa i dodaje:

"Kada je stigao u klub, Rajkoviću je trebalo vreme da se adaptira i navikne na rad u Zvezdi. Nije bio spreman da odmah uskoči u tim i stane na gol. Kada novi golman dođe u klub, ja uvek snimam prvih nekoliko treninga da bismo kasnije mogli da ih uporedimo. Rajković danas nije isti golman koji je bio kada je došao".

Kao najveći adut mladog čuvara mreže, Maksimović ne ističe refleks, dobro postavljanje ili pregled igre, već "glavu".

"Sedam utakmica bez primljenog gola bilo bi opterećenje i najiskusnijem golmanu, a kamoli nekom 18-godišnjaku, ali Rajkovićev najveći potencijal jeste psihička stabilnost. Ima izuzetno 'jaku glavu', a to je upravo ono što po meni čini razliku između šampiona i talenta".

Maksini učenici


Srđan Maksimović je u Crvenoj zvezdi još od 2003. godine, a među golmanima koje je trenirao nalaze se Vladimir Dišljenković, Nenad Milašinović, Ivan Ranđelović, Boban Bajković, Zoran Banović, Vladimir Stojković, Saša Radivojević, Saša Stamenković, Bojan Pavlović, Marko Dmitrović, Aleksandar Kirovski, Miloš Vesić, Marko Trkulja, Damir Kahriman i Predrag Rajković.

Kao nagrada za dobre partije, Rajkoviću je stigao poziv Dika Advokata u seniorsku reprezentaciju Srbije za utakmice protiv Jermenije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016.

U nacionalnom timu Maksimović sada ima dvojicu svojih učenika, pošto je "jedinica" rezervisana za Vladimira Stojkovića.

"Velika mi je čast zbog toga. Lepo je što su pozvali Rajkovića, jer Srbija ima veliki potencijal među golmanima i bitno je da uz dva iskusna čuvara mreže uvek tu bude i jedan mlađi, koji će imati priliku da oseti atmosferu u reprezentaciji i stiče iskustvo", smatra Maksa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC