• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija svlačionice u Humskoj...

Redom, 138, 140, 144, 146. i 147. "večiti derbi", Crvena zvezda gubila je u drugom poluvremenu, uglavnom bila nadigrana, golove primala kada vremena za odgovor nije bilo... Zašto je to tako i zašto Partizan iz svlačionica izlazi jači?

 Misterija svlačionice u Humskoj... Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Crvene zvezde najčešće se, a tako je bilo i u subotu popodne, uoči "večitog derbija" u Humskoj presvlače u svojoj svlačionici, u Ljutice Bogdana.

Potom, kada autobusom stignu na stadion najvećeg rivala, samo zategnu opremu i istrče na teren, na zagrevanje. Može se reći da poslednji sastanak pred mečeve sa Partizanom u gostima drže na svom stadionu.

Iako su dva stadiona blizu, nisu dovoljno blizu da bi crveno-beli i na poluvremenu "išli kući". Tada moraju da upotrebe svlačionicu u Humskoj, predviđenu za gostujuće fudbalere.

Šta se unutra događa, to ne možemo da znamo. Ono što možemo, i što polako postaje pravilo, jeste da se Partizan i Crvena zvezda ne vrate "isti" na teren, kada se igra na "JNA". To pravilo potvrđeno je i u subotu uveče, kada su crno-beli potpuno nadigrali šampiona u drugom poluvremenu, pre svega od 60. minuta.

Gol su, po navici, postigli u poslednjih pola sata igre, pobedili 1:0 i odmakli najvećem rivalu na četiri, a možda i svih sedam bodova. MONDO se osvrnuo na poslednjih pet sezona, tokom kojih je Partizan četiri puta kao domaćin pobeđivao Crvenu zvezdu, svaki put golovima u drugom poluvremenu i, što je zapravo i poenta ovog teksta, svaki put posle bolje igre u nastavku utakmice.

Od 8. maja 2010. godine i gola Radosava Petrovića u 73. minutu, do 18. oktobra 2014. godine i bombe Nikole Drinčića u 77. minutu, dogodio se samo jedan izuzetak u prvenstvenim mečevima - 142. "večiti derbi" i gol Kadua Mendeša u 93. minutu za 0:1.

Izvor: MN PRESS

Iz zvezdaškog ugla, taj derbi bio je sladak. Iz ugla partizanovaca, taj derbi bio je gorak. Istorijski, nije bio presudan, jer je prvenstvo već bilo rešeno.

Te 2010. godine, Crvena zvezda je predvođena Ratkom Dostanićem došla u Humsku sa bodom zaostatka. U 15. minutu Aleksandar Jevtić imao je prvu šansu, tri minuta kasnije Kadu ne mogao da se proslavi, u 22. minutu sudija Boško Jovanetić prekinuo je priliku Dejana Lekića zbog ofsajda koji nije postojao, drugo poluvreme Crvena zvezda otvorila je superiorno i možda i bila oštećena za jedan od dva starta u kaznenom prostoru nad Nikolom Lazetićem i Kaduom, a onda...

Izvor: MN PRESS



Partizan je potpuno zagospodario terenom u finišu meča, a Petrović iz velike udaljenosti savladao Sašu Stamenkovića, pogodivši parabolom "dalje" rašlje gola - 1:0, beg tima Aleksandra Stanojeviča na četiri boda prednosti i rutinski finiš prvenstva za novu titulu.

Godinu dana kasnije, odigran je 140. "večiti derbi", a rivali koje su predvodili Stanojević i Robert Prosinečki bili su potpuno poravnati tog 23. aprila 2011, datuma koji će biti upamćen i po tome što su Delije i sa njima predsednik kluba Vladan Lukić, okrenuli leđa Prosinečkom i ekipi - nisu se pojavili na stadionu. Crvena zvezda je došla u Humsku u fantastičnoj formi, igrala lep, napadački, dopadljiv fudbal, posle odlično odrađenog januarskog prelaznog roka.

U 2. minutu, Mladen Krstajić je pogodio prečku - svog gola, u 17. minutu, Pavle Ninkov povezao je Evandra Goebela s golom, ali je Vladimir Stojković bio na mestu, u 29. Aleksandar Jevtić okliznuo se u gol šansi, posle greške imenjaka Miljkovića, u 42. minutu Stojković je skinuo čist zicer Andriji Kaluđeroviću.

I, ispostavilo se, to je bilo SVE što je Zvezda pružila.

Izvor: MN PRESS

Stanojevićev tim potpuno je preuzeo konce igre u nastavku, Prins Tejgo postigao je gol u 62. minutu, Ivica Iliev briljirao na terenu, stvorio nekoliko šansi saigračima, a na kraju, kada je Zvezda jurila na sve ili ništa, Partizan je propustio i ubedljivije da pobedi najvećeg rivala, ali i 1:0 bilo je dovoljno za petu uzastopnu pobedu crno-belih u "derbijima" i osmi zaredom crveno-belih bez trijumfa. I te sezone Partizan je odbranio prednost u finišu...

Već smo rekli da je 142. "večiti derbi", 5. maja 2012. godine, otišao u drugačijem smeru, ali je sličan scenario viđen naredne godine, 18. maja 2013. kada je Miloš Jojić u 88. minutu 144. "derbija" ponovo rešio pitanje šampiona.

S novim trenerom, Rikardom Sa Pintuom, Crvena zvezda je došla u Humsku svesna da ima priliku da prekine dominaciju Partizana, tim pre što se za kratko vreme klub vratio u igru sa "minus 11"! Crveno-beli su, primenjujući "pelcer" koji je smislio Prosinečki, sa Darkom Lazovićem i Filipom Kasalicom napred, i zgusnutim veznim redom, počeli bolje, imali prvu šansu, ali se Lazović teško povredio već u 11. minutu, što je promenilo Pintuov "game plane".

Ipak, Zvezda nije prestajala da stvara šanse, a najbolju je imao Kasalica, kada je u 20. minutu uzdrmao prečku iznad Stojkovićevog gola, "drop kikom" sa velike udaljenosti...

Izvor: MN PRESS

Do poluvremena, snage su bile izjednačene, a onda je Crvena zvezda potpuno nestala s terena u nastavku. Vuk Rašović je iskoristio sve slabosti Luisa Garida, a Partizan počeo da ređa šanse i iskoristio poslednju - slobodnjak rezerviste Jojića zavšrio je u mreži zajedno sa Bobanom Bajkovićem, a Partizan je potom osvojio šestu uzastopnu titulu.

Crvena zvezda je prošle sezone uspela da zaustavi dominaciju Partizana, ali ne i tradiciju posrtanja u drugim poluvremenima u Humskoj. Igrao se 146. "večiti derbi". Ponovo je golom u finišu meča, u 91. minutu, Zvezda poražena napustila teren. Ovog puta presudio je Nemanja Kojić - 2:1, 26. aprila ove godine. Taj poraz nije koštao ekipu Slaviše Stojanovića titule, ali je Partizanu pružena uteha u vidu najslađe pobede izvojevane posle prvog poluvremena u kojem je Zvezda mogla da vodi i pre i posle pogotka Nikole Drinčića iz slobodnjaka.

Izvor: MN PRESS

Milan Lukač odbranio je dva penala crveno-belima, Milošu Ninkoviću i Nikoli Mijailoviću, svoje šanse, kada nije bio "rušen", nije iskorišćavao Dragan Mrđa, sve do 57. munuta kada je kaznio poklon Vladimira Volkova za 1:1, međutim... I ovog puta Partizan je bolje završio utakmicu, totalni presing na sredini terena čak i u nadoknadi vremena, doveo je osvojene lopte (mada u Ljutice Bogdana tvrde da je to bio faul) i akcije iz koje je Kojić razgalio svoje navijače.

Sezona 2014/15, uloge zamenjene, ovog puta Zvezda je kao šampion otišla u Humsku, ali nije se drugačije vratila odatle. Igrao se 147. "večiti derbi". (Pre)mladi Luka Jović promašio je dva zicera u prvom poluvremenu, tim Nenada Lalatović praktično je držao lidera bez prave šanse u prvih 45 minuta, a potom... Deja-vu.

Izvor: MN PRESS

Loša igra Zvezde, pad posle 60. minuta, gol Drinčića iz slobodnjaka posle nekoliko neprijatnih situacija pred Predragom Rajkovićem i nova pobeda crno-belih kod kuće.

Oni skloni teoriji zavere možda će se zapitati da li zidovi u Humskoj "imaju uši", oni realniji i pragmatičniji zapitaće se da li fudbaleri Crvene zvezde dugo već nisu adekvatno fizički pripremljeni, odnosno da li su crno-beli iskusniji i spremniji za poslednjih pola sata igre, dok će svakako biti i onih koji će reći da su crveno-beli slabije podnosili pritisak neizvensnog ishoda, jer su godinama jurili titule i "morali" da dobijaju te prolećne derbije u Humskoj.



Bilo kako bilo, ni u jednom od pomenutih derbija Partizan nije nadigrao Crvenu zvezdu u prvih 45 minuta, već kasnije...

O ovoj, ali i drugim temama, razgovarali smo danas sa trenerom Crvene zvezde Nenadom Lalatovićem, intervju će biti objavljen u toku dana.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC