• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKN: Kongo slavi veterana na golu!

Autor mondo.rs

Zemlja sa 77,4 miliona stanovnika nekako je izborila remi u susretu sa ostrvskom državom populacije od samo 512.000 stanovnika. I to je fudbal...

Posle četiri utakmice u Grupi B, na Afričkom kupu nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji, imamo samo jednog pobednika, Tunis, koji je ranije u četvrtak u dramatičnom meču pobedio Zambiju 2:1.

U drugoj utakmici večeri, Zelenortska Ostrva - DR Kongo 0:0.

A, ne bi bilo tako da Kongo na golu nije imao 38-godišnjeg čuvara mreže TP Mazembea, Mutebu Kidijabu. Veteran je sa dve fantastične intervencije u 83. i 88. minutu spasao svoj tim sigurnog poraza u susretu sa rivalom koji je, generalno, više pokazao na terenu, ali koji nije umeo da postigne gol.

Posle 1:1 u susretu sa Tunisom na startu takmičenja, jedina ekipa u Grupi B koja nije bila prvak Afrike, Z. Ostrva, zabeležila je novi remi, tako da će u 3. kolu i duelu sa poslednjom Zambijom tražiti bodove za plasman u nokaut fazu.

U 83. minutu Platini je pomislio da je dao gol, posle karambola u šesnaestercu, ali je Kidijaba panterski skočio i zaustavio loptu na gol-crti. Pet minuta kasnije šutirao je Eldon, ali je Kidijaba ponovo bio briljantan i zasluženo je poneo epitet igrača utakmice, koju izgleda neće po dobrom pamtiti kapiten Kape Verdea.

Naime, u nadoknadi vremena, posle jednog duela na sredini terena, Elvis Manuel Monteiro Masedo, poznatiji kao Babanko (29), ostao je da leži sa bolnom grimasom na licu. Usporeni snimak pokazao je da mu je rival nespretno pao svom težinom na levu nogu i, po svemu sudeći, ozbiljno povredio koleno.

Babanko je na nosilima iznet s terena, tek da frustracija u njegovom timu bude veća.

Demokratska Republika Kongo, država koja je od 1971. do 1997. nosila ime Zair, dugo je bila belgijska kolonija, posle čega je francuski ostao službeni jezik u jednoj od teritorijalno najvećih zemalja na Crnom kontinentu. Kongo, zemlja u Centralnoj Africi, ima 77,4 miliona ljudi! Prestonica je Kinšasa.

S druge strane, Zelenortska Ostrva ili Kape Verde, nalaze se u Atlanskom okeanu i imaju svega 512.000 stanovnika, koji se služe portugalskim, kao službenim jezikom. Ova živopisna državica izborila je nezavisnost tek 1975. godine, a većina igrača iz ove zemlje nastupa u portugalskim klubovima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC