• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blater: Ne može kao u rukometu!

Autor mondo.rs

Predsednik FIFA podsetio je domaćine Mundijala 2022. na striktne propise vezane za promenu fudbalskog državljanstva.

Rukometna reprezentacija Katara prošle nedelje je napravila senzaciju, plasmanom u finale Svetskog prvenstva za rukometaše, čiji je bila domaćin.

Bila bi to sjajna sportska priča, da dres Katara nije nosio veliki broj naturalizovanih igrača, iz Francuske, Španije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kube.

Predsednik FIFA Sep Blater kritički se osvrnuo na to u kolumni, objavljenoj u nedeljnom biltenu te organizacije.

"Uloga sporta je da spaja ljude i različite kulture, ali Katar je u rukometu doveo tu premisu do apsurda. Njegova reprezentacija velikom većinom je bila sastavljena od nedavno naturalizovanih rukometaša, čime nisu prekršeni propisi Međunarodne rukometne federacije (IHF), ali se došlo u sukob sa duhom nacionalnog tima", napisao je Blater.

On je primetio da će Katar, koji ima 2,2 miliona stanovnika, imati problema da do Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. oformi konkurentnu reprezentaciju.

"U fudbalu 'rukometni' scenario nije moguć. Kao što nije dozvoljeno dati gol rukom, nije moguće na brzinu naturalizovati strane fudbalere. Zato se domaćin SP 2022. nalazi pred velikim izazovom".

Dok IHF bez problema omogućava rukometašima da u karijeri nastupaju za više zemalja, u fudbalu to postaje nemoguće čim igrač zabeleži prvi internacionalni nastup u seniorskoj konkurenciji.

I to nije sve.

Promena fudbalskog državljanstva dozvoljena je samo ako su sam fudbaler, njegovi roditelji, ili roditelji njegovih roditelja rođeni na teritoriji zemlje pod čiju zastavu želi da pređe. Ako ne ispunjava taj uslov, onda u toj zemlji mora da živi pet godina u kontinuitetu, nakon što napuni 18 godina.

U praksi, Katar bi sa naturalizovanjem morao da počne najkasnije 2017, pa i ranije, da bi se ti fudbaleri upoznali i uigrali kroz treninge i prijateljske utakmice. Fudbal je i po tom pitanju komplikovaniji od rukometa...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC