• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li Van Gal greši sa Runijem?

Autor mondo.rs

Treći najbolji strelac u istoriji Junajteda više i ne pomišlja na kazneni prostor i šuteve ka golu. Luj Van Gal objasnio je zašto ga je učinio igračem sredine terena. Da li radi pravu stvar?

Dok "troši" desetu zimu na Old Trafordu, Vejn Runi (29) sigurno ne pamti period u kojem je igrao dalje od gola. I to iz utakmice u utakmicu.

Treći najbolji strelac Junajteda u istoriji, koji u biografiji ima 224 pogotka u crvenom dresu (Denis Lo 237, Bobi Čarlton 249), u 2015. godini ima zaprepašćujuću ofanzivnu statistiku.

Pet utakmica - NULA golova - NULA šuteva u okvir gola - NULA asistencija. Protiv Vest Hema nijednom nije utrčao u kazneni prostor "čekićara"!

Iako je i ranije nastupao iza najisturenijih igrača, njegova potpuna transformacija u vezistu nikada nije bila izraženija. Menadžer Junajteda Luj Van Gal više ga i ne posmatra kao centarfora, već...

"Runijeva pozicija zavisi od taktike i formacije. Znam da uvek mogu da ga koristim na više mesta, ali ne mogu da ga tek tako promenim i da tokom utakmice od njega od veziste napravim napadača. Jednom sam to uradio i nije ispalo dobro. Može da bude bolji povlačeći se sa mesta napadača u sredinu. Sigurno je tako bolje nego u obrnutom slučaju".

Međutim, navijačima više smeta činjenica da Runi više i ne igra napadaća.

"Kada igramo sa tri štopera i četvoricom u veznom redu, možda je za njega bolja uloga na mestu unutrašnjeg levog igrača u sredini. Ali, kada igramo u drugačijem sistemu i kada mi je potreban na desnom boku igrač koji šutira desnom nogom, onda ide na tu stranu. Zato govorim Vejnu da je njegov doprinos ekipi veći kada igra na desnoj strani. Zašto? Zato što može da utrči, centrira i da dodaje bolje, jer je na pravoj strani", dodatno je objasnio Holanđanin.

Ove sezone, Runi je postigao devet golova, uz pet asistencija. Van Gal na svaku kritiku selidbe kapitena odgovara da je on u stanju da igra na više mesta. Taj stav dokazuje i u praksi.

Ove sezone, momak iz Liverpula igrao je u sredini veznog reda, igrao je klasičnu "desetku", igrao je u levo, igrao je i napadača, igrao je i desno, protiv Kembridža. Nikome ne bi bilo jednostavno da se brzo adaptira na takve promene.

Holanđanin tvrdi da Runi sada uživa igrajući u sredini. Na pitanja koliko je ta transformacija uspešna, odgovara prisećajući se primera iz prethodnih klubova.

"Mali broj igrača može da pokrije toliko pozicija, jer je Runi multifunkcionalan. Ali, to mu nije uvek pozitivna osobina. Igrač u suštini ne voli da toliko menja mesta i zato moram za to da se pobrinem. Volim igrače koje mogu da iskoristim na više mesta, jer to ekipu čini nepredvidljivom".

"Kada sam vodio Ajaks, Edgaru Davidsu sam promenio ulogu iz krila u zadnjeg veznog. Majkl Rajziger igrao je 'desetku', a napravio sam ga desnim bekom. Frank Rajkard je bio vezista, igrao po desnoj strani, a prekomandovao sam ga na mesto štopera. I sa Runijem je to moguće", uverava Van Gal.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC