• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćurčić za MONDO: Neću stati dok ne nađem spremne

Autor mondo.rs

Razgovarali smo sa Ćurčićem o problemima reprezentacije. Pomenuli smo Ljajića, Subotića, Markovića, Mitrovića, Obradovića, Nastasića, Škuletića i mnoge druge. Igraće? Spremni i zdravi!

 Ćurčić za MONDO: Neću stati dok ne nađem spremne Izvor: MN PRESS

Idealno nije, a možda i bolje što je tako!

Situacija u kojoj se nalazi nekolicina do jesenas standardnih reprezentativaca Srbije, u kombinaciji sa nezavidnim položajem cele ekipe na tabeli, dodatno je mobilisala sve u Fudbalskom savezu Srbije.

Pre svega novog selektora Radovana Ćurčića, koji će 29. marta u Lisabonu prvi put bez nadimka "ve-de" voditi naš državni tim.

I to u utakmici koja će u ogromnoj meri odrediti naš dalji put ka Francuskoj 2016. godine.

Ćurčića na to ne treba podsećati, zbog toga ga je i teško "uhvatiti". Prethodni vikend proveo je u Belgiji gde je gledao meč Anderleht - Mehelen, u sredu uveče biće u Gelzenkirhenu i pratiti Šalke i Real Madrid, a već 28. februara u Dortmundu, gde će se sastati Borusija i Šalke.

Potom, najavljuje i put u Rusiju...

Jednostavno, Ćurčić nema pravo na grešku prilikom selekcije tima za duel sa Portugalom, a ne idu mu sve okolnosti na ruku. Jedan deo nosilaca igre reprezentacije je standardan, dva važna igrača doživela su teške povrede (Filip Đorđević i Milan Biševac), a jedna grupa fudbalera nije u prvom planu u svojim klubovima.

Problema je, ipak, čini se malo više...

"U pravu ste, ali upravo zato radimo svakodnevno i prikupljamo podatke sa svih strana. Nastavićemo naporno da radimo dok ne nađemo prava rešenja".

Izvor: MN PRESS

Zamisao je bio da sa selektorom "prođemo" kroz sve linije tima, a počeli smo od ofanzivne postave iza klasičnog napadača. Tu Srbija zaista ima nekoliko vanserijskih igrača, ali nisu svi proveli isto vremena na terenu u poslednje vreme...

"Tako je, na poziciji ofanzivnih vezista imamo zaista veliki broj kvalitetnih igrača i svakako neće predstavljati problem izabrati prave, iako nije idealna situacija sa svakim od njih. Đuričić je promenio sredinu, ligu, okruženje, trenera, pokušava da se nametne, a od skoro imamo i problem s Tadićem jer je u poslednje tri utakmice bio rezerva, što me ne raduje jer je imao sjajan početak u Engleskoj", pričao je Ćurčić za MONDO i dodao da je povratak Ljajića među "orlove" više nego izvestan.

"U ovom trenutku, najkonstantniji je Ljajić, koji igra dobro cele sezone, postiže golove, učestvuje u svim akcijama kod pogodaka Rome, u poslednje vreme deluje veoma raspoloženo na terenu i to me jako raduje".

Dodao je...

"Uglavnom, imamo kvalitet u kreaciji, nadam se da će se stvari odvijati tako da ćemo svi za mesec dana biti zadovoljni kako na terenu izgledaju Đuričić i Tadić".

Ispred njih, u trenutku kada je teško povređen Filip Đorđević, izdvaja se jedan igrač. Gledali ste ga?

"Gledao sam ga uživo i dao je gol na toj utakmici. Očekivao sam da bi kod Mitrovića mogao da postoji problem sa fizičkom pripremom, jer je posle pauze u prvenstvu jedno vreme bio suspendovan, ali sam prezadovoljan onim što sam video. On deluje spremno, oštro, motivisano, izgleda sasvim dobro u igri. Malo sam se upoznao i sa statusom koji ima u Belgiji, on je tamo jedan od glavnih igrača u ligi, pričao sam sa ljudima i o Mitroviću vlada veoma pozitivno mišljenje", preneo nam je Ćurčić utiske iz Belgije, gde se sreo i sa kolegom Aleksandrom Jankovićem, trenerom Mehelena.

"Mitrović je svestan da je jedan od glavnih igrača Anderlehta, to nije mala stvar, što me takođe raduje, jer će u reprezentaciju doći kao nosilac igre jednog velikog i trofejnog kluba. Živeti s tim nije jednostavno i to čini igrače spremnijim", ocenio je selektor.

Pomenuli smo povredu Đorđevića, koja je ostavila jedno upražnjeno mesto u špicu. Nazire li se neko ko će ga popuniti. Možda Petar Škuletić? Možda Aleksandar Pešić? Neko treći?

"Škuletić je definitivno jedan od kandidata, koji za sada nije dobio priliku. Pratili smo ga u našoj ligi, sada ćemo pratiti kako će se snaći u Lokomotivi. Planiram da otputujem i u Rusiju, ne samo zbog njega. Uglavnom, Škuletić je u igri kao i mnogi drugi, nikoga nećemo a priori otpisati, kao ni Aleksandra Pešića. Dao je gol za Tuluz nedavno, igra jaku ligu..."

Vratimo se vašem boravku u Belgiji. Niste slučajno odabrali meč Anderleht - Mehelen. Na drugoj strani bila su dvojica potencijalnih rešena u odbrani, bivši "A" reprezentativac Ivan Obradović i nekadašnji štoper mlade reprezentacije, Miloš Kosanović.

Izvor: MN PRESS

NE BRINEM SE ZBOG LAZARA...


Sa selektorom smo razgovarali neposredno nakon što je UEFA dodelila Lazaru Markoviću četiri utakmice suspenzije u evro-kupovima zbog crvenog kartona na meču Liverpul - Bazel, prošlog decembra. Prestrogo?

"Sećam se utakmice i tog pokreta rukom. Mislim da je prestrogo kažnjen, nisam siguran da je zaslužio. Ali, očigledno da tako funkcioniše sistem, kada je već doneta odluka o isključenju na samoj utakmici, da je onda izvesno da stiže i kazna. Ipak, ne brinem se zbog toga što će gledati Ligu Evrope s tribina, jer do 29. marta ima još mnogo utakmica u Premijer ligi i verujem da će biti na terenu dovoljno često".

"Gledao sam i Obradovića i Kosanovića na istoj utakmici i oni su se definitivno nametnuli kao alternative na svojim pozicijama. Naročito Obradović, kod koga nije moguće primetiti posledice teških povreda, a njegova prednost je u tome što je dugo bio deo sistema, bio član reprezentacije, igrao i preuzimao odgovornost. Kosanović je, takođe, bio deo sistema kao igrač mlade reprezentacije, utisak je pozitivan, nastavićemo da ih pratimo, ali videćemo da li će to biti dovoljno za poziv za utakmicu sa Portugalom".

Pretpostavljamo da u Gelzenkirhen ne putujete da gledate samo Kristijana Ronalda?

"Naravno, idem pre svega zbog Nastasić. Jako je dobra stvar za sve nas, jer je Nastasić jesenas igrao utakmice za reprezentaciju u trenucima kada je praktično bio na tribinama u Mančester sitiju. Pratiću ga i protiv Reala i protiv Borusije Dortmund, ali već sada mogu da kažem da sam zadovoljan što je od transfera u Šalke odigrao sve utakmice po 90 minuta. Koliko sam video, brzo se 'izvukao' i ušao u takmičarsku formu".

Možda bi bilo bolje da Roberto Di Mateo igra sa četvoricom u liniji?

"Da, Šalke igra sa trojicom pozadi, ali mislim da je to svakako manji problem nego da Nastasić uopšte ne igra, što je bio slučaj u prethodnih godinu dana. Drago mi je da je na terenu, makar igrao i u formaciji koja nije primarna u reprezentaciji Srbije".

S njim bi, da su stvari idealne, verovatno u paru igrao Neven Subotić. Ali? Da li se Subotić oseća kao deo ekipe?

"Ali, trebalo bi da se vidimo kada budem otputovao tamo. Neke razgovore smo već obavili, ali pratiću utakmicu Borusija - Šalke i potom se videti sa Subotićem 'oči u oči', kada ćemo definitivno doneti zajedničku odluku. Razgovaraćemo i o prošlosti i o budućnosti i tek tada ćemo moći da kažemo da li se on oseća kao deo svih nas ili ne. Sve što bih rekao pre toga bilo bi nagađanje, a to nije dobro..."

Izvor: MN PRESS

Ako ćemo se složiti da je mesto Nemanje Matića u manevru "zakucano", koga vidite u paru s njim kada projektujete tim za Lisabon u glavi? Da li je to Nemanja Gudelj ili neko drugi?

"Imam ideje, ali ne bih govorio o imenima na 70 dana do utakmice, jer je prerano da se neke stvari prelome. Prvo, može mnogo toga da se promeni do okupljanja, a drugo, bilo bi loše nekome ubiti nadu već sada", uzdržan je Ćurčić, koji nije promenio retoriku i kada smo ga pitali za igrače koji jesenas nisu bili deo tima, a koji su se u međuvremenu nametnuli.

Tu smo, pre svega, mislili na fudbalere koji bi mogli da zamene one u međuvremenu zapostavljene u svojim klubovima. I povređene...

"Stalno pričam o tome da je tim presudan u fudbalu. Pojedinci formiraju ekipu, koja se potom bori kao jedan i zbog toga imena u ovom trenutku nisu presudna. Verujte, pratimo i pažljivo gledamo igre velikog broja igrača, ali napominjem da je fudbal timska igra i da će cilj do 29. marta imati kompaktnu grupu, spremnu i zdravu za paklenih 90 minuta. Ne bih sada izdvojio nijednog igrača".

Da li je uopšte moguće vratiti fudbalera i osposobiti ga za napore, za svega sedam dana treninga?

"Nije lako, ali nije ni nemoguće", kaže Ćurčić.

"To zavisi od slučaja do slučaja. Nije stanje, psihičko i fizičko, isto kod svakog igrača koji ne igra. U dogovoru sa saradnicima moguće je izabrati određenog igrača i pripremiti ga za 90 minuta tokom te sedmice, ali ćemo to raditi u krajnjoj nuždi i to samo ako ne budemo imali spremnog fudbalera, koji pritom odgovara kriterijumima koji se podrazumevaju za poziv u reprezentaciju", napominje selektor.

"Prednost će, u svakom slučaju, imati oni spremni, fudbaleri koji su u takmičarskom ritmu, koji su pod pritiskom i koji mogu bez problema da odgovore na izazov koji je pred nama. Govorimo isključivo i fudbalerima koji imaju kvalitet da igraju za Srbiju".

Eto, nešto nam je ipak otkrio za kraj - zdravi i spremni! 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC