• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužna strana italijanskog fudbala

Autor mondo.rs

Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa pobednika kupova, Fudbalski klub Parma mogla bi da bude izbačena iz Serije A zbog velikih dugova i nemogućnosti da isplati plate igračima i zaposlenima. Igrači bez plata od prošlog leta!

Tužna sudbina fudbalskog stogodišnjaka iz Italije.

Fudbalski klub Parma (osnovan 16. decembra 1913. godine), dvostruki osvajač Kupa UEFA, tri puta pobednik italijanskog Kupa, osvajač trofeja u nekadašnjem evropskom takmičenju Kup evropskih kupova, zbog ogromnih finansijskih problema, vrlo je verovatno, više se neće takmičiti u Seriji A!

Ova vest je najavljena nakon što su italijanski sportski mediji preneli informaciju da je prvenstvena utakmica između Parme i Udinezea, koja je trebalo da bude odigrana u nedelju, odložena jer Parma nije imala novca čak ni da plati redarsku službu!

U saopštenju Fudbalske federacije Italije ova mera, odnosno kazna pominje se kao mogućnost.

Parma bi, dakle, mogla da bude izbačena iz Serije A, a svaka utakmica ovog kluba do kraja sezone bi bila registrovana 3:0 u korist protivnika (po rasporedu). S obzirom na to da je već prošlo pola sezone, rezultati koje je Parma beležila do sada ne bi bili brisani, tačnije klubovi koji su već igrali sa Parmom mogu da računaju i na te bodove (naravno, ako su ih osvojili).




Parma je, inače, pobedila u samo tri utakmice ove sezone.

Ovaj klub već godinama grca u finansijskom smislu, a sve je počelo 2007. godine nakon što je glavni sponzor - Parmalat - otišao u stečaj nakon što su otkrivene velike finansijske malverzacije u njenom poslovanju.

Sve ovo odrazilo se i na fudbalski klub, koji je svih ovih godina nekako opstajao. Sve do današnjih dana.

Uprava Parme nije platila igrače i zaposlene od prošlog leta(!), a nova uprava, na čelu sa Đampjetrom Manentijem nije uspela da do 16. februara pruži finansijske garancije za učešće kluba u Seriji A. Niti je ispunila obećanje da će igračima biti uplaćen bar neki deo zaostalih zarada.

Koliko je stanje u Parmi jadno, teško, očajno, govori i izjava legendarnog Ernana Krespa, inače trenera mlaćih kategorija u ovom klubu:

"Nemamo čak ni vodu na treninzima!".

Dva dana uoči utakmice sa Udinezeom, uprava Parme je saopštila da nema novca da plati redarsku službu koja bi trebalo da brine o bezbednosti na stadionu, pa je od nadležnih organa italijanskog fudbala zatražila da se ova utakmica odigra bez publike. Molba ili zahtev je odbijen.

Novi predsednik Parme Đampjetro Manenti, inače, ima firmu "Mapei group "sa sedištem u Sloveniji. To je već treći vlasnik Parme ove sezone!!! A kupio ju je u decembru za samo jedan evro!

Igrači Parme, naravno, frustrirani su celokupnom situacijom.

"Imali smo sastanak sa predsednikom, a on nam je rekao da ima problema da prebaci novac u Italiju. Rekao je da će probati da nešto uradi u naredna 24 časa. Ali, mi više nemamo strpljenja i ujedinjeni smo u ovome. Dali smo klubu rok. Trebaju nam dela, a ne prazna obećanja", rekao je novinarima kapiten Parme Alesandro Lukareli, nekoliko sati pre odluke o tome da Parma više ne učestvuje u Seriji A.

Posle ovakvog istupa fudbalera, trener Roberto Donadoni bio je primoran da otkaže trening u petak.

Inače, Parma je u dugovima većim od 100 miliona evra. Zbog toga što igrači i zaposleni u klubu nisu plaćeni, Parma je ove sezone već bila kažnjena, doduše blago - oduzimanjem boda.

A nekada su dres ovog kluba nosili Đanluiđi Bufon, Ernan Krespo, Faustino Asprilja, Fabio Kanavaro...




Tužna priča.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC