• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsednik Zajednice o pištolju: Pokažimo razum!

Autor mondo.rs

Prvi čovek Zajednice klubova Superlige Zoran Šćepanović pozvao je u razgovoru za MONDO na široku borbu za mir na stadionima. "Incident u svlačionici Pazara ne pokazuje ukupnu sliku srpskog fudbala", istakao je.

 Predsednik Zajednice o pištolju: Pokažimo razum! Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Šamaranje igrača na treninzima, utakmicama, razbijanje, pa i paljenje automobila, preslišavanje pred stručnim štabom, upadi u svlačionicu... Ne tako čudne slike za srpski fudbal prethodnih godina.

Međutim, ono što se minulog vikenda dogodilo na utakmici Fudbalskog kluba Novi Pazar primoralo je sve da još jednom stave prst na čelo i veoma se zabrinu. Upad navijača u svlačionicu i pretnja pištoljem igraču Žarku Udovičiću zbog promašenog penala mnoge je podsetilo na priče koje su stizale do nas iz Južne Amerike - Kolumbije, Argentine... Neke su imale i tragičan kraj.

Potrda oružane pretnje igraču Novog Pazara stigla je u utorak ujutro i od potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, koji je otkrio i da su napadači putovali zajedno sa igračima, u istom autobusu!?

U potrazi za reakcijom na taj neshvatljiv gest "navijača", MONDO je stupio u kontakt i sa predsednikom Zajednice klubova Superlige Zoranom Šćepanovićem, koji se pridružio glasnim osudama incidenta.

"Kao predsednik Zajednice, naravno i ne samo kao predsednik već i kao čovek, osuđujem bilo koju vrstu nasilja, fizičkog ili verbalnog. Tako i u ovom slučaju ne mogu biti indiferentan u celoj situaciji", rekao je Šćepanović našem portalu.

Kako će reagovati Zajednica?

"Očekujem reakciju direktora Lige Vladimira Bulatovića i ostalih osoba, koja su profesionalno zadužena za bezbednosna pitanja. Koliko znam, gospodin Bulatović danas ima sastanke ceo dan i još čeka izveštaje da bi preuzeo mere. Neću da predviđam stvari u vezi sa odlukama koje će, sasvim jasno, biti donesene".

Po stupanju na funkciju, Zoran Šćepanović okupio je predstavnike svih klubova i zajedno sa njima, između ostalog, zaključio da je mir na igralištima i tribinama jedan od osnovnih preduslova za povratak publike na stadione.

Sa takvom ocenom složili su se i predstavnici klubova, pa i Novog Pazara, koji je već prvog takmičarskog vikenda očigledno vodio naoružane osobe sa ekipom na utakmicu.

"Uočio sam na sastancima sa svim klubovima pre početka prvenstva da postoji ogromna volja da popravimo situaciju... Bilo je puno prijateljskih razgovora među klubovima, sa željom da jedni druge dočekujemo kao dobre domaćine i da ih tako ispratimo kući, bez obzira na rezultat. Svi smo isticali sportsko nadmetanje i rezultat, a nikako neprijateljstvo. To je utvrđeno kao opšti stav", podsetio je Bulatović.

Predsednik Zajednice nekoliko je puta tokom razgovora za MONDO napravio oštru i jasnu razliku između pravih navijača i onih koji prave incidente.

"Svi se ograđujemo od huligana, to nisu navijači. Ne bih da komentarišem u kom svojstvu su oni bili tamo. Generalni stav je dogovoren zimus i podrazumeva postojanje velike doze odgovornosti. Moramo biti prijatelji i ponašati se u skladu sa tim. Pravi navijači sebi ne dozvoljavaju to što su dozvolili oni koji su učestvovali u incidentu. Pravi su potrebni svakom klubu, a ne znam kako da nazovemo osobe koje su pravile incidente...".

Već drugi put u poslednjih nekoliko meseci događa se da navijači upadaju u svlačionicu. Ne tako davno, navijači Radničkog 1923 došli su na trening i očitali navijačima bukvicu.

"Neophodna nam je usklađena, zajednička akcija sa nadležnim organima. Policija jeste prisutna na stadionima, ali i klubovi i Zajednica i FSS i državni organi sinergijom moramo da uspostavimo preko potrebni mir i bezbednost za sve - i za one koji gledaju utakmice i za one koji ih igraju. Sve o čemu govorimo je širi društveni problem, sa kojim kao društvo moramo da se pozabavimo. Ne samo da bismo imali red na stadionima, već i da bismo imali bezbednije okruženje".

"Moram da naglasim da incident koji se dogodio u svlačionici Pazara ne oslikava generalno stanje srpskog fudbala", podvukao je Šćepanović.

Kako, posle svega, garantovati bilo kome neće doživeti scene nasilja na stadionu, kada se naoružane osobe ne puštaju samo na tribine i u blizinu terena, već i u svlačionicu, kod igrača?

"Nadam se da ćemo kao društvo moći da se izborimo sa tim. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama uspeti da se izborimo za bezbednu situaciju na stadionima. I za bezbednu atmosferu. Poenta jeste da se vrati publika, da se žene i deca osećaju bezbednije. Zajednica apeluje na razum, da svi pokažemo razum i svest koliko smo odgovorni", dodao je Šćepanović.

Fudbaler Pazara napadnut je na stadionu Rada, zbog promašenog penala. Njegov tim izgubio je tu utakmicu rezultatom 0:1.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC