• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atleti, ko?

Autor mondo.rs

Teško je bilo steći utisak ko je ove večeri bio Atletiko, Atletiko ili Bajer? U Leverkuzenu, domaćin je pobedio gosta njegovim oružjem, tempom, duelima, oštrim startovima, prekidima, tranzicijom...

Malo ko je ovo u poslednje dve i po sezone priredio Dijegu Simeoneu.

Možda je baš zbog toga temperamentni trener Atletiko Madrida krenuo da se unese u lice kolegi sa klupe Bajera iz Leverkuzena.

Bilo kako bilo, Roger Šmit apsolutno je taktički porazio naširoko hvaljenog rivala iz Madrida, Simeonea, koji je gledao kako Bajer pred 30 i kusur navijača na "Baj Areni" pobeđuje njegov Atletiko baš onako kako on to voli da radi - tvrdo, brzo, agresivno, oštro, uz mnogo kontakata posle prekida, brzom tranziciom...

Jedan gol napravio je razliku u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, ali moglo je da bude i ubedljivije: Bajer Leverkuzen - Atletiko Madrid 1:0 (0:0), pogotkom Hakana Čalhanoglua u 53. minutu, posle sjajne asistencije Karima Belarabija.

U tom trenutku, Simeone je već morao da napravi dve izmene zbog povreda Giljermea Sikeire i Saula Nigeza, što je verovatno bio povod za oštru svađu Simeonea i Šmita, krajem prvog poluvremena. Sve je za šampiona Španije postalo još gore kada je iskusni Tijago Mendeš nepotrebno dobio drugi žuti karton u 76. minutu, izbacio sebe iz kombinacije za revanš na "Visente Kalderonu" i osudio saigrače na surovu defanzivu do kraja utakmice, koja je u svakom smislu pripala popularnom "Neverkuzenu".

Lever je hrabro, jako, oštro, ali sportski, prekinuo niz od sedam poraza u ovoj fazi takmičenja u Ligi šampiona, u kojoj je eliminisan u tri prethodna navrata. Tačnije, finalista Lige šampiona iz sezone 2001/02 nikada nije prošao osminu finala, ali nikada nije bio ni bliže.

Međutim...

Uprkos svim problemima, a u revanšu neće moći da igra ni Dijego Godin, zbog žutih kartona, Atletiko će za dve nedelje imati 90, a možda i više minuta za sveopšti juriš ka golu Bernda Lena, koji je u 48. minutu igre, ali u prvom poluvremenu, sprečio gotovo siguran gol gostiju, fantastičnom odbranom. Bila je to, ispostaviće se, jedina prava šansa koju je imao gost, dok je domaćin preko Emira Spahića mogao da povede još u prvoj fazi utakmice.

Pukla je prečka!

Nemojte da vas buni to što je Lever bio finalista, a nije prošao ovu fazu takmičenja. Te sezone 2001/02, kada je Real Madrid nadigrao Nemce u finalu u Glazgovu (2:1), nije se igrala osmina finala, već su postojale dve faze po grupama, a onda su eliminacije počinjale od četvrtfinala.

BAJER, 1:0!

U drugom susretu, u Londonu, igrali su Arsenal i Monako. Završeno je - 1:3!

Ova dva kluba samo su se jednom sastala u Ligi šampiona za sada, u sezoni 2010/11. Oba meča u grupnoj fazi bila su završena rezultatom 1:1, ovog puta izostao je gol Atletika.

BAJER LEVERKUZEN: Leno - Donati, Spahić, Papadopulos, Vendel - Kastro, Rolfes - Belarabi, Čalhanoglu, Son - Drmić.

ATLETIKO MADRID: Moja - Huanfran, Miranda, Godin, Sikeira - Gabi, Suarez, Turan, Nigez - Grizman - Mandžukić.

Utakmicu je sudio Pavel Kralovec iz Slovačke.

Atletiko je stigao u Nemačku sa samo jednim porazom ove sezone u Ligi šampiona, od Olimpijakosa u Pireju (3:2), još iz septembra. Od tada, pa sve do Čalhanogluovog gola u 53. minutu, nije im se zatresla mreža, nijednom.

Lever je u poslednja tri nastupa u osmini finala, u sezonama 2004/05, 2011/12 i 2013/14, gubio redom od Liverpula, Barselone i Pari Sen Žermena. Zapravo, ovaj klub ima seriju od sedam poraza u ovoj fazi takmičenja, uz gol-razliku 6:24.

S druge strane, Atletiko je izgubio samo jedan od poslednjih devet mečeva u eliminacionim fazama Lige šampiona i to baš finale prošle godine, od Real Madrida. Bilo je 1:0 za Atletiko do 90. minuta, završeno je pobedom Reala od 4:1 posle produžetaka.

Bajer je čeka gol u Ligi šampiona 197 minuta i onda još 53 do velikog slavlja na stadionu, koji je ove noći dao dodatnu snagu Šmitovom timu. Svi golovi koje je Lever primio ove sezone u Ligi šampiona "pali" su posle 61. minuta igre, ovog puta Atletiko u tom periodu utakmice nije imao ni pravu šansu, dobrim delom i zbog Tijagovog isključenja.

TOK UTAKMICE:

1 - Utakmica je počela, Bajer igra u crvenim, Atletiko u potpuno belim dresovima. Sa tribina stiže glasna podrška domaćinu, ali se povremeno čuje pesma 1.000 navijača Atletika!

5 - U prvih pet minuta može da se nasluti otprilike kako će igrati jedni i drugi. Bajer je uzeo loptu i diktira tempo, Atletiko je češće u zoni, ali neko će reći da je prvak Španije baš tada najopasniji.

7 - Prva šansa, ali olako propuštena. Krivac je Bender, koji je loše završio brz napad Bajera, preko Sona i Čalhanoglua. To je praktično bila polukontra, koju je udarcem sa 20 metara (takođe nepotrebno) pokušao da završi kapiten domaćih. Loše.

9 - Uzvraća Atletiko! I to je bilo opasno, iako su mnogi pomislili da je Grizman bio u ofsajdu. Međutim, nije. Za kratko izbijenu loptu iz šesnaesterca, koju je boksovao Leno, volej udarcem pokušao je u gol da vrati Gabi, ali je bio neprecizan toliko da je pogodio Grizmana u glavu.

Opasni Francuz pokušao je zapravo da trzajem preusmeri loptu u mrežu, ali nije uspeo, jer se radilo o šutu.

13 - Mandžukić spašava Atletiko! Posle kornera, Moja je loše reagovao, ispustio je loptu, Spahić je pokušao da ćušne loptu u mrežu i, verovatno bi uspeo da se na crti nije nalazio Hrvat koji je ispucao fudbal u polje.

Atletiko nije primio gol u Ligi šampiona u pet mečeva.

25 - Posle desetak minuta sa mnogo kontakata, duela, trčanja i presinga, "pala" je prva žrtva. Nigez, po svemu sudeći, neće moći da nastavi igru. Simeone razmišlja o opcijama.

26 - BOMBA! Ali, prečka! I to uz pomoć Moje. Fantastičan udarac Spahića, iz mesta, sa oko 25 metara udaljenosti. Bila bi to GOLČINA, ali malo Moja, malo prečka, tek ostalo je 0:0.

Bajer opasniji. I konkretniji.

28 - Leverkuzen sve bliži golu, Atletiko ima 0:0 zahvaljujući Moji. Golman gostiju skinuo je loptu s čela Drmiću, posle oštrog centaršuta Belarabija sa desne strane. Malo je nedostajalo da centarfor domaćih prvi stigne do lopte...

42 - Veliki problemi za Atletiko, ne toliko zbog ofanzivne igre Bajera, u kojoj nema prave završnice, već zbog toga što je Simeone u pariodu od 35. do 42. minuta morao da napravi dve iznuđene zamene.

Prvo je šepajući s terena izašao Sikeira, zamenio ga je Gamez, a onda i Nigez shvatio da ne može više, posle desetak minuta od kada je dobio udarac, pa je na teren morao Garsija. Simeone ima još samo jednu izmenu na raspolaganju.

45+3 - NEMOGUĆA ODBRANA LENA! Atletiko je mogao, tj. morao da povede, ali... Neverovatno šta je odbranio golman Levera! U poslednjim sekundama prvog poluvremena, Atletiko je napravio ono što najbolje ume, gužvu u šesnaestercu protivnika posle kornera, lopta je pala na nogu Tijagu, koji je uhvatio volej i gotovo pogodio mrežu, međutim - masestralna odbrana Lena za uzdahe olakšanja...

POLUVREME: Domaćin je imao više od igre u prvom delu, imao je i prečku i još dve dobre šanse, ali je na kraju mogao da primi gol i to je samo podsetnik na to kakav je tim Atletiko i koliko je to nezgodan rival za bilo koga na planeti. Očekuje nas uzbudljivo drugo poluvreme.

DRUGO POLUVREME:

46 - Počelo je drugo poluvreme, bez izmena.

50 - Bajer i dalje opasniji, non stop su "gore" što kažu treneri, lopta ide brzo između Sona, Belarabija i Čalhanoglua, ali nema pasa za Drmića.

53 - GOL! GOL! GOL! Vodi Bajer i to potpuno zasluženo.

Belarabi je naizgled usporio jednu brzu akciju svog tima, međutim onda je lucidno ispratio sjajnu fudbalsku kretnju Čalhanoglua, koji se zatrčao iza saigrača u "ušao u prostor", dobio je loptu petom i iz oštrog ugla uspeo da pošalje loptu iznad Moje, a ispod prečke - 1:0!

Bio je to prvi gol koji je Atletiko primio u Ligi šampiona posle 525 minuta! Divna akcija domaćih.

59 - Novi problem sa Simeonea! Godin je dobio žuti karton, neće igrati u revanšu.

64 - I treća izmena u Atletiku, već u 64. minutu! Tores će na teren umesto plejmejkera Turana, koji je očigledno u krizi forme. Posle poraza u Vigu, nedavno, od 0:2, Simeone je rekao da je sam kriv što je na teren od starta poslao i Toresa i Mandžukića i Grizmana, sada je to takođe slučaj.

Hoće li opet biti kažnjen ili?

74 - BURNIH nekoliko minuta u igri! Prvo je Tores bio u šansi, ali je toliko loše šutirao da je praktično dodao loptu Lenu, koji je inicirao kontru Levera u kojoj je umalo pao i drugi gol. Drmić je dobio loptu na levom krilu, "sasekao" na unutra, stigao čak do kapice, ali je onda mogao da proba samo špicem desne noge da probaci loptu pored Moje, što nije prošlo, golman Atletika je uhvatio fudbal.

Odmah, na drugoj strani, pao je gol posle kornera Atletika, pomalo bizaran, ali poništen jer je lopta na putu ka golu već bila izašla s terena celim obimom. Da nije, Vendel bi bio na svim naslovnim stranama sutra, jer je potpuno nepotrebno vrhom kopačke, "na prvoj stativi" dirao loptu, prevario svog golmana Lena i asistirao Grizmanu za 1:1.

Srećne okolnosti za domaćine, koji su posle desetak sekundi gledali rivala, Tijaga kako odlazi u svlačionicu. Iskusni igrač najstarije ekipe u istoriji Lige šampiona (prosek godina igrača Atletika večeras bio je skoro 29, okruglo) neiskusno je uleteo u noge Belarabiju, koji je pao kao pokošen, a sudija iz Slovačke "rutinski" poslao Portugalca u svlačionicu.

Tijago je PRVI igrač Atletika koji je dobio crveni karton u Ligi šampiona! Ni njega, kao ni suspendovanog Godina, neće biti u revanšu u igri, a povrede u timu crveno-belih samo se gomilaju...

76 - ŠANSA! Papadopulos je imao dve prilike u par sekundi da savlada Moju, posle prekida, ali je dva puta potvrdio da je štoper, a ne centarfor. Gol je visio u vazduhu...

85 - Atletiko je, posle nekoliko burnih minuta, uspeo da se konsoliduje i sa igračem manje zadrži napade Bajera na bezbrižnom odstojanju. Pritisak crvenih se nastavlja.

KRAJ - VELIKO SLAVLJE DOMAĆIN! ZASLUŽENO! Ali, daleko od toga da je ovde sve rešeno...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC