• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Serija A(rgentinaca)!

Autor mondo.rs

"Kalčo" je u krizi, a pitanje je kako bi izgledao da u njemu trenutno ne nastupa grupa sjajnih argentinskih fudbalera, koji dominiraju u konkurenciji nekoliko "kalčo dinosaurusa" iz Italije.

Selektor reprezentacije Argentine Herardo Martino može slobodno da se preseli u Italiju, gde svakog vikenda može na delu da vidi veliki broj ozbiljnih kandidata za startnih 11 "gaučosa".

Ove sezone, italijanska Serija A protiče u znaku Argentinaca, koji imaju tradicionalno važan uticaj na "kalčo", još od vremena Dijega Armanda Maradone, Klaudija Kaniđe, Gabrijela Batistute, Abela Balba i ostalih.

Ionako oslabljena Serija A možda bi i potpuno kolabirala da u ovom trenutku ne postoji jezgro od pet, šest vrhunskih "gaučosa" širom Italije, koje po učinku i kvalitetu igara prati još nekoliko Južnoamerikanaca, Brazilaca i Kolumbijaca, i tek poneki veteran italijanskog fudbala.

Zabrinjavajuće, ako se posmatra iz ugla prosečnog ljubitelja fudbala iz Rima, Milana, Torina, Đenove, Firence, Napulja...

Kada je lista strelaca Serije A u pitanju, prva četiri mesta drže Argentinci, ispred jednog Francuza i dvojice Italijana, koji zajedno imaju 74 godine. Radi se o Luki Toniju i Antoniju Di Nataleu.

Kada se radi o najbolje ocenjenim fudbalerima Serije A, za sada, na prvom mestu je Argentinac, ispred Francuza, Kolumbijca, Argentinca i tek na petom mestu, Italijana, Andree Pirla. On ima 35 godina.

Kada su u pitanju asistenti, na prva dva mesta su Argentinci, a treći je konačno jedan Italijan koji nema 35 i više godina, Antonio Kandreva iz Lacija, sa 28 godina.

Među petoricom najboljih defanzivnih fudbalera, kada su u pitanju uspešni startovi i presečene lopte, nalaze se dva Argentinca i tek jedan Italijan, 30-godišnji Luka Riđoni iz Palerma.

No, vratimo se Argentincima, ovo je pre svega tekst o njima.

Najbolje ocenjeni fudbaler ove sezone u Seriji A je 26-godišnji ofanzivni vezista Palerma, Franko Vaskez, sa ocenom 7,81. Vaskez je u dresu kluba koji je proslavio mnoge Argentince i Južnoamerikance postigao sedam golova i zabeležio devet asistencija, što ga čini i najboljim asistentom "kalča".

Drugi najbolje ocenjeni igrač lige je Pol Pogba, Francuz iz Juventusa, treći Fredi Gvarin, Kolumbijac iz Intera, a slede Karlos Tevez (Argentina, Juventus), Andrea Pirlo (Italija, Juventus), Huan Kuadrado (Kolumbija, Fiorentina, otišao u Čelsi), Paulo Dibala (Argentina, Palermo), Davide Astori (Italija, Roma), Alan (Brazil, Udineze) i Felipe Anderson (Brazil, Lacio), koji ima prosečnu ocenu 7,42, prema portalu "Who Scored".

Među prvih deset su trojica Argentinaca, dvojica Kolumbijaca, Brazilaca i Italijana i jedan Francuz.

Na listi strelaca se tek oslikava dominacija "gaučosa". Prvi strelac trenutno je Tevez sa 15 golova i sedam asistencija, prati ga Mauro Ikardi iz Intera sa 14 pogodaka, 12 ima Dibala, uz sedam asistencija, na 12 je Gonzalo Iguain iz Napolija, uz četiri asistencije.

Tek na petom mestu je prvi igrač koji ne dolazi iz Argentine, Francuz Žeremi Menez iz Milana sa 12 pogodaka i tri asistencije, s tim da je šest golova dao sa bele tačke.

Na šestom mestu sa deset golova je 37-godišnji Italijan Luka Toni iz Verone, a na sedmom, sa devet, 37-godišnji Italijan Antonio Di Natale iz Udinezea. Osmi je 32-godišnji Italijan Fabio Kvaljarela iz Torina sa devet, koliko ima i Španac Hoze Kaljehon iz Napolija. Deseti je naš reprezentativac Adem Ljajić iz Rome sa osam golova i dve asistencije.

Među petoricom najbolje ocenjenih igrača prema defanzivnim karakteristikama su Argentinci, Kukas Bilja iz Lacija i Marijano Isko iz Kjeva.

Pitanje je samo koliko će dugo italijanski klubovi uspeti da zadrže ove zvezde u svojim redovima...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC