• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Ronaldo Penaldo i šta je s Mesijem?

Autor mondo.rs

Deo nezaboravnog rivaliteta između Ronalda i Mesija je i priča o penalima, ko ih više izvodi, ko je precizniji, itd.

Lionela Mesija i Kristijana Ronalda upoređivali su i pre Ronaldovog dolaska iz Mančester junajteda u Real Madrid, leta 2009. godine, ali je ovaj rivalitet otišao na sasvim drugi nivo od kada su njih dvojica upregla sa sobom uporedo dva giganta - Barsu i Real.

I, kako vreme ide, kurioziteti vezani za njihove igre, rezultate, trofeje i procente uspešnosti sve su češći i zanimljiviji.

Ronalda od dolaska u Španiju "bije" glas da je penaldžija, čak je i dobio ciničan nadimak Penaldo, kojim se aludira na to da prati Mesijev tempo u postizanju golova, između ostalog, i zbog toga što isključivo on izvodi penale za Real, a penala za Real, kažu, nikada ne manjka.

Da li je ovo tačno? Hmmmm... Samo donekle.

Jer, zaključno sa današnjom pobedom Barselone nad Rajo Valjekanom (6:1), u kojoj je Mesi postigao het-trik, uz jedan gol sa bele tačke, i jedan i drugi izveli su po 60 penala za Barsu i Real. Dakle, isto.

Međutim, Mesi je pucao 60 penala od 2004. do danas, na 464 utakmice za klub u svim takmičenjima, dok je Ronaldo izveo 60 penala od 2009. do danas, na 283 meča u Realu. Definitivno je u poslednjih pet i po sezona Portugalac češće izvodio penale i češće ih pogađao, ali da li je on zapravo bolji izbor kada su penaldžije u pitanju?

Da!

Mesijev procenat uspešnosti sa bele tačke, tokom karijere, svrstava ga u prilično prosečnog izvođača penala. Ronaldo je od 60 pomenutih udaraca čak 55 pretvorio u gol, dok je Mesi današnjim golom uspeo da realizuje tek 47. udarac.

I to nije sve. Danas na "Kamp Nou" Mesijev prvi udarac zaustavio je golman Raja, njegov zemljak Kristijan Alvarez, međutim glavni sudija utakmice procenio je da je jedan igrač gostujućeg tima ranije utrčao u 16 metara, pa je Barsina "desetka" dobila priliku za popravni.

Ovaj promašaj nije mu ušao u statistiku, ali je potvrdio da je Mesi u krizi kada su penali u pitanju, a to se pokazalo i nedavno na "Etihadu" kada mu je golman Mančester sitija Džo Hart odbranio udarac i spasao svoj tim eliminacije već posle prve utakmice, jer bi meč bio završen rezultatom 1:3.

Mesi, bez današnjeg promašaja i pogotka, nije iskoristio pet od poslednjih deset penala za Barselonu i Argentinu.

Zanimljivo je i Mesijevo buđenje iz jesenjeg sna. Ronaldo je počeo sezonu fantastično, do 22. novembra on je već imao 20 golova, a Mesi samo sedam. Nešto kasnije, odnos je bio 25:13 u korist Portugalca, koji je na krilima te forme dobio i "Zlatnu loptu" u januaru, ali od tada?

Dovoljno je reći da je Mesi, 8. marta, izjednačio na 30:30 u golovima i prestigao Ronalda po broju het-trikova u Primeri (24:23), s tim da u toj kategoriji CR7 ima prednost, jer je 23 het-trika postigao igrajući pet sezona manje u Španiji od Mesija, koji je te 2009. godine već imao 181 nastup za Barsu.

Da se najbolji na svetu, a mnogi to zagovaraju, proglašava na kraju sezone, pitanje je kakva bi bila percepcija prosečnog fudbalskog navijača. Od 1. januara ove godine, Realov trio Kristijano Ronaldo/Garet Bejl/Karim Benzema postigao je 15 golova, uz sedam asistencija, na 17 utakmica, a Mesi sam 18 golova i 11 asistencija na 15 mečeva!

U kombinaciji sa Nejmarom i Luisom Suarezom, Mesi je u 2015. kreirao 40 golova uz 15 asistencija, 25 više od Realovog trija "BBC".

Epilog? Barsa je prva na tabeli...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC