• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj agonije: Parma bankrotirala!

Autor mondo.rs

Da li će dogodine igrati u Seriji B ili krenuti sa dna, klub sa 139 igrača pod ugovorom saznaće u narednim mesecima, tokom kojih će dvojica stečajnih upravnika pokušati da nađu novog vlasnika.

Ipak, bankrot.

Uprkos svim pokušajima da se klub sa više od 100 miliona evra duga održi u životu, kako bi nekako odigrao sezonu do kraja, italijanske poreske vlasti presekle su ovog četvrtka popodne i proglasile bankrot slavnog italijanskog kluba, koji je prošlu sezonu završio na šestom mestu Serije A.

Ovu vest, koja dovodi u pitanje opstanak kluba, ekipa i trener Roberto Donadoni dočekali su zakovani za poslednje mesto na tabeli, sa svega devet bodova, delom i zbog toga što im je kancelarija Serije A dva puta oduzimala bodove zbog neplaćanja igrača i zaposlenih.

Odluka o uvođenju kluba u proces bankrota doneta je posle samo deset minuta. Toliko je trajalo saslušanje pred redovnim sudom.

U sredu, predsednik kluba Đampjero Manenti uhapšen je pod sumnjom da se bavio prevarama i pranjem novca, a sada, kada je Parma ušla u proces stečaja, sud je za stečajne upravnike odredio Andreu Anedu i Alberta Đujota, koji će pokušati klubu da pronađu novog vlasnika, ali i upravljaju klubom do kraja sezone.

Parma, koju je Roberto Donadoni doveo do šestog mesta, nije dobila dozvolu UEFA da se takmiči u Ligi Evrope ove sezone, jer je uvid u poslovanje kluba otkrivao nagomilane neplaćene dugove, kao i poreze. Tadašnji vlasnik Tomazi Đirardi bio je besan zbog te odluke i odlučio je da više ne ulaže svoj novac u klubu, a nešto kasnije prodao je nekadašnje "mlekare" biznismenu Rezatu Tačiju za samo jedan evro.

To se dogodilo u novembru.

Samo dva meseca kasnije, Tači je prodao svoj udeo u klubu Manentiju za istu cenu, dok se finansijska situacija u Parmi samo pogoršavala. Prošlog meseca, Parma je morala da otkaže svoje utakmice sa Udinezeom kod kuće, jer nije bilo novca za organizaciju meča, a potom je odložen i duel sa Đenovom, jer igrači nisu želeli da putuju o svom trošku.

Pod pritiskom "Sky Sports Italija", vlasnikom prava na TV prenose Serije A, 19 klubova učesnika ove sezone doneli su odluku da dozvole Parmi da dovrši sezonu i uplaćena je pomoć od pet miliona evra, ali to nije sprečilo dalji kolaps sistema koji se ne tako davno borio za titulu prvaka u Seriji A i osvajao evro-kupove.

Ipak, odluka doneta ovog četvrtka znači da je budućnost Parme veoma neizvesna i da ovo leto može da znači i pad u najniži rang takmičenja, što se svojevremeno dogodilo i Fiorentini. To bi moglo da se izbegne ukoliko bi se pojavio vlasnik, koji bi prihvatio da servisira nagomilane dugove, ali je pitanje ko bi se i zbog čega latio takvog posla.

U svakom slučaju, Parma neće učestvovati u Seriji A naredne sezone, jer na 13 utakmica do kraja zaostaje 16 bodova od prve ekipe iznad crte, a to je Atalanta.

Za kraj, obratite pažnju na ovaj podatak. Parma u prvom timu ima 25 igrača pod ugovorom, od kojih su neki prilično jaki za italijanske uslove, naročito za klub sa 100 miliona evra duga. Ali... Parma na pozajmicama ima čak 84 igrača (!?) među kojima je i bivši igrač Crvene zvezde Filip Janković, a još 20 igrača su pod profi ugovorom, a nisu ni u prvom timu, ni na pozajmicama.

Još 10 igrača Parma ima u vlasništvu "pola-pola" sa drugim klubovima, što znači da 139 profi fudbalera prima platu u Parmi.

"Prima".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC